Eviniz Güvende: Neden Deprem Sigortası Yaptırmalısınız?

yazar MAPFRE
Deprem Sigortasının Önemi

Jeolojik açıdan aktif fay hatları üzerinde bulunan Türkiye, bir deprem bölgesi. Deprem, tahmin edilemeyen ve önlenemeyen bir doğal afet, fakat hakkında söylenilen de doğru: Depremden değil, binalardan korkmak gerek! Gerekli tedbirleri aldığınızda hem manevi hem de maddi olarak kendinizi ve ailenizi güvence altına almanız mümkün. Deprem sonrası meydana gelebilecek maddi kayıpları kısa sürede telafi etmek için ise Zorunlu Deprem Sigortası imdadınıza yetişiyor.

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası, halk arasında DASK olarak da biliniyor. Fakat aslında DASK’ın açılımı Doğal Afet Sigortalar Kurumu. 2000 yılında faaliyetlerine başlayan DASK; deprem sonrasında vatandaşların gündelik hayatlarına devam edebilmesi için afet sonucu oluşan maddi kaybı karşılayan Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaptırılmasını, uygulanmasını ve yönetilmesini sağlayan bir kuruluş. Peki, deprem sigortası neden yaptırılmalı, deprem sigortası yapmanın ne gibi yararları var?

Zorunlu Deprem Sigortası

Zorunlu Deprem Sigortası Ne İşe Yarar?

Bu sigorta, depremin konut statüsündeki binalarda neden olduğu hasarlara karşı poliçede belirtilen limitler dahilinde maddi güvence sağlar. Yani eğer konutunuzu güvence altına alan Zorunlu Deprem Sigortası varsa bu durumda hasar nedeniyle oluşan maddi kaybınızı poliçenizde yer alan limitler dâhilinde karşılayabilirsiniz.

Yapılması zorunlu olan DASK’ı; ayrıca tapu kaydı oluşturabilmek ve doğal gaz, elektrik, su abonelikleri başlatabilmek için de yaptırmış olmak gerekir. Diğer bir deyişle evinizin DASK sigortası yoksa kamu kurum ya da kuruluşlarında evinizle ilgili işlem yaptıramazsınız.

Zorunlu Deprem Sigortası’nın Teminatları

  • Deprem nedeniyle meydana gelen hasarlar için azami teminat tutarı, 2018’den bu yana 190.000 TL’dir. Yani ev sahipleri yaptırdıkları Zorunlu Deprem Sigortası sayesinde olası bir zarar sonrasında bu meblağı alabilirler.
  • Binaya ait temel, yan duvar, bahçe duvarı, merdiven, baca, istinat duvarı, tavan, sahanlık, asansör gibi tamamlayıcı bölümleri de güvence altına alır.
  • Depremin yanı sıra deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, toprak kayması, tsunami gibi afetlerin neden olduğu hasarları da karşılar.
  •  Zorunlu Deprem Sigortası’nın güvence kapsamında yalnızca konutlar bulunsa da mesken olarak inşa edilmiş ancak iş yeri olarak kullanılan binalardaki ticarethane, büro ve dükkanlar da poliçe teminatlarından yararlanabilir.
  • Deprem sonrasında oluşan maddi zararın tazmini için sigortalıların T.C kimlik veya poliçe numarası ile hasar bildiriminde bulunması yeterlidir.
  • Deprem Sigortası yaptırmak, konut kredisi ve deprem yardımı alma gibi durumlarda avantaj sağlar. Sigorta yaptırmayanların bu fırsatlardan yararlanması mümkün değildir.
  • Evi farklı tehlikelere karşı güvence altına alan kapsamlı Konut Sigortası için de Zorunlu Deprem Sigortası’nı yaptırmış olmak gerekir.
Depremde Yüksek Katlı Binalar

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

Deprem sonucu meydana gelen maddi kayıplar DASK tarafından karşılanır, ama Zorunlu Deprem Sigortası’nı sigorta şirketlerinin yetkili acenteleri üzerinden veya online sigorta poliçesi satın alarak yaptırabilirsiniz. Evinizi teminat altına alacak DASK sigortasını yaptırmak için aşağıdaki bilgi ve belgeler ile başvuru yapmalısınız:

  • Sigortalanacak yapının açık adresi, tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, binanın kat sayısı ve hasar durumu
  • Sigortalının adı-soyadı, adresi, telefon numarası, T.C kimlik numarası
  • Meskenin brüt yüz ölçümü ve kullanım şekli

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Fiyatları Ne Kadar?

En çok merak edilen konulardan biri, Zorunlu Deprem Sigortası fiyatları olsa da bu konuda net bir meblağ sunmak ne yazık ki mümkün değil. Çünkü DASK sigorta bedeli; evin bulunduğu bölgeye, büyüklüğe ve yapı tarzına göre farklılık gösterir. Fakat Zorunlu Deprem Sigortası’nın oldukça küçük bir meblağ karşılığında yapıldığını belirtmekte fayda var. Dilerseniz MAPFRE Sigorta’dan DASK teklifinizi hemen alabilir ve Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası hakkındaki diğer detaylara MAPFRE Zorunlu Deprem Sigortası sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap