Geleceğin Taşıtları: Akıllı Otomobiller

yazar MAPFRE
Geleceğin Otomobilleri

“Otomatik mi, manuel mi?”, “Benzinli mi, dizel mi?” sorularından çok daha öteye geçtiğimiz günler yaşıyoruz. Bugünün taşıtları: Akıllı otomobiller! ?

Otomobil nasıl akıllı olur?


Akıllı arabalar, gelişmiş iletişim teknolojileri ve ileri sürüş kontrol sistemlerinin kombinasyonundan oluşur. Dokunmatik ekranlar, ışığa duyarlı farlar, şerit takip ederek otomatik ilerleyen araçlar… Devir inovasyon devri. Her gün bir yenisi eklenen bu yeni özelliklerle amaçlanan, sürücünün minimumda efor sarf etmesini sağlamak ve sürücüye konforlu bir sürüş imkânı sunmaktır.

“Arabamı şarja taktım, dolsun çıkıyorum!” ?

Şarjlı arabalar, şarj istasyonları… Artık otomobillerin konuşulduğu bir ortamda yakıt tüketimi konusunun yerini elektrik tüketimi konusu aldı bile. Yaklaşık 100 yıldır petrolle çalışan arabalar kullanılıyor, ancak bazı araştırmalar gösteriyor ki Edison, elektriği bulduğu dönemde, yani benzinli arabalardan daha önce, elektrikle çalışan araba aksamları da geliştirmiş. Ancak bu buluşun devamı gelmemiş.

Yeni teknolojilere paralel olarak, otomobil sektörünün rekabet ölçütleri da değişiyor. Kimi marka kendini kişisel deneyime odaklarken, kimisi performans üzerine yoğunlaşıyor. Otomobilleri akıllı yapan özelliklerin bazıları fiziksel özellikler olmakla beraber, bazı özellikler yalnızca ‘hissedilen’ yani performans odaklı olan özelliklerdir. Bu özellikleri yalnızca sürüş sırasında deneyimleyebilirsiniz. Gözle görülür özelliklerse; sesle komut sistemi, hareket sensörü, otomatik park etme, hız sabitleyici gibi donanımlardır. Aşağıda bahsedeceğimiz özellikler, gözle görülmeyen ancak performans sırasında hissedeceğiniz özelliklere örnektir.

Çevre dostu, doğayla arkadaş akıllı arabalar! ?

Akıllı arabalarla vaat edilen bir diğer özellik de karbon (CO2) emilimlerinde ve yakıt tüketiminde büyük tasarruf sağlamasıdır. Bu araçlar hem çevre dostu olmalarıyla hem de yakıt tüketimini azaltmaları sayesinde ekonomik anlamda kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlayacaklar. Boyut olarak günümüz araçlarına nazaran daha küçük ölçülere sahip olan olan akıllı arabaların, park yeri sorununu da büyük ölçüde ortadan kaldıracağını göz ardı etmemek gerek.

Akıllı Ulaşım Sistemi (AUS)

Akıllı Ulaşım Sistemi, hayatımıza Akıllı Şehir kavramı ile birlikte girdi. Dünyada belediyeciliğin ilerlemesi ve teknolojiye uyum sağlamaya çalışması sonucunda şehir hayatında büyük gelişmeler yaşandı. 2015’te dünyanın en akıllı şehri seçilen Seul; trafik sorununu çözmek için akıllı taşıma sistemleri ve akıllı trafik lambalarını devreye soktu; akıllı arabalar da bu çözümün büyük bir parçası idi. Enerji verimliliği, trafik güvenliğinin artırılması, seyahat sürelerinde azalma gibi konularda kullanıcıya ideal seçenekler sunarak azami düzeyde fayda sağlamayı amaçlayan akıllı ulaşım sistemleri, akıllı otomobiller sayesinde hayatımıza girecek olan yeniliklerin belki de en önemlisi olarak görülüyor. Akıllı ulaşım sistemlerine paralel olarak gelişen akıllı trafik sistemleri, ilerleyen teknoloji ile birlikte yol ağlarının etkin bir şekilde kullanılmasını ve trafiğin otomatik olarak yönetilmesini sağlayacak. Direksiyonsuz, pedalsız arabalar sizlere ütopik gelebilir ama teknoloji ve otomotiv sektörü trendleri otomobil üretiminde bir sonraki adımın böyle olacağını ön görüyor. Bizlere de bekleyip görmek düşüyor. 🙂

Benzer Yazılar

Yorum Yap