Emeklilik için Prim Gün Sayısı Nedir? Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
Emeklilik Primi Nasıl Hesaplanır

Yorucu ve bir o kadar da uzun süreli çalışma hayatının ardından konforlu bir dinlenmeye geçmek, gezi planlarını gerçekleştirmek yani emekli olmak herkesin hayali. Bu hayali gerçekleştirmek için ise prim gün sayısı gibi belirli kriterleri yerine getirmek gerekiyor. 

Siz de emekli olabilmek için prim gün sayısının ne olduğunu ve emeklilik hesaplamasını nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Haydi, emeklilik şartlarının neler olduğunu açıklayarak sorularınızı yanıtlamaya başlayalım! 

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Ülkemizde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre emekli olma şartları şu şekilde:  

  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında ödemesi yapılan sigorta sistemine göre belirli çalışma süresinin yani gerekli sigortalılık süresinin dolması
  • Sigorta türüne göre primlerin, kişinin çalıştığı kurum tarafından ödenmesi 
  • Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılmak
  • SGK’ya yazılı bir talepte bulunmak

Emekli olmak için en başta bu koşulların sağlanması gerekse de şartlar; yaşa, cinsiyete, sigorta başlangıç yani işe giriş tarihine ve dahil olunan sigorta sistemine göre değişir. Burada sigorta sistemlerinin ne olduğunu sorabilirsiniz.

Sigorta sistemleri, ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında çalışanların devlet tarafından kayıt altına alınması ve kontrol altında tutulmasını sağlar. Bu sigortalar; 4A, 4B (eski adıyla BAĞ-KUR) ve 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) sistemleridir. Bu sigorta kollarına, sigortanın başladığı güne ve cinsiyete göre emeklilik şartları değişiklik gösterir. Dilerseniz “4A, 4B, 4C Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyarak sigorta sistemleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Emeklilik İçin Prim Gün Sayısı Ne Demek?

Emeklilik Prim Hesaplaması

Emekli olmak denildiğinde akla en başta prim günü hesaplaması gelir. Prim gün sayısı, emekli olmak için hizmet etmeniz gereken gün sayısıdır. Emeklilik için belirli bir hizmet süresini tamamlamış olmanız gerekir. Bu süre, yukarıda bahsettiğimiz gibi kişinin ait olduğu sigorta sistemine, cinsiyetine, sigorta başlangıç tarihine göre değişkenlik gösterir. 

Prim gün sayınızı, sigorta bilgilerinizi, sigortanızın ne zaman ne kadar yatırıldığına dair bilgileri ve sigorta giriş çıkış bilgilerinizi öğrenmek için e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emeklilik hesaplama çok karmaşık gibi görülebilir, ancak kolay yoldan emeklilik sürenizi öğrenmeniz mümkün. Emeklilik gün sayınızı e-Devlet ve SGK’nın web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.

  1. E-Devlet Emeklilik Sorgulama

Yapmanız gereken, e-Devlet’e giriş yapmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünden “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” kısmına tıklamak. Ardından açılan sayfada bulunduğunuz sigorta kolunu (4a, 4b, 4c) seçin ve hizmete başlama tarihinizi yazın. Sonrasında “Sorgula” butonuna basarak emeklilik gün sayınızı öğrenebilirsiniz. 

  1. SGK Emeklilik Sorgulama

SGK “Ne Zaman Emekli Olurum?” sayfasına giriş yaparak buradaki formu doldurun ve “Gönder” tuşuna basın. Bu şekilde emeklilik sürenizi öğrenebilirsiniz. 

2023 SGK Primi Ne Kadar?

Emeklilik İçin Prim Gün Sayısı Nedir

SGK sigorta primi, çalışan bireylerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları ve emeklilik hakkı elde etmeleri için işverenler tarafından devlete ödenen ücretlerdir. Sigorta primleri ne kadar yatırılıyorsa emekli maaşınız da buna göre belirlenir.

Bu ücretin taban ve tavan tutarı her yıl değişir. Ancak taban sigorta prim ücreti standart bir hesaplamaya sahiptir. Bu hesaplama, çalışan kişinin brüt maaşı ve ek ödemeler üzerinden yapılır. 2023 yılı için ise SGK primi oranı, işçinin brüt maaşının %37.5’idir. Bunu kısaca şu şekilde gösterelim:

15.000 TL brüt maaşı olan bir çalışanın, işveren için sigorta primi:

  • 15.000 x %14 = 15.000 x 0.14 = 2100 TL

Buna göre 15.000 TL brüt maaşlı bir çalışanın sigorta primi 2.100 TL olur.

MAPFRE Sigorta Emeklilik Yıllarınızda da Sizinle!

Emekli Olma Şartları Nelerdir

BES, bireylerin konforlu bir emeklilik dönemi geçirebilmesi için her ay düzenli ödemeler yapılarak birikim elde edilmesini destekleyen gönüllülük esaslı bir emeklilik sistemidir. Üstelik siz sisteme her ay maaşınızdan bir miktar para aktarırken devlet de prim tutarınızın %30’u kadar katkı yapar. Yani her ay sisteme 400 TL BES primi ekliyorsanız 120 TL de devlet katkısı alırsınız. Bu da ikinci emekliliğiniz için daha fazla birikim anlamına gelir.

BES hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz “Geleceği Düşünmek Şart: BES Nedir? BES’in Faydaları Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap