Aracınızı Tatile Hazırlamak İçin 10 Öneri

yazar MAPFRE

Yoğun iş ya da okul temposuna sıra ne zamandır beklediğiniz o araya geliyor ve tatile gidiyorsunuz… Ve haklı olarak, bu tatilin güzel geçmesini hayal ediyorsunuz.

Tatil, planlamayı yaptığınız anda başlar ve yolculuğunuz da buna dâhil! Bu nedenle eğer tatile arabayla gitmeyi planlıyorsanız gerekli hazırlıkları yapmanın da tatilinizin kalitesini belirleyebileceğini unutmamalısınız. O halde size yardımcı olalım… İşte, güvenli bir sürüş için aracınızla tatile çıkmadan önce incelemeniz gereken noktalar ve yapmanız gerekenler:

1. Amortisörler, Tekerlekler ve Fren Sistemi

Bu üç bölüm de arabanın güvenliğini sağlamak için hayati önem taşır. Bu nedenle tatile arabayla gitmek istiyorsanız öncelikle bu alanları yetkili serviste kontrol ettirmeden yola çıkmamalısınız.

2. Akü

Uzun yola çıkmadan önce akünün dolu olduğunu ve daha da önemlisi sağlamlığını kontrol etmek, arabayla seyahat ederken kötü sürprizler yaşamanızın önüne geçecektir.

3. Farlar

Farlarınız sorunluysa güvenli olmaktan uzak bir seyahat gerçekleştiriyorsunuz demektir. Bu nedenle yola çıkmadan önce aracınızın farlarını da kontrol ettirmelisiniz. Eğer ihtiyaç varsa far camlarının temizliğini de yapabilirsiniz.

4. Bakım Rutinleri

Motor yağının ya da sileceklerin su seviyesini kontrol etmek belirli aralıklarla yapmanız gereken bakım rutinleri arasında yer alır. Bu ve bunun gibi bakım rutinlerini de uzun yola çıkmadan önce gerçekleştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

5. Havalandırma Sistemi

İster yaz ister kış ayında arabanızla tatile gidin, aracınızın havalandırma sistemine konforlu bir yolculuk ihtiyacınız olacak. Bu nedenle uzun yolculuklardan önce klimanızı mutlaka kontrol ettirmelisiniz.

6. Arabada Olması Gereken Araç-Gereçler

Trafik seti, güvenlik yeleği, ilk yardım çantası ve yedek lastik… Acil durumlarda güvenliğinizi sağlayabilecek ya da size zor durumdan kurtaracak bu araç-gereçlerin aracınızda bulunması zorunludur.

7. Bagajlar İçin İlave Yer

Eğer tatil bavulları arabanın bagajının hacmini aşıyorsa; portbagaj, kasa veya tavan raylarından yardım alabilirsiniz. Bunun için yanınıza alacaklarınızı önceden belirlemekte ve bu doğrultuda düzenleme yapmakta yarar var.

8. Zorunlu Belgeler

Sürücü belgeniz, araç muayene belgesi, ruhsat… Her trafiğe çıktığınızda yanınızda olması gereken bu belgeleri elbette tatil yolculuğunda da yanınıza almalısınız. Ayrıca araç muayene dönemi geldiyse, aracınızın muayenesini yaptırmadan kısa yolculuklara bile çıkmamanızı öneririz.

9. Önerilen Belgeler

Günümüzde, aracınızın Zorunlu Trafik Sigortası’nın olduğunu gösteren belgeyi yanınızda taşımanız zorunlu değil. Ama yine de hem kendinizin hem trafik memurlarının işini kolaylaştırmak için bu belgeyi yanınıza alabilirsiniz. Eğer yurt dışına çıkıyorsanız “Yeşil Kart Sigortası” belgenizi yanınıza almayı unutmamalısınız.

10. Araç Temizliği

Arabayı tatile hazırlamak için bir dış temizlik, özellikle de sileceklerin, camların ve farların temizlenmesi görüş koşullarını iyileştirmeye katkı sağlar. Arabanızın iç temizliği ise konforlu bir yolculuk için olmazsa olmaz!

Tüm bu önerileri uygulayarak keyifli, konforlu ve güzel bir tatil yolculuğu yapabilirsiniz.

Şimdiden iyi tatiller!

Benzer Yazılar

Yorum Yap