EGR Arızası Nedir? EGR Valfi Nasıl Temizlenir?

yazar MAPFRE
EGR Arızası Nedir

Araçlar içerisinde çalışmalarını etkileyen pek çok parça bulunur. Tüm parçaların düzgün bir şekilde çalışması ise sürüş güvenliği ve araçta arızaların oluşmaması için oldukça önemlidir. İşte, bu parçalardan biri de motorun yanma işlemi için büyük öneme sahip olan EGR valfidir. 

O halde gelin, “EGR valfi nedir?”, “EGR valfi arızalanırsa ne olur?” ve “EGR valfi arızası nasıl çözülür?” sorularının cevaplarını öğrenmeye başlayalım. 

EGR Valfi Nedir? 

Exhaust Gas Recirculation kelimelerinin kısaltması olan EGR, hem dizel hem de benzinli araçlarda bulunan ve motorun yanma işlemini düzenleyen bir parçadır. Araçtaki egzoz devirdaiminin kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlayarak egzoz emisyonunu azaltır. EGR valfi sayesinde motorun yanması ile meydana gelen azot oksit oranı azaltılır ve ortaya çıkan zararlı gazın minimum seviyeye düşürülmesi sağlanır. 

Azot oksit, yüksek sıcaklıkta ortaya çıkan bir gazdır ve aracın silindir yanma odasının ısınması, bu gazın ortaya çıkışını etkiler. EGR valfi de bu noktada devreye girerek yanma sıcaklığını düşürür ve araçtan salınan azot oksit oranını azaltır. Kısaca zararlı gazların oluşumunu azaltan bu sistem sayesinde araçların çevreye zararı yüksek oranda düşürülür. 

Tabii ki çevre için büyük öneme sahip olan bu sistem, aynı zamanda aracın düzgün bir şekilde çalışması ve büyük hasarların meydana gelmemesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle EGR arızası fark edildiği anda gerekli önlemlerin alınması şart. Peki, bir aracın EGR valfi arızalandığında nasıl anlaşılır? 

EGR Arızası Nasıl Anlaşılır?

EGR Arızası Nasıl Anlaşılır

Bu sorunun cevabını verebilmek için aracın çalışması sırasında ortaya çıkan aksamaları incelemekte fayda var. Bir araçta EGR arızası olması halinde şunlar yaşanabilir: 

  • Sürüş sırasında motorun çalışmasında sarsıntılar ve çeşitli sesler ortaya çıkar. Hatta motorun yanma işlemi düzenlenmediği için motor çalışmayabilir.
  • Araç, olağan yakıt tüketiminin aksine daha fazla yakıt tüketir.
  • Sürüş sırasında araçta tekleme ve ani hızlanmada performans düşüklüğü yaşanır.
  • Araçtan daha yoğun ve siyah renkte egzoz dumanı çıkar.  

EGR arızasının olabileceğini gösteren bu belirtiler dikkate alınmayıp araç kullanılmaya devam edilirse yanma odasının yoğun sıcaklığından dolayı motorun çalışmasını sağlayan farklı parçalar da arızalanabilir. Bu nedenle aracın iç aksamında daha büyük hasarın oluşmaması için EGR valfi arızası fark edildiği anda önlem almak oldukça önemli. 

EGR Valfi Neden Arızalanır? 

EGR arızası, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan durum ise zehirli gazları tutan bu sistemde zamanla atık birikimi oluşması ve buna bağlı olarak EGR valfinin tıkanmasıdır. 

Zamanla EGR valfinde tıkanma meydana gelebilir. Ancak bu tıkanmanın daha sık ortaya çıkmasına neden olan bazı faktörler bulunur. Bunlardan ilki yakıt kalitesidir. Düşük kaliteli yakıtlar, EGR valfinin daha hızlı kirlenmesine ve tıkanmasına sebep olabilir. 

Diğer faktör ise sürüş koşullarıdır. Yoğun trafik, kısa mesafeli sürüşler ve aşırı hız, EGR valfinin çalışmasını olumsuz şekilde etkileyerek arızalanmasına neden olabilir. 

EGR Valfi Nasıl Temizlenir?

EGR Valfi Nasıl Temizlenir

Yukarıda belirttiğimiz tüm faktörler göz önünde bulundurularak EGR valfi düzenli bir şekilde kontrol edilmeli ve tıkanma yaşanmaması için temizlenmelidir. “Peki, EGR valfi nasıl temizlenir?” diye merak ediyorsanız hemen temizleme detaylarına geçelim. 

EGR valfini temizlemek için öncelikle parçanın vidaları çıkarılıp sökümü yapılmalıdır. Sonrasında araç içerisinden çıkarılan EGR valfi, parçada biriken tortuyu çözecek özel sıvılar ve bir fırça ile temizlenmelidir. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra da EGR valfi tekrar motora monte edilir. 

Ancak şunu belirtelim: Eğer EGR valfinde biriken kir, artık taşlaşmaya başladıysa temizlemek oldukça zor olabilir. Taşlaşma olması halinde EGR valfini temizlemek yerine yenisi ile değiştirmek gerekebilir. 

Unutmayın ki EGR valfini sökmek, temizlemek ve tekrar yerine takmak, uzmanlık gerektiren bir iştir. Aracın iç aksamında herhangi bir bozulma veya daha büyük bir hasar meydana gelmemesi için EGR valfi temizliği ya da değişimi için yetkili kişilerden destek almanızda fayda var. 

EGR valfinin bakımını yaptığımıza göre şimdi, güvenle trafiğe çıkma zamanı. Ancak trafikte her zaman risklerin olduğunu unutmayın. Tüm bu risklere karşı hazırlıklı olmak için ise MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak aracınızı olası risklere karşı güvence altına alabilir, sigorta kapsamında yol yardım hizmeti ve hasar onarımlarında yetkili servis kullanımı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize göre size en uygun kasko poliçesini oluşturmak isterseniz Kasko Sigortası teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap