Araba Fiyat Karşılaştırması Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
Araba Fiyat Karşılaştırması Nasıl Yapılır

İster sıfır ister ikinci el otomobil alacak olun, yapmanız gereken bir şey var: Araçlar arasında fiyat karşılaştırması yapmak! Sıfır araba ile ikinci el araç fiyat karşılaştırması bazı noktalarda ayrışsa da hiç merak etmeyin; şimdi sıralayacağımız ipuçları sayesinde daha uygun fiyatlı bir şekilde araba sahibi olmak mümkün olabilir! Gelin, incelemeniz gereken o kriterlere göz atalım!

Marka ve Model

Aynı segmentte olan araçların markaları ve modelleri farklı olduğunda, satış fiyatlarında farklılık görülebilir. Dolayısıyla arabalar arasında fiyat karşılaştırması yaparken marka olarak da model olarak da birbirlerine yakın klasmanda olduğuna dikkat etmelisiniz.

Yakıt Tipi

Dizel, benzinli, LPG’li ve son yılların gözdesi elektrikli… Tüm yakıt türlerinin farklı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Örneğin sizin için yakıt tüketimi miktarı önemliyse benzinli araçları en son değerlendirmelisiniz. Doğayı korumak sizin için ön plandaysa elektrikli ya da hibrit araba modellerini tercih etmelisiniz.

İkinci el araç alırken fiyat karşılaştırması yapıyorsunuz diyelim. Tüm özellikleri aynı olan, sadece yakıt türü farklı olan araçların fiyatlarının farklı olduğunu görebilirsiniz. Mesela benzinli araçlar dizel araçlara göre daha uygun fiyatlı olabilir. Ayrıca bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak istiyor ve “Hangi yakıt türüne sahip araç seçmeliyim?” sorusunun cevabını arıyorsanız yazımızı okumanızı öneririz.

Araç Fiyat Karşılaştırması

Motor Silindir Hacmi

Aracın gücünü belirten bir kavram olan motor silindir hacmi ne kadar yüksekse aracın gücü de o kadar fazladır. Dolayısıyla motor silindir hacmi dışındaki tüm özellikleri aynı olan iki araçtan daha güçlü olan daha pahalı olabilir. Hem ikinci el araba alırken hem de sıfır araç alırken fiyat karşılaştırması yaptığınız aşamada bu kriteri kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız.

Ayrıca aracın üretim yılının ve motor silindir hacminin ödemeniz gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarını etkilediğini de belirtmeden geçmeyelim.

Kilometre

İkinci el araç alırken incelemeniz gereken unsurlardan biri de aracın yaptığı kilometre. Diğer kriterleri göz ardı ettiğimizde daha az yol gitmiş bir aracın fiyatının daha yüksek olması gayet normaldir.

Üretim Yılı

Araç karşılaştırma kriterleri arasında yer alan bir diğer madde ise arabanın üretim yılı. Daha genç araçlar, daha eski marka ve modellere kıyasla daha pahalı olabilir.

Araba Alırken Fiyat Karşılaştırması

Aracın Kaza ve Hasar Geçmişi

Kaza yapan ya da bir hasarı olan ikinci el araçlarda değer kaybı yaşanabilir. Bu değer kaybı arabanın satış fiyatının düşmesine neden olabilir. Yani neredeyse aynı özelliklere sahip olduğunu düşündüğünüz araçlardan daha uygun fiyatlı olanının bir hasar kaydı olabilir.

Peki, bir aracın kaza ve hasar geçmişi olup olmadığı nasıl öğrenilir? Bunun için Tramer sorgulama yapabilirsiniz. İnternet sitesinden, SMS ile ya da çağrı merkezini arayarak yapacağınız sorgu sonrasında, almayı planladığınız aracın geçmişiyle ilgili pek çok önemli detaya ulaşabilirsiniz. Dilerseniz “Tramer Sorgulama ile Neler Öğrenilebilir?” yazımız sayesinde bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Aracın Özellikleri

Sunroof, navigasyon, koltuk kumaşları, hatta aracın rengi… Aracın sahip olduğu pek çok ek ve teknik özellik satış fiyatını etkileyebilir. Sıfır ya da ikinci el araç satın alırken yukarıda belirttiğimiz maddelere ek olarak bu konuda da inceleme yapmanızı öneririz.

Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç Sigortaları ile Aracınızı Güvence Altına Alın

Yeni bir araç alacaksınız, umarız arabanızı güzel günlerde kullanırsınız; ama hayatta kötü sürprizlerin olduğunu unutmamak ve onlara karşı önlem almak da şart. İşte, araç sigortaları tam bu noktada size yardımcı olmaya hazır!

Poliçede belirtilen teminatlar ve limitler doğrultusunda sizin aracınızı koruyan Kasko Sigortası ve her yıl yenilenmesi gereken, kaza gibi durumlarda trafikteki diğer araçları güvence altına almayı amaçlayan Zorunlu Trafik Sigortası yanınızda! Kasko ve trafik sigortası arasındaki farklara yazımızdan ulaşabilir; “Kasko Sigortası Fiyat Teklifi” ve “Trafik Sigortası Teklifi” sayfalarımızdan aracınıza özel fiyat bilgisi alabilirsiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap