Hangi Motosiklet Aksesuarı Ne İşe Yarar?

yazar MAPFRE
Hangi Motosiklet Aksesuarı

Motosiklet kullanmanın çoğu insan için özgürlüğün tanımı olduğunu biliyoruz. Fakat bu motorlu aracı kullanırken trafik kurallarına uymak kadar, tercih ettiğiniz motosiklet ekipmanları da güvenliğiniz açısından oldukça önemli. Peki, motosiklet ekipmanları nelerdir? Motosiklet ekipmanları ne işe yarar ve aksesuar seçimlerinde nelere dikkat etmek gerekir?

Motosiklet Kaskı

Motosiklet kullanıcısının ve motosiklette seyahat eden yolcunun kullanması zorunlu olan ekipmanların başında kask geliyor. Kaskın amacı ise tahmin edebileceğiniz gibi, olası bir kaza durumunda kafa ve boynu koruyup travma ve yaralanma ihtimallerini olabildiğince düşürmek.

Peki, motosiklet kaskı alırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Öncelikle kaskın kesinlikle darbelere karşı dayanıklı bir malzemeden üretildiğine emin olmalısınız. Kafa ölçünüze uygun, rüzgâr ve sesten minimum derecede etkilenmezi sağlayacak kask modelleri öncelikli tercihiniz olmalı. Yüzü tamamen koruyan tam kapalı kask modelleri ise güvenlik açısından daha başarılı olabilir.

Bu arada minik bir hatırlatma: Kış aylarında kask içerisine giyeceğiniz maskeler de soğuktan korunabilmeniz açısından oldukça faydalı olabilir.

Motosiklet Ekipmanları

Motosiklet Eldiveni

Düşme anında avuç içleri, el üzeri ve hatta bilekler yaralanabilir. Oluşabilecek bu yaralanmaların önüne geçebilmek için ise motosiklet eldivenleri büyük önem taşıyor.

Motosiklet eldiveni seçiminde hava alan, darbelere, yanmaya karşı dayanıklı ve ek olarak hava alan kumaştan üretilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanında eldivenlerin yazlık ve kışlık olmak üzere ikiye ayrıldığını ve mevsime uygun olarak seçim yapmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Dizlik, Sırtlık ve Dirseklik

Her ne kadar çok sevsek de motosikletin kaza anında otomobil gibi araçlara nazaran daha korunmasız olduğu kabul etmek gerekiyor. İşte, bu sebeple vücudunuzun zarar görme ihtimali olan noktalarını motosiklet kullanırken olabildiğince korumak şart. Dizlik, sırtlık, dirseklik ise bu konuda size yardımcı olabilecek motosiklet ekipmanı listesinde yer alıyor. Özellikle uzun yola çıkacaksanız bu ekipmanları kesinlikle almanızı öneririz.

Dizlik, sırtlık ve dirseklik alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, bu ürünlerin hareket kabiliyetinizi kısıtlamaması.

Hangi Motosiklet Aksesuarı Ne İşe Yarar

Mont ve Pantolon

Eğer dizlik, sırtlık ya da dirseklik kullanmak istemiyorsanız bu alanlarda korunalıkları bulunan pantolon ve montları tercih edebilirsiniz. Ayrıca mevsime uygun bir şekilde seçilen motorcu montları ve pantolonları hava koşullarından minimum etkilenmeniz konusunda size yardımcı olabilir. Bu ürünlerin motosikletinizi sürerken konforlu bir yolculuk yapmanıza da imkân verebileceğini not düşmek isteriz. 

Bot

Her ne kadar saydığımız diğer ekipmanlar kadar önemli değilmiş gibi gözükse de botlar oldukça önemli motosiklet kıyafetlerinden biri. Seçeceğiniz motosiklet botunun hem ayağınızı darbelere karşı koruması hem de vücut ağırlığınızı dengeli bir şekilde dağıtıp daha sağlıklı sürüşler gerçekleştirmenize yardımcı olmak gibi görevleri var.

Alacağınız botun mevsime uygun, su geçirmez, yıpranmaya karşı dayanıklı olduğuna emin olmalısınız.

Diğer Motosiklet Aksesuarları

Evet, şimdiye kadar saydığımız ekipmanlar güvenliğiniz için olmazsa olmazdı. Fakat bunların yanı sıra motosikletinizi korumak, hatta ihtiyacınız olan ürünleri yanınıza alabilmek için gerekli bazı motor aksesuarları da var.

  • Motosiklet Çantası: Yolculuk yaparken yanınızda bulundurmanız gereken ya da yanınıza almak istediğiniz şeyleri depolamanızı sağlayan motosiklet çantalarını seçerken aracınıza uygun boyutta, her mevsim su geçirmez özellikte, uzun vadede sizi yarı yolda bırakmayacak kalitede ürünler tercih etmeniz faydalı olabilir.
  • Motosiklet Kilidi: Motosikletinizi hırsızlara karşı korumak ve güvende tutmak istersiniz, öyle değil mi? İşte, tam da bu nedenle motosiklet kilidi almalısınız. Motosikletin fren diskine takılan alarmlı disk kilitleri ise güvenlik açısından oldukça başarılı.
  • Motosiklet Brandası: Motosikleti yağmur, kar, toz gibi dış etkenlerden korumaya yardımcı olan motosiklet brandası kesinlikle alınması önerilen aksesuarlardan biri.
Zorunlu Motosiklet Ekipmanları

Umarız ki tüm yolculuklarınızı herhangi bir kaza yaşamadan gerçekleştirirsiniz. Fakat her ihtimali göz önünde bulundurmak gerek. Motosiklet aksesuarı seçimi yaparken hassas davranıp güvenliğiniz için en doğru ürünleri seçmeniz ve bunları her yolculuğunuzda kullanmalısınız. Ayrıca “Güvenli Motosiklet Sürüş Teknikleri Nelerdir?” yazımızda da güvenli yolculuklar yapabilmenize yardımcı olacak ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

Ekipmanlar sayesinde kendinizi kötü durumlara karşı korurken Kasko Sigortası ile de motorlu aracınızı güvence altına almayı ihmal etmeyin! Kasko Sigortası, poliçenizde yer alan teminatlar ve limitler doğrultusunda ihtiyaç olduğunuzda sizin yanınızda. Dilerseniz satış kanallarımız ile iletişime geçerek bu konuda daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap