Hasarsızlık İndirimi Nedir? Hasarsızlık İndirimi Ne Kadar?

yazar MAPFRE
Hasarsızlık İndrimi Nedir

Sürücülerin trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanması, yaşanan kazaların önüne geçme konusunda elbette ki çok etkili. Fakat yine de trafik bu; siz ne kadar aracınızı dikkatli kullanırsanız kullanın, bazen ne yazık ki kaza geliyorum demiyor. İşte, Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası da bu gibi durumlarda karşınızdaki araçta ya da sizin aracınızda oluşabilecek hasarları, poliçe ve limitler dâhilinde karşılıyor.

Her yıl yenilenmesi zorunlu olan Trafik Sigortası’nın ve isteğe bağlı bir sigorta türü olan Kasko Sigortası’nın fiyatlarının merak edildiğini biliyoruz. Bu iki araç sigortasının poliçe priminin belirlenmesinde de hasarsızlık indirimi önemli rol oynuyor. Gelin, şimdi; hasarsızlık indirimi ne demek, hasarsızlık indirimi oranları ne kadar gibi merak ettiğiniz konuları açıklığa kavuşturalım.

Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Bahsettiğimiz gibi, hasarsızlık indirimi Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası fiyatı hesaplanırken göz önünde bulundurulan bir uygulamadır. Bu doğrultuda sürücülerin kaza ve verdikleri hasar geçmişleri incelenir.

Zorunlu Trafik Sigortası’nda inceleme sonucunda sürücüler 7 basamaktan birinde yer alır ve bu doğrultuda indirim hakkı kazanabilir ya da kaza durumu yaşanmışsa daha fazla prim ödeyebilirler. Hasarsızlık indirimi, her yıl, poliçe yenilenirken güncellenir.

Kasko Sigortası’nda ise poliçe yenileme yılı doğrultusunda 4 basamak olduğunu söyleyebiliriz.

Hasarsızlık İndirimi Ne Kadar

Zorunlu Trafik Sigortası’nda Hasarsızlık İndirimi Basamakları Ne Anlama Gelir?

Hasarsızlık indiriminde 7 basamak bulunur ve her basamak araç sahiplerine belli bir oranda indirim ya da fazla poliçe primi sunar. İlk kez Zorunlu Trafik Sigortası yaptıracak bir kişi, ilk yıl 4. basamaktan sisteme giriş yapar.

Poliçe döneminde herhangi bir kaza yaşanmaması durumunda sürücü bir üst basamağa yani 5. basamağa çıkabilir. Kaza durumu söz konusu olursa sigorta şirketlerinin incelemesi sonucunda sigortalı bir alt basamak olan 3. basamağa düşebilir ve fazla prim ödeyebilir.

Zorunlu Trafik Sigortası’nda Hasarsızlık İndirimi Oranları Nedir?

Şimdi, hasarsızlık indirimindeki oranları paylaşarak poliçe priminin nasıl şekillenebileceğini aktaralım.

  • 4. yıl, 7. basamak, %45 hasarsızlık indirimi
  • 3. yıl, 6. basamak, %30 hasarsızlık indirimi
  • 2. yıl, 5. basamak, %15 hasarsızlık indirimi
  • 1. yıl, 4. basamak, indirim uygulanmaz
  • 2. yıl, 3. basamak, %50 prim artışı
  • 3. yıl, 2. basamak, %100 prim artışı
  • 4. yıl, 1. basamak, %150 prim artışı

İlk defa Zorunlu Trafik Sigortası yaptırdığınızda 4. basamaktan başlayacağınızdan söz etmiştik. Eğer 12 aylık poliçe döneminizde kusurlu bir şekilde herhangi bir kazaya karışmazsanız bir sonraki dönem 5. basamağa geçip %15 hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz. Üçüncü yılda da kusurlu olarak bir kazaya karışmadığınız durumda 6. basamağa yükselip %30 prim indiriminden faydalanabilirsiniz.

Peki, kusurlu olarak herhangi bir kazaya karıştığınızda ne olur? Bu durumda 3. basamağa düşersiniz, Zorunlu Trafik Sigortası primlerinde indirime gidilmez ve %50 prim artışı uygulanır. Eğer bir sonraki poliçe döneminde de kusurlu olarak bir kazaya karışırsanız bir basamak daha düşer ve 2. basamakta %100 prim prim artışıyla karşılaşabilirsiniz.

Hasarsızlık İndirimi Oranları

Kasko Sigortası’nda Hasarsızlık İndirimi Oranları Nedir?

Kaza durumunda aracınızdaki hasarları poliçede belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde karşılamayı amaçlayan Kasko Sigortası’nda ise durum biraz daha farklı. Kasko Sigortası’nda basamaklardan ziyade poliçe yenileme yılı doğrultusunda bir uygulama var.

Kasko Sigortası hasarsızlık indirimi kademeleri ise şu şekilde:

  • Poliçenin 1. yılı sonunda yenilemede %30 indirim
  • Poliçenin 2. yılı sonunda yenilemede %40 indirim
  • Poliçenin 3. yılı sonunda yenilemede %50 indirim
  • Poliçenin 4. yılı ve sonraki yılları sonunda yenilemede %60 indirim

Bu arada %100 kusursuz olduğunuzun belirlendiği kazalar hasarsızlık indirimini etkilemez ve hangi kademede olursanız olun, bir üst basamağa çıkabilirsiniz. Son olarak kasko hasarsızlık indirimi ile ilgili bazı uygulamaların sigorta şirketlerine göre farklılık gösterdiğini belirtmekte de fayda var.

MAPFRE Sigorta ile Aracınızı Güvence Altına Alın

Trafikte oluşabilecek hasarlara karşı aracınızı güvence altına alan Kasko Sigortası ve trafikteki diğer araçları teminat altına alan Zorunlu Trafik Sigortası ile kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Dilerseniz hemen “Zorunlu Trafik Sigortası Teklif” ve “Kasko Sigortası Teklif” sayfalarımızı ziyaret ederek aracınıza özel fiyat teklifi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap