Soğuk Havaya Hazırlık: Kış Lastiği Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Kış Lastiği Seçerken Dikkat Edilecekler

Yaz bitti, havalar soğumaya başladı. Kış mevsiminin zorlu hava şartları artık kapıda. Bu da demek oluyor ki günlerimiz kar, buz ve yağış ile geçecek. O halde kış mevsiminin getirdiği zorlu hava koşullarına aracınızı hazırlamanın zamanı geldi. Hazırlığın en önemli kısmı ise lastiklerden başlıyor. 

Aracın lastikleri, yol tutuşunu sağlamak ve güvenli sürüş deneyimi sunmak için oldukça önemli. Bu nedenle mevsim koşullarına göre lastiklerin değişmesi şart. Çünkü kış mevsiminin olumsuz yol şartlarına karşı kış lastiği, aracın direncini yükselten en önemli detay. Peki, aracınız için en iyi kış lastiğini nasıl seçeceksiniz?

Bu sorunun cevabı için kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gerekenleri göz önünde bulundurarak kış lastiği seçimi yapmanız oldukça önemli. O halde gelin, aracınıza en doğru kış lastiği seçimini yapmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini birlikte incelemeye başlayalım.

Kış Lastiklerini Araca Uygun Ebatta Tercih Edin

Araca Uygun Ebatta Lastik Seçimi

İlk dikkat etmeniz gereken konu tabii ki aracın modeline ve tipine uygun bir kış lastiği seçimi yapmak. Genellikle araç üreticileri tarafından kış lastiği alırken dikkat etmeniz gereken boyut bilgileri verilir. Araç markasının web sitesinden ya da satış esnasında verilen katalogdan da bu bilgilere ulaşılabilir. 

Ancak aracınız ikinci el veya eski model ise bu bilgilere ulaşmak zor olabilir. Böyle bir durumda aracın mevcut lastiklerini inceleyerek boyut bilgilerini öğrenebilirsiniz. Lastikleri incelediğinizde üzerinde 155/80R15 gibi bir ibare bulunduğunu göreceksiniz. Bu ibare, aslında lastiğin boyutları ile ilgili detaylardır. Şöyle ki 155 olarak belirtilen değer lastiğin genişliği, 80 lastiğin yüksekliği, R15 ise jant çapıdır.

Lastiklerin Üzerindeki Kar Logosunu Kontrol Edin

Lastik Kar Logosuna Dikkat Edin

Bir lastiğin kış lastiği olduğunu anlamanın en kolay yolu, üzerindeki kar logosundan geçiyor. Çünkü kış lastiklerinin yanak kısmında kar logosu olur ve bu logo sayesinde lastiğin kar lastiği olduğu anlaşılır. Eğer lastiklerin üzerinde böyle bir logo yoksa bu lastikler kış lastiği olarak nitelendirilmez. Bu nedenle aracınız için kış lastiğini seçerken üzerinde kar logosu olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Kış Lastiğinin Diş Derinliğine Dikkat Edin

Lastik Diş Derinliğine Dikkat Edin

Kış lastikleri, diğer lastiklere kıyasla daha fazla diş derinliğine sahip lastiklerdir. Çünkü diş derinliği sayesinde kış lastikleri, yüksek yol tutuşu özelliğine sahip olur. Bu nedenle de kardan veya yağıştan kaynaklı olarak aracın kaymaması, diş derinliğinin yasal sınırda veya üstünde olmasına bağlıdır. Peki, kış lastiğinin diş derinliğinde yasal sınır nedir?

Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ kapsamında araç tiplerine göre diş derinliği sınırları belirtilir. Buna göre kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği ise 1,6 mm’den az olamaz. 

Kullanım Ömrünü Tamamlamamış Kış Lastiklerini Tercih Edin

Lastik Kullanım Ömrü Önemlidir

Araç sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan biri de yeni kış lastiği almak yerine eski kış lastiğini her sene kullanmaktır. Bu tasarruf için iyi bir yöntem olsa da kış lastiklerinin bir kullanım ömrü bulunur. Lastiğin kullanımına ve kalitesine göre değişse de genellikle bir kış lastiğinin kullanım ömrü 5 yıldır. 

Kış lastikleri, sürekli olarak kullanılmasa bile 5 yıllık lastiklerde aşınma ve bozulma meydana gelebilir. Bu nedenle eğer eski kış lastikleriniz 5 yılı doldurduysa yeni lastik almaya özen gösterin. Ayrıca yeni kış lastiği seçerken de lastiğin üretim yılına dikkat edin. 

Aracın Tüm Lastiklerini Kış Lastikleri ile Değiştirin 

Tüm Lastikleri Kış Lastikleri ile Değiştirin

Sürücüler tarafından özellikle önden çekişli araçlarda sadece öndeki iki lastiğin değiştirilmesinin yeterli olacağı düşünülür. Ancak bu hatalı bir düşüncedir. Tüm lastikler, kış lastiği ile değiştirilmediği müddetçe ıslak zeminde aracın kayması ve savrulması engellenemez. Bu nedenle de kış lastiği alırken 4 adet olmasına ve aracınızı kışa hazırlarken tüm lastikleri kış lastiği olarak değiştirmeye dikkat etmelisiniz. 

Tüm bu unsurlara dikkat ederek kış lastikleri seçiminizi yaptıysanız şimdi, kışın zorlu hava şartlarında trafiğe çıkma zamanı. Kış lastiği, güvenli sürüş için oldukça önemli olsa da unutmayın ki bu zorlu hava şartlarında trafikte olmak her zaman riskleri içinde barındırıyor. Tüm bu risklere karşı hazırlıklı olmak için de MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Kış şartlarında ya da her an oluşabilecek risklerden ötürü aracınızı hemen güvence altına almak isterseniz kasko teklif sayfamız üzerinden ihtiyaç ve taleplerinize uygun kasko poliçesini saniyeler içerisinde oluşturabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap