Hamilelikte En Sık Görülen Rahatsızlıklar

yazar MAPFRE
Hamilelikte En Sık Görülen Rahatsızlıklar

Hamile olduğunuzu öğrendiniz ve bebeğinizin dünyaya gözlerini açması için sabırsızlıkla beklemeye başladınız. Oldukça heyecanlı ve mucizelerle dolu bu süreç olduğu doğru. Fakat vücudunuzda meydana gelen değişiklikler, bazı sağlık sorunlarına da sebep olabilir. Peki, gebelikte görülen hastalıklar nelerdir?

Reflü

En sık karşılaşılan sindirim sorunlarından biri olan ve hamile olmayan insanlarda da görülebilen reflü, mide asidinin ya da yemeklerin mideden yemek borusuna çıkması durumudur. Hamilelikte reflünün artmasının sebebi ise gebelik süresince genişleyen rahmin mideye baskı yapması, bunun yanı sıra yemek borusu ve mide arasındaki kasların hormonal değişiklikler nedeniyle gevşemesi olabilir.

Gebelik sırasında reflü şikâyetlerini azaltmak için asitli, baharatlı, yağlı yiyeceklerden ve reflünün tetiklenmesine sebep olabilecek kahve, çay gibi içeceklerden uzak durmak faydalı olabilir. Ayrıca midenizi aşırı doldurmadan az ve sık aralıklarla yemek yemek de reflü şikâyetini azaltabilir.

Sık İdrara Çıkma ve İdrar Kaçırma

Rahmin büyümesi pek çok organda baskı oluşmasına sebep olur. İdrar kesesi de bunlardan biridir. İdrar kesesinde oluşan baskı ise idrara çıkış sıklığının artmasına ve hatta idrar kaçırma gibi durumların görülmesine neden olabilir.

Eğer gebelik döneminde sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma sorunları yaşıyorsanız bir hekime danışmanız gerektiğini unutmamalısınız. Doktorunuz kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olacak kegel egzersizleri verip yaşadığınız sorunun hafiflemesine yardımcı olabilir.

Hamilelikte En Çok Görülen Hastalıklar

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelik döneminde vücutta meydana gelen değişiklikler, dikkat edilmediği takdirde idrar yolu enfeksiyonlarına her zamankinden daha açık hale gelmenize sebep olabilir. İdrar tutmamak, hijyenik olmayan ortamlarda tuvalete girmemek, pamuklu iç çamaşırı giymek ve hijyeninden emin olmadığınız havuzlara girmemek, oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçebilir. 

İdrar yaparken yanma veya acı hissinin oluşması, koyu renkli ve kokulu idrar görülmesi, genital bölgede kaşıntı olması gibi durumlarda hemen doktorunuza danışmalısınız.

Kabızlık

Hamilelikte sindirim sisteminin yavaşlaması ve rahmin bağırsaklara baskı yapması nedeniyle kabızlık sorunu da sık görülür. Günlük su ihtiyacını karşılayacak düzeyde sıvı tüketmek ve lif açısından zengin besinleri diyete dâhil etmek, kabızlık sorununun hafiflemesine ya da çözülmesine yardımcı olabilir.

Hamilelikte Görülen Rahatsızlıklar

Nefes Darlığı

Rahmin akciğerlere baskı yapması gebelikte nefes darlığı sorununun yaşanmasına sebep olabilir. Hamilelikte nefes darlığı şikâyetlerini azaltmak için akciğerlerinizin kolaylıkla solunum yapabileceği şekilde oturmanız ve yatmanız, ayrıca fazla yorulmamanız gerekir. Dik oturmak ve yatarken yüksek yastıklar kullanmak, nefes darlığı sorunuyla daha az karşılaşmanızı sağlayabilir.

Hamile Diyabeti

Gebelik öncesinde diyabet hastası olmayan kadınlarda, hamileliğin 24 ila 28. haftalarında şeker hastalığı oluşabilir. Anne adaylarında oluşan gebelik diyabeti hem anne hem de bebek için tehlikeli olabilir. Bu sebeple gebelik diyabeti hastalığı olan hamileler, düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelidir.

Ayrıca şekerli gıdalardan uzak durma ve, beslenme düzenine dikkat etmek, kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınması konusunda oldukça önemlidir.

Uyuşmalar, Karıncalanmalar ve Kramplar

Hamilelik nedeniyle kilonun artması, genişleyen rahmin organlara baskı yapması ile vitamin ve mineral eksiklikleri; vücutta uyuşmalara, karıncalanmalara, kramplara sebep olabilir. Diyete dikkat etmek, çok ayakta kalmamak, doktor önerisi ile egzersiz yapmak, uzun süre hareketsiz kalmamak ise bu sorunların önüne geçebilir.

Hamilelik Şekeri

Sağlık Sigortaları Gebelik Döneminde de Yanınızda

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi elbette çok önemli. Bu doğrultuda gebelikte rutin sağlık kontrollerini kesinlikle aksatmamalısınız.

MAPFRE Sigorta’nın sağlık sigortası ürünleri sayesinde limitleriniz ve teminatlarınız kapsamında, gebelik dönemi de dâhil olmak üzere, pek çok sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz sağlık sigortası çeşitlerine göz atarak ihtiyacınıza uygun ürünü bulabilirsiniz.

Ayrıca annesi MAPFRE Sigorta sağlık sigortalı olan bebeklerin, yapılacak risk analizi sonucunda “MAPFRE Bebeği” ayrıcalıklarından yararlanabileceğini de belirtmeden geçmeyelim. MAPFRE Sigorta avantajları hakkında daha detaylı bilgi almak ve poliçenizi oluşturmak için satış kanallarımız ile de iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap