Motor Yağı Değişimi İçin 5 Öneri

yazar MAPFRE
Motor yağı değişimi

Arabanızın motor yağını değiştirmek, en kritik ve temel araç bakımı süreçlerinden biridir.  Çünkü motor yağı, aracınızdaki farklı parçaların sürtünmesini ve fazla ısınmalarını engelleyerek motorunuzun ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

“Motor yağını değiştirmek neden önemli?” sorusuna daha detaylı cevap verebilmek için, motor yağı değişimiyle ilgili diğer önemli başlıklara göz atalım…

Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir?

Bu sorunun cevabı, aracınızın markasına hatta modeline göre farklılık gösterebildiği için net bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değil. Fakat 5.000 ila 30.000 kilometre yapmış araçlarda motor yağı değişimi yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Araç yağınızın değişiminde dikkat etmeniz gereken 5 temel nokta bulunur:

Motor Yağı Değişimi Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Uyarı ışıklarını gözlemleyin, arabaların büyük bir çoğunluğunun panelinde yağ seviyesini gösteren bir sinyal olur ve bunların çoğu, durum kritik olduğunda özel bir işaret verirler. 
  2. Seviye doğru olmadığında yağ ölçme çubuğu ile yağın gerçekten değiştirilmesi gerekip gerekmediğini kontrol edin.
  3. Yenisini koymadan önce, arabanın modeline göre motor karteri veya vakum aracılığıyla kalan yağı boşaltın. 
  4. Arabada hangi yağın kullanıldığını soruşturun ve bunu teyit edin. Tüm motor yağları her araca uygun olmayabilir. Bu konuda yapılan bir hatanın aracınızın motoruna ciddi hasarlar verebileceğini unutmayın.
  5. Kullanılmış araba yağı, geri dönüşüm merkezi veya bir serviste özel bir dönüşümü gerektiren, çevre için yüksek oranda zehirli bir maddedir. Bu nedenle yağ değişimi sonrasında kullanılmış yağı çöpe atmayın, geri dönüşüm noktalarına bırakın.
Motor Yağı Değişimi Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Motor Yağı Değişimi Yapılmazsa Ne Olur?

Bu bakım uygulamasının gerçekleştirilmesinde bir gecikme veya hata, kısa vadede, aracınızın zarar görmesine hatta beklenmedik bir şekilde çalışmamasına neden olabilir. Yolda kaldığınız durumda ise aracınızın çekilmesi için bir vincin müdahalesi gerekecektir, arabanın bu teminatı kapsayan bir sigortası olduğu sürece sigorta ödemeyi üstlenecektir; aksi halde, arıza ve taşıma masraflarını üstlenmeniz gerekebilir.

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

  • Aracınızda bulunan yağın ısınması, eski yağdan daha hızlı bir şekilde akmasına neden olur. Bu nedenle öncelikle aracınızı kısa bir süre sürün ve ardından durdurun.
  • Ardından tıpanın altına yağ boşaltım tepsisini yerleştirin ve tıpayı saat yönünün tersine yavaşça çevirin. Bu aşamada sıcak yağ aniden dökülebileceğinden dikkatli olmalısınız.
  • Yağ filtresini çıkarıp içindeki, tepsiye boşaltın. Ardından yeni yağ filtresine saat yönüne doğru çevirerek takın.
  • Son olarak temiz motor yağını ekleyin.

“Motor yağı nasıl değiştirilir?” sorusunun cevabı çok zor gibi görünmeyebilir fakat motor yağı değişiminde tavsiye edilen, bu işlemi kesinlikle bir uzmanın gerçekleştirmesidir. Bu sayede; doğaya zarar vermeden, etkin ve güvenli bir şekilde tüm işlemler profesyonelce uygulanabilir. Dilerseniz “Oto Servisi Seçerken Nelere Dikkat Edilir?” yazımızı okuyarak yağ değiştirme konusunda en doğru noktayı bulmak için önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap