Trafik Kazası Tazminatı Ne Kadar?

yazar MAPFRE

TÜİK’in “Karayolu Trafik İstatistikleri” raporuna göre 2017’de ülkemizde meydana gelen trafik kazası sayısı tam olarak 1 milyon 202 bin 716. Fakat trafik kazaları sadece ülkemizdeki değil, dünyadaki başlıca sorunlardan biri. Üstelik bu büyük problem sadece sürücülerin kurallara uygun bir şekilde araç kullanmasına bağlı değil. Bazen hava koşulları da trafik kazalarına neden olabiliyor. Diğer bir deyişle ne kadar dikkatli olunsa da “trafik kazası” olgusunu şimdilik tamamen yok etmek pek mümkün değil gibi duruyor. Peki, trafik kazası nedeniyle oluşan mağduriyetinizi nasıl giderebilirsiniz? İşte, trafik kazası tazminatı da tam olarak bunu sağlayıp mağduriyetinizi büyük ölçüde karşılamayı vadediyor.

Trafik Kazası Tazminatı Nedir?

Ülkemizde sıklıkla meydana gelen trafik kazaları sonrasında mağduriyet yaşayanların ve mağduriyete sebebiyet verenlerin, trafik kazası tazminatı hakkında çok az bilgiye sahip olduklarını ya da hiç bilgi sahibi olmadıklarını fark edebilirsiniz. Trafik kazası tazminatı, mağdur olan sürücünün kazaya sebep olan sürücüye açtığı maddi veya manevi tazminat davasıdır. Mağdur araç sahibinin vefatı durumunda ise vefat eden kişinin maddi desteğinden mahrum kalan kişiler yani eş, çocuk gibi aile bireyleri gerekli evrak ile sigorta şirketine başvuru yapabilir. Ailenin maddi ve manevi zararlar doğrultusunda almak istediği bu tazminata “destekten yoksun kalma tazminatı” da denir.

Trafik Kazası Tazminatı Tutarları

Tazminat hesaplama yapılırken aynı anda birçok durum değerlendirilir.

  • Mağdur sürücü vefat etmişse yaşı, aylık kazancı ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin yaşı ve vefat edenle akrabalık dereceleri gibi faktörler belirlendikten sonra öngörülen ömürleri hesaba katılarak tazminat ödemesi tutarı belirlenir.
  • Vefat eden kişi yetişkin değil de bir çocuk ise ileride ailesine destek olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulur. Aile bireylerinin, gelecekte çocuktan alabilecekleri maddi destekten mahrum kalma durumu da değerlendirilir. Bu hesaplamada aile bireylerinin yaşı önemli bir kriterdir.
  • Yaralanmalı trafik kazalarında yaralanma sebebiyle harcanacak giderler, geçici iş göremezlik hali, tedavi süresi gibi faktörler hesaba dâhil edilir. Uzvu kaybetme ve felç olma gibi kalıcı hasarlı trafik kazalarında kayıplarının çalışma hayatlarına ne derece engel olduğu, yakınlarının bu durumdan maddi anlamda ne kadar etkileneceği ve kalıcı zarara uğrayan mağdurun psikolojik sağlık kaybı da göz önüne alınarak trafik kaza tazminatı miktarı belirlenir. Söz konusu faktörler göz önünde bulundurulduğunda trafik kazalarındaki tazminatın 225.000 TL’ye kadar çıkması mümkündür.

Hayatın Kötü Sürprizlerine Karşı Önleminizi Şimdiden Alın

Hayat bu; iyi sürprizlerle olduğu kadar kötü sürprizlerle de dolu. Trafikte ne kadar dikkatli olursanız olun, bazen trafik kazalarının önüne geçemezsiniz. İstemeden sebep olduğunuz bir trafik kazası yaşadığınızda ise manevi olarak zorlanmanızın yanı sıra trafik kazası tazminatı nedeniyle maddi olarak da zorlanabilirsiniz. Peki, çözüm ne? Çözüm, Zorunlu Trafik Sigortası!

Bahsettiğimiz gibi dâhil olabileceğiniz bir trafik kazası ihtimaline karşı önleminizi şimdiden almalısınız. MAPFRE Sigorta’ya başvurarak edineceğiniz Zorunlu Trafik Sigortası ile yaşayabileceğiniz her türlü trafik kazası durumunda maddi tazminatın ağır yükünden kurtulabilirsiniz. MAPFRE Sigorta sizi ve mağdur olan üçüncü şahısları güvence altına alır. Büyük meblağları ödemekten ve maddi davalarla uğraşmaktan sizi kurtarır. Trafik sigortanızı yaptırmanın yanı sıra Kasko Sigortası sayesinde kendi aracınızı da koruma altına almanızı öneririz.

MAPFRE Sigorta’nın hizmetine hem online olarak hem de telefon üzerinden ulaşabilirsiniz. Online olarak sigorta sorgulama, araç sorgulama, araç sigorta sorgulama, trafik sigortası sorgulama gibi birçok işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap