Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür? Elektrik Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler

yazar MAPFRE
elektrik-tasarrufu-nasil-yapilir

Kira, mutfak masrafları, taksitler, giyecek, eğitim, kültür-sanat… Gelirinizin belli bir bölümünü bu tip giderlere ayırıyorsunuz. Fakat karşılaştığınız fiyat artışları, bütçe planlamanızı düşündüğünüz gibi hayata geçirememenize neden olabilir. Peki, çözüm ne? Elbette tasarruf yapmak! Kira, eğitim masrafları gibi alanlarda tasarruf yapmanız zor olabilir, fakat enerji tasarrufu yaparak giderlerinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Bu içeriğimizde son zamanlarda gündemde olan “Elektrik tasarrufu nasıl yapılır?” konusunu ele alacağız. Şimdi, elektrik tasarrufu yapmanın yollarını sıralayalım.

Ampulleri Gereksiz Yere Açık Bırakmayın

Hangi alanda tasarruf etmek isterseniz isteyin, atmanız gereken ilk adım ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek. Yani eğer amacınız elektrik faturası tutarını azaltmak ise bu noktada, aydınlatmaya ihtiyacınız olmayan alanlarda ampulleri söndürmelisiniz. Ayrıca birkaç dakika sonra geri dönecek olsanız bile bir odadan çıkarken yine ışıkları kapatmanızı öneririz. Çünkü her gün 5 dakika gereksiz yere yanan bir ampul; ayda 150 dakika, yılda ise 1800 dakika yani 30 saat boşa yanıyor anlamına gelir. Kısacası 5 dakikanın bile tasarruf etmedeki önemi büyük.

Kullanmadığınız Elektronik Eşyanın Fişini Prizden Çekin

Kapalı olmasına rağmen fişi prize takılı olan su ısıtıcısı ya da televizyon, telefonunuzu şarj ettikten sonra prizden çekmediğiniz şarj aletiniz… Fişi prize takılı olan ama kullanmadığınız ürünlerin elektrik tüketmediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü fişi takılı olan elektronik ürünler, çalıştıklarındaki kadar olmasa da elektrik tüketmeye devam ederler. Bu nedenle kullanmadığınız elektronik ürünlerin fişlerini prizden çekmek de elektrik tasarrufu için alınacak önlemler arasında. Prize takılı olan elektronik cihazlarınızın elektrik tüketmesini istemiyorsanız tasarruflu prizleri de tercih edebilirsiniz. Bu prizler sayesinde elektronik cihazlarınız, prize taksanız bile çalışmadıklarında “stand by” modunda olmaz yani elektrik tüketmezler.

elektrik-tasarrufu-icin-yapilmasi-gerekenler

Enerji Tasarruflu Ampulleri Tercih Edin

“Elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız?” sorusunun cevaplarından biri de seçtiğiniz ampullerde gizli. Peki, elektrik tasarrufu sağlamak için kullanılacak ampuller hangileridir?

Tercihinizi LED ampul seçeneklerinden yana kullanmanızı öneririz. Çünkü LED ampuller, akkor (klasik) ampullere göre %80 daha az enerji tüketebilirler. Ayrıca akkor ampullerin ürettikleri ışık seviyesini daha düşük Watt ile üretebilmeleri de enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra LED ampullerin yaklaşık 10 yıl ömürleri olması da bütçenize katkı sağlayan noktalardan.

LED aydınlatma ürünlerinin yanı sıra bahçe, balkon gibi alanlarda kullanabileceğiniz güneş enerjili lambalar da elektrik tüketimini azaltmanın yollarından biri. Güneşten aldığı enerji sayesinde akşamlarınızı aydınlatan bu ürünler sayesinde bahçe ve balkon aydınlatmasının faturanıza yansıması ortadan kalkacak.

Yeni Beyaz Eşya Alırken Enerji Sınıfına Dikkat Edin

Hiç kuşkusuz ki “Evde enerji tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun beyaz eşya ile doğrudan ilişkisi var! Kullanım sırasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar, elektrik tasarrufu yapmanıza katkı sağlasa da enerji sınıflarının bu konuda daha önemli olduklarını söyleyebiliriz. Şimdi, kısaca enerji sınıflarının ne olduğunu anlatalım ve enerji tüketiminizi azaltacak sınıfları sıralayalım.

Enerji sınıfları; harflerle ve artı işaretiyle ifade edilir, kullandığınız elektrikli ürünlerin tükettikleri enerji miktarı konusunda bilgi verir. Alfabede ilerledikçe enerji verimliliği düşer; yani A enerji sınıfı bir çamaşır makinesi, B enerji sınıfına göre daha tasarrufludur. Artı (+) işareti ise sadece A enerji sınıfına eklenir. Artı işareti arttıkça da enerji verimliliği yükselir. Yani A+++, A+’a göre daha çok enerji tasarrufu sağlar. Peki, hangi beyaz eşyanın harcadığı enerjiyi nasıl düşürebiliriz?

elektrik-tasarrufu-yapmanin-yollari

Buzdolabı ve Derin Dondurucu Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları

  • Kulağa tuhaf gelse de buzdolabı ve derin dondurucuyu doğru yere konumlandırmak, tükettikleri enerji oranını etkileyebilir. Bu nedenle buzdolabı ve derin dondurucuyu güneş almayan, arkası ve yanları hava alabilecek şekilde konumlandırmalısınız.
  • Buzdolabınız ve derin dondurucunuz, ayarladığınız sıcaklık ayarını korumak için çalışır. Kapaklarını sıkça açmak, sıcak yiyecekler koymak ya da kapasitelerinden fazla yiyecek yerleştirmek ise bu cihazların, ayarladığınız dereceyi koruyabilmek için daha fazla çalışmasına neden olabilir. Böylece enerji tüketimi artabilir.
  • Buzdolabı sıcaklık ayarını ideal olandan daha düşük bir seviyeye ayarlamak hem besinlerin bozulmasına hem de elektrik tüketiminin artmasına neden olur. İdeal sıcaklık derecesi; soğutucu bölümü için +4°C, dondurucu bölümü için ise -18°C olarak kabul edilir.

Çamaşır ve Bulaşık Makinesi Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları

  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmak fazla elektrik ve su tüketmenize neden olur. Bu nedenle tam dolmadan makineleri çalıştırmamalısınız.
  • Çamaşır makinelerinin pek çoğunda “Eko Program” yer alır. Bu yıkama programları, elektrik ve su tüketimi konusunda daha çok tasarruf sağlar.

Fırın Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları

  • Bazı yiyecekleri pişirmek için fırını önceden açmak yani ön ısıtma yapmak gerekebilir. Bu işlemi yapacaksanız fırını gerekenden fazla çalıştırmamaya özen göstermelisiniz.
  • Fırının kapağını sık sık açmak, fırın içerisindeki sıcaklığın azalmasına ve yemeklerinizin daha geç pişmesine, dolayısıyla fırının daha uzun süre çalışmasına neden olabilir. 

Ocak Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları

  • Elektrikli ocak kullanıyorsanız tencerenize uygun büyüklükte bir göz tercih etmeye özen göstermelisiniz. İhtiyacınızdan büyük gözler fazla enerji tüketmenize neden olur.
  • Eğer gazlı ama elektrik yardımıyla ateşlenen bir ocağınız varsa pişirme işlemlerinin ardından fişi prizden çekmelisiniz.

Klima Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları

  • Klimayı ideal oda sıcaklığından daha düşük ya da daha yüksek derecelere ayarlamak fazla enerji tüketimine neden olabilir. İdeal oda sıcaklığı ise 21-22°C kabul ediliyor.
  • Klimanızın temizliğini ve bakımını düzenli olarak yaptırmamanız filtrelerin kirlenmesine neden olabilir. Bu durum ise hem evinizdeki hava kalitesinin düşüp sağlığınızı tehdit etmesi hem de odanızda istediğiniz sıcaklığa ulaşmak için klimanızı daha düşük/yüksek derecelerde çalıştırmanız ve daha fazla elektrik tüketmeniz anlamına gelebilir.
evde-enerji-tasarrufu-nasil-yapilir

Elektrikli Aletler Ne Kadar Elektrik Harcar?

Yakın çevrenizden zaman zaman “Evde en çok elektrik tüketen alet ütüymüş.” gibi doğruluğundan pek emin olmadığınız bilgiler edinebilirsiniz. Aslında “En çok elektrik harcayan ev aletleri nelerdir?” sorusunun cevabını bulmak oldukça kolay. Bunun için elektrikli aletlerin Watt değerine bakmanız yeterli. Elektrikli cihazların üzerinde belirtilen Watt değeri, saatte tükettikleri enerji miktarını belirtir.

Mesela 2100 W gücündeki bir ütü ile 2400 W saç kurutma makinesini karşılaştırdığımızda, bir saat çalışan bir saç kurutma makinesinin, bir saat çalışan bir ütüden daha fazla enerji tükettiğini söyleyebiliriz.

Mümkünse Güneş Enerjisinden Yararlanın

Çatılara yerleştirilebilen güneş enerji panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirebilir ve bu sayede evinizdeki elektrikli ürünlerin çalışması için ihtiyaç olan enerjiyi üretebilir. Kısacası güneş enerjisi, elektrik faturanızın tutarını büyük oranda düşürebilir.

Elektrik tüketiminin yanı sıra kış aylarında fatura giderlerinizi artıran doğal gaz tüketimine de dikkat ettiğinizi biliyoruz. Dilerseniz sizin için sıraladığımız doğal gaz tasarrufu önerilerini yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap