Geleceği Düşünmek Şart: BES nedir? BES’in Faydaları Nelerdir?

yazar MAPFRE
Bireysel Emeklilik Sistemi Faydaları

Uzun yıllar aktif ve yorucu çalışma temposundan sonra emeklilik dönemini hayal ettiğiniz şekilde yaşamak hakkınız! Konforlu bir emeklilik dönemi için ise şimdiden birikim yapmanız oldukça faydalı olacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ise bu konuda en büyük yardımcılarınızdan biri. Gelin şimdi; BES ne demek, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin avantajları nelerdir anlatalım.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

BES, rahat bir emeklilik dönemi geçirebilmek için bireylerin her ay bir miktar para ödeyerek birikim yapmasını sağlayan özel emeklilik sisteminin adıdır. 

BES’e Kimler Katılabilir?

BES’e katılmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Yakın zamana kadar 18 yaşını doldurmuş olmak şartlardan biriydi, fakat Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenleme ile bu değiştirildi. Artık fiil ehliyeti bulunmayan kişiler de yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından faydalanabilmektedir.

Otomatik BES nedir?

45 yaşın altında, SSK kapsamında çalışanlara, memur veya işçi kadrosunda olanlar Otomatik BES’e katılır. Otomatik BES’te brüt maaşın %3’ü oranında kesinti yapılır ve BES hesabına aktarılır. Fakat Otomatik BES’e dâhil olduktan sonra isteğe bağlı olarak 2 ay içerisinde sistemden çıkmak mümkündür.

Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları

BES Devlet Katkısı Nedir?

Ödediğiniz BES prim tutarının %25’i kadar (üst sınırı aşmamak koşuluyla) ek bir tutar devlet katkısı olarak hesabınıza yatırılır. Örneğin aylık 200 TL BES primi ödüyorsanız 50 TL de ek olarak devlet tarafından ödenir. Bu örnek doğrultusunda, aylık olarak 250 TL birikim yapmış olursunuz.

BES için Emeklilik Şartları Nelerdir?

56 yaşını doldurduğunuz ve minimum 10 yıl boyunca katkı paylarını ödeyerek Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kaldığınız sürece bireysel emekli olabilirsiniz.

56 yaşını doldurmadan ya da 10 yıl boyunca BES’te kalmadan da dilediğiniz zaman sistemden çıkış hakkınız mevcuttur. Fakat bu durumda, bireysel emeklilik hesabınızdaki birikimlerin hepsini alamayabilirsiniz; sadece kendi ödediğiniz primlerin tümünü alabilirsiniz. Çünkü devlet katkısını hak edebilmek için 56 yaşını doldurmak ve minimum 10 yıl boyunca BES’te kalmanız gerekmektedir.

Bu şartı yerine getirmediğiniz takdirde birikim hak etme tutarınız, yani sistemden alabileceğiniz devlet katkısı oranı şu şekilde olacaktır:

  • 3 yıl öncesinde sistemden çıktığınız durumda devlet katkı payının %0,
  • 3-6 yıl arasında devlet katkı payının %15’i,
  • 6-10 yıl arasında devlet katkı payının %35’i,
  • 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60’ı,
  • BES’te 10 yıl dolduğunda ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda tamamı.
BES Avantajları

BES’in Faydaları Nelerdir?

BES’teki birikiminizin sizin için, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız emeklilik maaşı dışında bir gelir olabileceğini söyleyebiliriz. BES gelirinizin de yardımıyla aktif çalışma süresince yakaladığınız yaşam standardını sürdürmek, hayal ettiğiniz emeklilik hayatını yaşamak mümkün olabilir.

BES’in faydalarından bir diğeri ise hiç kuşkusuz ki devlet katkısı sayesinde hesabınıza yatırdığınız primlerden çok daha fazlasını biriktirecek olmanızdır.

Ayrıca bazı sigorta şirketleri, BES müşterisi olduğunuzda indirimli spor kulübü üyeliği, anlaşmalı polikliniklerden indirimli sağlık hizmeti gibi avantajları da size sunabilir. Tabii bunun anlaşmalı olduğunuz kurum, seçmiş olduğunuz BES planı gibi farklı kriterlere göre değişebileceğini belirtelim.

Son olarak BES fonları için vergi ödemeniz gerekmez çünkü BES fonları vergiden muaftır. 

BES’le Siz, Hayat Sigortası ile Aileniz Güvence Altında

Bireysel Emeklilik Sistemi ile kendinizi ve emeklilik yaşamınızı güvence altına aldınız, ama en az kendiniz kadar ailenizi de önemsediğinizi biliyoruz. Onlar için elinizden geleni yapsanız da maalesef hayatta kötü sürprizlerle karşılaşma ihtimali her zaman var. İşte, tam da bu sebeple her duruma karşı geleceği güvence altına almak şart! Bu konuda hayat sigortası ürünlerimizle yanınızdayız!

MAPFRE Sigorta ile hayat sigortası ürünleri sayesinde hayatın kötü sürprizlerine karşı hem kendinizin hem de ailenizin geleceğini güvence altına alabilirsiniz. Üstelik bazı sigorta ürünlerinin, riskin gerçekleşmediği durumlarda prim iadesi yaptığını ve bu sayede bir birikim aracı gördüğünü de belirtmeden geçmeyelim. Dilerseniz “Aileniz Güvence Altında: Hayat Sigortası Teminatları Nelerdir?” yazımızı okuyarak MAPFRE Sigorta hayat sigortası ürünleri hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Herkese ailesiyle ve sevdikleriyle mutlu, sağlıklı ve uzun bir yaşam dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap