Hayat Sigortası’na Giriş: Nedir, Ne İşe Yarar?

yazar MAPFRE
Hayat sigortası nedir?

Aileniz her şeyin en iyisine layık. Sizin de böyle düşündüğünüzü ve bu doğrultuda elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı biliyoruz. Peki, hayatın kötü sürprizlerine karşı ne kadar hazırlıklısınız? Hayat sigortaları sayesinde hayatta karşınıza çıkabilecek umulmadık durumlara karşı önlem almanız mümkün! O halde şimdi, hayat sigortalarını daha yakından tanımanızı sağlayalım ve bilmeniz gerekenleri aktaralım.

Hayat Sigortası Ne Demek?


Belki adını daha önce duymuş olsanız da hakkında bilgi sahibi olmayabilirsiniz. O nedenle öncelikle “Hayat Sigortası nedir?” sorusunun cevabını verelim. Hayat sigortası; hayatınızı kaybetmeniz durumunda ailenize bir tazminat ödenmesini sağlayan sigorta türüdür. Hayat sigortalarına, vefat teminatının yanı sıra; opsiyonel olarak sunulan, kaza sonucu tedavi masrafları, yaşam desteği gibi teminatlar da dâhil edilebilir. 
Kısacası hayat sigortasının, vefatınız durumunda ailenizi güvence altına alan ve poliçenizde belirtilen ek teminatlar dâhilinde size maddi olarak destek sunabilen bir sigorta türü olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bazı hayat sigortası ürünlerinde, başınıza kötü bir durum gelmediği durumda ve sigorta geçerlilik süresi bittikten sonra, ödediğiniz primleri geri alabildiğinizi de belirtelim. Örneğin prim iadeli hayat sigortaları da bu seçeneklerden biri. Ayrıca dilerseniz hayat sigortası ürünlerinin sunduğu diğer teminatları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Hayat sigorta çeşitleri, siz vefat ettikten sonra ailenizin ya da poliçe hazırlanırken belirttiğiniz kişilerin, manevi olarak zor bir dönem geçirirken maddi olarak da zora girmesinin önüne geçmeyi hedefler. Çocuklarınızın eğitim masrafları ve evinizin kira, gıda gibi önemli giderleri, hayat sigortası tazminatları sayesinde ödenebilir ya da siz hayattayken var olan borçlarınızın, hayata gözlerinizi yumduktan sonra ailenize yük olmasını engellersiniz. Diğer bir deyişle: Hayat sigortası olan kişilerin “gözü arkada kalmaz”.

Hayat Sigortası fiyatları; yaş, ek teminatlar ve daha birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Aynı şekilde hayat sigortası geçerlilik sürelerinin ve sigortadan yararlanabilecek yaş aralığının da ürünlere göre değişiklik gösterdiğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle yararlanmak istediğiniz hayat sigortası ürününü belirledikten ve ek teminatlara karar verdikten sonra ödemeniz gereken sigorta bedelini hesaplamak daha sağlıklı olacaktır.

Hayat sigortası ürünleri sigorta şirketlerine göre farklılık gösterse de hayat sigortası çeşitlerini 2 başlık altında inceleyebiliriz:

  • Geçici hayat sigortaları, otomatik olarak yenilebilir ve sigortalının hayatını kaybetmesi durumunda, belirttiği kişilere poliçede yer alan teminatların verilmesini sağlar.
  • Karma hayat sigortaları, uzun dönemlidir. Sigortalının hayatını kaybetmesi durumda poliçede belirttiği kişilere tazminat ödenir. Sigortalının teminat süresince hayatta kalması durumunda ise ödenen primler poliçede belirtileceği üzere geri alınabilir. Diğer bir deyişle karma hayat sigortaları, hem sevdiklerinizin hayatını güvence altına alır hem de birikim yapılmasına imkân tanır.

Sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu bir hayat dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap