İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) Nedir?

yazar MAPFRE
İMM Sigortası Nedir

Gün içinde trafikte birçok riskle karşılaşabiliyoruz. Bu riskleri güvence altına almak için ise oto sigorta ürünleri kurtarıcımız oluyor. Bu ürünlerden Zorunlu Trafik Sigortası, trafik kazası sonucu karşı tarafa verilen zararı, kasko sigortası ise aracınızda meydana gelebilecek hasarları, poliçede belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde garanti altına alıyor. Peki, söz konusu sigortaların limitleri tüm masrafları karşılamaya yetiyor mu?

Bu soruya İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası ürününü açıklarken yanıt vermekte fayda var. O halde şimdi, İMM nedir ve limitleri nelerdir, öğrenelim.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) olarak bilinen Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, oto sigortalarınıza ek olarak alabileceğiniz bir güvencedir. İMM, trafik sigortasının tavan sigorta bedelinin toplam hasarı karşılamaya yetmediği zaman devreye giren bir teminattır. Yani kalan hasarı poliçede yer alan limitlere göre karşılar.

İhtiyari Mali Mesuliyet Genel Şartları Nedir?

İMM Sigortasının şartları, sigorta poliçesinde belirtilen limit ve teminatlara göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak İMM güvencesi, trafik sigortanızın ödeyemediği kısımda sizin teminatınız olur. Çünkü İMM sadece ortaya çıkan maddi hasarı değil, manevi kayıpları da korumayı amaçlar. Yani kaza sonucu oluşan ölüm veya sakatlık hallerinde de İMM Sigortası, tazminat tutarını poliçedeki şartlar dâhilinde öder. 

İMM sigortasını şöyle örneklendirelim: Diyelim ki kaza sonucu karşı tarafın aracında ortaya çıkan masraf 300.000 TL ve sigorta poliçenizde belirtilen sigorta bedeli 100.000 TL olsun. Trafik sigortanızın sigorta bedeli olan 100.000 TL, anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketi tarafından ödenir. Ancak kalan 200.000 TL’yi sizin ödemeniz gerekir. İşte, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası böyle bir durumda cebinizden para çıkmamasını sağlar ve kalan bedeli poliçe limitleri kapsamında öder.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Limitleri Nelerdir?

İMM Sigortası için Genişletilmiş Kasko Poliçesi düzenleyeceğiniz sırada İMM Sigortası limitlerine dikkat etmeniz oldukça önemli. Çünkü bir talihsizlik sonucu büyük çaplı bir kazaya karışırsanız çok büyük hasarlar ortaya çıkabilir. Bunu uygun fiyatlarla satın alabileceğiniz İMM sayesinde kolaylıkla karşılayabilirsiniz. 

İMM limitleri 100.000 TL gibi limitlerde olabileceği gibi 1.000.000 TL gibi yüksek limitlerde de olabilir. Bu nedenle İMM Sigorta limitinizi, sigorta poliçesini düzenleyeceğiniz sigorta şirketiyle konuşarak öğrenmenizde fayda var. 

İMM Teminatı Kapsamı Dışında Kalan Haller Nelerdir?

İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı kapsamı, sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak İMM teminatı dışında kalan bazı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sigortalının kendisinin uğrayacağı zararlar
  • Yedek akaryakıt hariç patlayıcı maddelerin taşınması nedeniyle oluşan hasarlar
  • Araçta onarım, bakım veya değişikliklerin yapılması yüzünden meydana gelen kazanın sonucunda ortaya çıkan masraflar
  • Yolcu bagajı ve benzeri eşyalar dışında poliçede gösterilen aracın ve bu araçla taşınan malların aldığı zararlar
  • Hız yarışlarına katılma sonucunda veya yarış güzergahında yapılan antrenmanlar sırasında meydana gelebilecek hasarlar

İMM teminatını kasko poliçenizde satın alırken sigorta şirketinizden teminat dışında kalan halleri ayrıntılı bir şekilde öğrenmeniz önemli. Bu noktada İMM güvencesine nasıl sahip olunacağını açıklamanın tam sırası.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’na Nasıl Sahip Olunur?

İMM güvencesine sahip olabilmek çok kolay. Yapmanız gereken tek şey, kasko sigortası sahibi olmak ve kasko sigortanıza ek teminat olarak İMM teminatını ekletmek. 

Oto Sigortalarıyla MAPFRE Sigorta Yanınızda!

Siz de olası bir kazada kendi aracınızda ortaya çıkabilecek hasarı sigorta poliçesinde belirtilen limit ve şartlar dâhilinde güvence altına almak istiyorsanız web sitemiz üzerinden arabanızın özelliklerine ve ihtiyaçlarınıza özel kasko sigortası teklifi alabilirsiniz. Ardından  dilerseniz kasko sahibi olabilirsiniz. Ayrıca öncesinde “Kasko Neyi Karşılar: Kasko Yaptırmanın 7 Avantajı” başlıklı yazımızdan kasko sigortası hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Güvenli sürüşler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap