İkame Araç Hangi Durumlarda Verilir?

yazar MAPFRE
İkame Araç Nedir

Aracınıza ne kadar iyi baksanız da bazen rutin bakımlar, bazen de hiç planda olmayan bir durum nedeniyle yetkili servisi ziyaret etmeniz gerekebilir. Arızanın ciddiyetine ya da bakımın kapsamına göre de aracınız bir süre serviste kalabilir. Bu durumda da eğer günlük yaşamınızda özel aracınızı sıklıkla kullanıyorsanız ikame aracın sağlayacağı faydaları değerlendirmenizde fayda var. Tabii öncelikle ikame araç kavramının ne olduğunu belirtelim. 

İkame Araç Nedir?

Bir arıza veya kaza sonucunda aracınızın herhangi bir bakıma ihtiyacı olması ya da onarım gerekliliği nedeniyle bir süre serviste kalması gerekebilir. Aracınızın serviste olduğu sırada kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından size temin edilen araca ise ikame araç denir. Yani aracınızın hasar alması durumunda sigorta şirketinin size geçici olarak verdiği araçtır. 

Böylece aracınızın tamiri süresince bu araç sizin araç ihtiyaçlarınızı karşılar. Tabii ikame araç süresi, daha önce üzerinde anlaşılan poliçede belirtildiği süreyi aşamaz.

İkame Araç

Kasko Hangi Durumlarda Araç Verir?

Kasko ikame aracın her türlü kaza ya da hasar sonucunda verilmeyeceğini belirtmekte fayda var. Bunun için aracınızın trafiğe çıkamayacak kadar hasar alması, 48 saat ve üzeri süre için onarıma ihtiyacının olması gerekir. 

Ayrıca uygun koşullarda ihtiyacınıza çözüm olarak size ikame aracın verilmesi için poliçenizde ikame araç teminatının yer alması gerekir. Eğer bu teminat varsa poliçenizde bulunan araç şartları ve limitlerine göre yani araç segmentinize göre size bir araç temin edilir. Poliçenizde böyle bir teminat yoksa da sigorta şirketiniz ile görüşüp bu teminatı ekletmenizi öneririz.

İkame Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Emanet bir arabayı sürmek, kendi aracınız dışında bir aracı kullanmaya alışmak kolay olmayabilir. Bu nedenle bazı konulara özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu durumda şunları uygulamanızı öneririz:

  • Aracı iyi tanıyın: Size araç temin edildiğinde ilk yapmanız gereken aracı iyi tanımanızdır. Yani araç hangi akaryakıtı kullanıyor, o andaki lastik basınç durumu ve boyası nasıl gibi soruları cevaplandırmanız önemli. 
  • Aracı aldığınız şekilde iade edin: Aracı nasıl aldıysanız o şekilde sigorta şirketine iade etmeniz gerekir. Aynı şekilde iade etmek için arabayı teslim alacağınız sırada fotoğraflarını çekmenizi öneririz. “Aracın boya durumu nasıl?”, “Herhangi bir çiziği var mı?”, “Aracı aldığınızda akaryakıt deposunu dolu muydu?” gibi soruları cevaplandırın. Böylece iade sürecinde zorluk yaşamazsınız.
  • Sigorta poliçesinde belirtilen süreye dikkat edin: Sigorta poliçesinde belirtilen ikame süresinin ne kadar olduğunu bilmeniz mühim. Çünkü size verilecek araç, bu süreyi geçecek şekilde sizde kalamaz. 
  • Uzun mesafe yolculuklardan kaçının: İkame araçla uzak mesafe yol kat etmekten kaçınmanızda fayda var. Çünkü uzak mesafe yolculuklar kaza ihtimalinizi artırırken göçük, çizik gibi küçük hasarlarla dahi bütçenizin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
İkame Araç Hangi Durumlarda Verilir

İkame Araç Nasıl Alınır?

Aracınız hasar aldığında yapmanız gereken şey kasko poliçesi aldığınız sigorta şirketi ile irtibata geçmek. Sigortanızı MAPFRE Sigorta’dan yaptırdıysanız 0850 755 0 755 numaralı müşteri hizmetlerimizi arayabilirsiniz. Uzman ekibimiz size ihtiyacınız olan yardımı sunacaktır.

Hasarlı aracınızı bir MAPFRE Sigorta iştiraki olan Genel Servis’lere getirmeniz durumunda ise ihtiyacınız olan ikame araç anında karşılanacaktır.

İkame araç hizmeti bir yıllık poliçe süresince en fazla 2 (iki) defa poliçe de belirtilen süre ve koşullarda sağlanabilmektedir.

MAPFRE Sigorta ile Güvenli Sürüş

Trafikte yaşanabilecek olası kötü senaryolar karşısında aracınızı kasko sigortası ürünümüz ile güvence altına alın! Böylece daha rahat, daha güvenli sürüş deneyimleri yaşayabilirsiniz. Dilerseniz öncesinde “Kasko Neyi Karşılar: Kasko Yaptırmanın 7 Avantajı” yazımızdan, Kasko Sigortası ürününün ikame araç hizmeti teminatı dışında sunduğu faydalı hizmetlere göz atabilirsiniz. Ardından size sunacağımız kasko teklifini inceleyip ihtiyaçlarınıza en uygun poliçeyi seçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap