Parsel Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
Parsel Sorgulama Nedir

Bir arazi ya da arsa almak istiyorsanız elbette ki gerekli araştırmayı önceden yapmalısınız. Bu ön araştırma öncesinde almak istediğiniz arsa ya da arazinin parsel sorgulamasını yapmak da es geçmemeniz gereken adımlardan. Peki, tapu parsel sorgulama işlemlerini nasıl yapabilirsiniz, parsel sorgulama ne işe yarar?

Parsel Sorgulama Ne Demek?

Ada parsel sorgulama detaylarına geçmeden önce parsel hakkında kısa bir bilgi verebiliriz. İmar yasalarına göre ayrılıp sınırlandırılmış arazi parçalarına parsel adı veriliyor. Parsel kişi ya da kişilere ait olabileceği gibi kurum, kuruluş gibi oluşumlara da ait olabiliyor.

Parsel sorgulama işlemi ise arama yapmak istediğiniz parsel ile ilgili, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü (TKGM) aracılığıyla edinebileceğiniz bilgilere internet üzerinden pratik bir şekilde erişebilmenizi sağlıyor. Sorgulama sayesinde pafta bilgilerine, alan konumuna, tapu bilgilerine ulaşabiliyor, harita üzerinden parseli görebiliyorsunuz.

Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır

Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu parsel sorgulama işlemini yapmak için bilgisayara ya da akıllı cep telefonu, tablet gibi bir mobil cihaza ihtiyacınız var. Ardından tapu parsel sorgulamayı farklı platformlardan gerçekleştirebilirsiniz.

  • TAKBİS Üzerinden Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

“Tabu ve Kadastro Bilgi Sistemi”nin kısaltılması olan parsel sorgulama da dâhil pek çok konuda online olarak bilgi sahibi olmanızı sağlayan TAKBİS aracılığıyla sorgulama yapmak oldukça basit.

TKGM Parsel Sorgulama” sayfasına girdikten sonra öncelikle şartları kabul etmeniz gerekiyor. Ardından açılan sayfada, sol kısımda bulunan lokasyon bilgilerini girerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra taşınmaz no ile de sorgulama yapmanız mümkün.

  • e-Devlet Üzerinden Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Farklı hizmet ve kategorilerde pek çok bilgiye ulaşıp işlem yapabileceğiniz e-Devlet sayesinde de parsel bilgilerini öğrenebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilmeniz için öncelikle e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekiyor. Eğer bir e-Devlet şifreniz yoksa PTT’ye giderek şifre alabilirsiniz. Şifreniz varsa ya da PTT’ye gidip şifre aldıysanız “Tapu Bilgileri Sorgulama” sayfasına gidip gerekli bilgileri girerek sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz harita üzerinden de arsa ile ilgili bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Parsel Sorgulama Ne İşe Yarar

Bir Yaşam Alanına Kavuşmayı Planlıyorsanız DASK Yaptırmayı Unutmayın

Sahip olduğunuz bir arsa var ve bir müteahhit ile anlaşıp hayalini kurduğunuz yaşam alanını, hatta belki de iş yerini inşa ettirmek istiyorsunuz… Bu noktada elbette ki işinin uzmanı biriyle anlaşmanız oldukça önemli; fakat bunun yanı sıra inşa tamamlandıktan sonra gayrimenkulünüzü güvence altına alıp olası kötü sürprizlere karşı tedbir almayı da ihmal etmemelisiniz. İşte, her yıl yenilenmesi zorunlu olan DASK sigortası bu nedenle çok önemli!

Doğal afetler nedeniyle binanızda oluşabilecek hasarları poliçenizde yer alan teminatlar ve limitler doğrultusunda karşılamayı amaçlayan Zorunlu Deprem Sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak için “DASK nedir? Nasıl hesaplanır ve avantajları nelerdir?” gibi önemli sorulara yanıt verdiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz. Binanın yaşı, yapısı, dairenin yüz ölçümü ve deprem bölgesi gibi unsurlara göre belirlenen DASK fiyatı için ise hemen DASK teklifi sayfamızı ziyaret ederek yapınıza özel fiyat bilgisini alabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak doğal afetler nedeniyle oluşabilecek maddi hasarları belirli bir miktarda karşılamanızı sağlıyor. Eğer DASK yaptırdıktan sonra poliçenizin bitiş tarihi, sigortası yapılan yapının konum bilgileri, poliçe prim detayları gibi konularda bilgi sahibi olmak istiyorsanız DASK poliçesi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. “DASK poliçesi nasıl sorgulanır?” sorusunun yanıtı için ise yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaşam alanınızı ya da iş yerinizi MAPFRE Sigorta ürünleri ile teminat altına almak işte bu kadar kolay!

Benzer Yazılar

Yorum Yap