Besin Alerjisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Besin Alerjisi Nedir

Alerji, hayat kalitesini doğrudan etkileyebilen sağlık sorunlarından biri. Toz alerjisi, bahar alerjisi gibi bilindik türlerin yanı sıra besin alerjisi de aslında pek çok insanın muzdarip olduğu hastalıklardan olabiliyor. O halde besin alerjisi hakkında detaylı bilgi vererek bu sağlık sorununa daha yakından bakalım.

Besin Alerjisi Nedir, Neden Olur?

Bağışıklık sistemimiz, sağlığımızı korumak için dışarıdan vücuda giren zararlı mikroorganizma ya da maddelere karşı savaşır. Fakat bazen aslında zararlı olmayan şeylerin de zararlı olduğunu zannederek buna karşı tepki verebilir. İşte, alerji bu durum nedeniyle oluşur. Besin alerjisi ise tüketilen besinlerinde bulunan herhangi bir ya da birden fazla maddeye karşı bağışıklık sisteminin tepki göstermesi durumudur. Besin alerjisi her yaşta görülebileceği gibi; özellikle bebeklik döneminde inek sütü alerjisi gibi besin alerjilerinin belirtileri, anne sütü yoluyla bebekte oluşabilir..

Besin Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Besin alerjisi belirtileri vücudun farklı bölümlerinde görülebilir. Ayrıca belirtiler hafif olabileceği gibi, ne yazık ki ölümcül de olabilir. Besin alerjisine bağlı olarak görülebilecek belirtiler şu şekildedir:

  • Vücutta kurdeşen
  • Deride kaşıntı
  • Deride kızarıklık
  • Mide bulantısı, kusma ya da mide spazmı
  • İshal
  • Dudak, dil veya ağız içinde şişlik ya da kaşıntı
  • Burun tıkanıklığı ve/veya akıntısı
  • Hapşırma ya da öksürme nöbetleri
  • Nefes almada güçlük çekme
  • Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve/veya sulanma
  • Çarpıntı
  • Baş dönmesi
  • Bilinç kaybı
  • Anaflaksi (Özellikle yer fıstığı alerjisi ve arı sokması nedeniyle ortaya çıkan, hayatı tehdit eden alerjik reaksiyondur. Solunum yollarının tıkanmasına ve tansiyonun düşmesine neden olur.)

Son olarak besin alerjisi olanların bu belirtilerin hepsini yaşamayabileceklerini belirtelim. Örneğin bazı alerjik bireylerin vücudunda sadece kaşıntı olabilir, bazı bireyler ise birden fazla belirtiyi gösterebilir.

Besin Alerjisi Belirtileri

Besin Alerjisi Tanısı Nasıl Koyulur?

Besin alerjisi tanısı da diğer alerji türleri gibi “Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları” bölümünde koyulabilir. Hastanın hangi besine ne derecede alerjisi olduğunu anlamak için deri prick testi ve kan testi yapılabilir.

Deri prick testi, kolda iğne ucu kadar kesikler oluşturulup sıvı alerjenlerin buraya damlatılmasıyla yapılır. Sıvının döküldüğü bölgede oluşan kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı, hastanın o besine ya da maddeye alerjisi olduğu anlamına gelir. Test sonucu yaklaşık 15 dakika içerisinde öğrenilebilir.

Kan testleri ise alerjik olabileceği düşünülen gıdalara olan IgE antikorunu ölçer. Bu test, deri prick testi kadar etkili değildir ve sonucunun çıkması da birkaç gün alabilir.

Eğer iki testten de sonuç alınamazsa bu durumda “Besin Yükleme Testi” adında bir test ile bireyin hangi besine alerjisi olup olmadığından emin olunabilir. Doktor gözetiminde, oldukça tedbirli bir şekilde yapılan bu testte, bireye alerjisi olabileceği besinler dozu artırılarak verilir. Ardından reaksiyon durumunu takip edebilmek için hasta birkaç saat hastanede gözetim altında tutulur.

Besin Alerjisi Tanısı

Besin Alerjisinin Tedavisi Nedir?

Besin alerjisi tedavisi için en kesin yöntem, alerjen besinin diyetten çıkarılmasıdır. Her besin alerjisinin ilaç tedavisi olmasa da bazı besinler için iğne tedavisi uygulanabilir.

Besin Alerjisi ve Besin İntoleransının Farkı Nedir?

Besin alerjisi ve besin intoleransı birbiriyle sıklıkla karıştırılan kavramlardır. Peki, besin intoleransı nedir? Besin içerisindeki bazı maddelerin sindirim sistemi tarafından sağlıklı bir şekilde sindirilememesi, parçalanamaması durumunda oluşan tepkiye besin intoleransı denir. Yani besin alerjisi bağışıklık sistemi ile ilgiliyken besin intoleransı ise sindirim sistemi ile ilgili bir durumdur.

Besin intoleransı belirtileri arasında hazımsızlık, karın ağrısı, midede yanma ya da bulantı, mide ve bağırsaklarda şişkinlik gibi durumlar bulunur. Bu belirtiler besin alerjisi belirtileri ile benzerlik gösterdiğinden kesin tanı için bir doktora başvurmak sağlıklı olacaktır.

Besin Alerjisi ve Besin İntoleransı

MAPFRE Sigorta ile Sağlığınızı Güvence Altına Alın

Sağlık sorunları ne yazık ki hayat kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Yaşamış olduğunuz herhangi bir sağlık sorununun tedavisi için kaliteli bir sağlık hizmeti almak ise elbette bu süreçte yapılması gerekenlerin başında geliyor. Tabii bu noktada özel hastanelerden almak istediğiniz sağlık hizmetinin bütçenizi zorlayabileceğini düşünebilirsiniz. İşte, MAPFRE 3S Sağlık Sistemi bu konuda size yardımcı olmaya hazır!

Poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde anlaşmalı kurumlardan, dilediğiniz hekimden sağlık hizmeti almanızı sağlayacak özel sağlık sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak ve merak edilenleri öğrenmek için “Özel sağlık sigortası ne işe yarar?” sorusuna cevap verdiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap