Arabanızla Seyahate Çıkmadan Önce Hangi Kontrolleri Yapmalısınız?

yazar MAPFRE
Arabayla seyahat

İster birkaç günün, ister tüm yılın yorgunluğunu ardınızda bırakacağınız upuzun bir tatil… Hangisi olursa olsun, seyahate çıkmak güzel şey. Hele bir de kendi aracınızla seyahat ediyorsanız bu; istediğiniz yerde durup güzel manzaraların tadını çıkarabileceğiniz, dilediğiniz restoranda tadı damakta kalabilecek yemekler yiyeceğiniz anlamına geliyor. Yani keşif kapılarınız sonuna kadar açık! Güzel hayallerle çıktığınız bu seyahatte, yolculuk esnasında bir sorun yaşamak istemeyeceğinizi biliyoruz. O halde önleminizi yola çıkmadan alın! Şimdi, yolculuk öncesi yapılması gerekenlere göz atalım

Uzun yola çıkmadan önce yetkili bir servise gidip uzun yol bakımı yaptırmanız, güvenli araba yolculuğunun püf noktaları arasında yer alır ve arabayla seyahatiniz sırasında karşılaşabileceğiniz olumsuzlukları büyük ölçüde önler. Eğer bunun için zamanınız yoksa verdiğimiz önerileri uygulayarak da güvenli sürüş için gerekli olanları yapabilirsiniz.

Motor Yağı Seviyesinin İdeal Aralıkta Olduğuna Emin Olun

Motor yağının azalması, mekanik parçaların birbirine sürtünmesine ve motorun zarar görmesine neden olur. Bu nedenle motor yağı seviyesinin ideal düzeyde olması oldukça önemlidir. Motor kapalıyken motor yağı ölçme çubuğu ile yağ seviyesini kontrol etmeli ve gerekli ise motora yağ eklemesi yapmalısınız.

Silecekleri, Cam Suyunu ve Farları Kontrol Edin

Sileceklerde olan bir sorun, yol görüşünüzü etkileyebilir ve dolayısıyla güvenli bir şekilde seyahat etmenizi engelleyebilir. Bu nedenle uzun yola çıkmadan önce silecekleri kontrol etmeniz faydanıza olacaktır. Eğer cam suyu eksilmişse ön cam yıkama suyu eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca akşam saatlerinde farların yol görüşünde önemli bir rolü olduğunu unutmamalı ve far yönlerini ideal bir şekilde ayarladığınızdan ve fren lambalarının düzgün çalıştığından emin olmalısınız.

Yan Aynaları ve Dikiz Aynasını Ayarlamayı Unutmayın

Araç kullanırken sadece önünüze değil, arkanıza da bakmanız gerekir! Aracın içinde ve dışında bulunan, arka görüşü sağlayan dikiz aynasını ve yan aynaları kontrol edip sağlıklı görüş açısı sunduklarına emin olmalısınız.

Lastik Basınç Ayarını Yapın

Lastikler, yol tutuşu ile doğrudan ilgilidir! Lastik kontrolünde, lastikte aşınma olup olmadığından ve lastik basıncının ideal seviyede olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca eğer 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında aracınızla seyahate çıkıyorsanız kış lastiklerinizin takılı olması gerektiğini hatırlatalım.

Akünüzün Temiz Olduğundan Emin Olun

Akü, marş motorunu çalıştıracak akımı yaratır, yani akü olmadan araba kullanmak mümkün değildir. Bu nedenle akünüzü yola çıkmadan önce kontrol etmelisiniz. Akü başlarındaki kir, çekiş gücünün azalmasına neden olabileceği için akü başlarını temizlemeniz gerekir. Eğer akünüzde bilmediğiniz bir sorun varsa elbette akü bakımını yaptırmanızda fayda var.

Frenleri ve Fren Hidrolik Yağı Seviyesini Kontrol Edin

Frenlerde olan herhangi bir sorun güvenliğinizi tehlikeye atar. Bu nedenle frenlerde ve fren balatalarında aşınma olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca frenlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hidrolik yağın da çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Bir ölçme çubuğuyla hidrolik yağ seviyesini kontrol edebilir ve gerekli ise yağ ekleyebilirsiniz.

Seyahatte Gerekli Belgeleri Yanınıza Alın

Yol bu, ne getireceği belli olmaz! Umarız kötü bir deneyim yaşamazsınız, ama her şeye hazırlıklı olmak en iyisi. Bu nedenle trafik ve ilk yardım setlerinin eksiksiz bir şekilde bagajınızda olduğuna emin olmalısınız. Bu arada güvenliğiniz için yol boyunca emniyet kemerinin takılı olması gerektiğini hatırlatmakta da fayda var!

Son olarak aracınızla ilgili tüm evrak ve kişisel belgelerinizi yola çıkmadan önce kontrol etmeli ve yanınıza almalısınız.

Şimdiden keyifli bir seyahat dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap