Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır

Bazen unutkanlık, bazen de dikkatsizlikle yapılan trafikte kural ihlalleri, Karayolları Trafik Kanunu’na göre çeşitli cezai yaptırımlarla sonuçlanır. Uygulanan cezalar aracın trafikten men edilmesi, sürücünün ehliyetine el konulması veya idari para cezası olabilir.

Emniyet kemeri takmamak, yayaya yol vermemek, alkollü araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek… İdari para cezası trafikte her türlü kural ihlalinden sonra sürücülere uygulanan bir ceza türüdür. Dilerseniz 2024 yılında trafik ceza tutarlarını yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz. Bu cezalar ise çoğu zaman plakaya kesilir ve plakadan sorgulanarak takip edilebilir. Plakadan trafik cezası sorgulama işleminden bahsetmeden önce trafik cezası sorgulamanın neden önemli olduğunu açıklamak daha sağlıklı olacak. 

Trafik Cezası Sorgulama Neden Önemli?

Trafik Cezası Ödeme İşlemleri

Trafik cezası bazen ehliyetinize ve adınıza yazılsa da bazen araç plakanıza sizin haberiniz olmadan yazılır ve sonradan tarafınıza posta yoluyla tebligatta bulunulur. Fakat bildirilme sürecinde bazı aksaklıklar, gecikmeler yaşanabilir ve kesilen cezadan erkenden haberiniz olmayabilir. 

Ancak trafik cezalarının son ödeme tarihi olur. Bu tarih, cezanın tebliğ edildiği günden itibaren 30 gündür. Cezayı ödemeniz gereken sürede ödememeniz durumunda ise ceza miktarına %5 oranında faiz uygulanır. Ayrıca cezanın tebliğ edildiği günden sonra 1 ay içinde cezayı ödemeniz durumunda %25 oranında ceza indirimi gerçekleşir. 

Bu nedenlerle araç plakasına yazılan cezayı öğrenmek için belirli aralıklarla ceza sorgulama işlemi yapmakta fayda var. Ancak merak etmeyin, aracınızın plakasına yazılan trafik cezasını öğrenme ve cezayı online bir şekilde yatırma işlemleri oldukça kolay. O halde, trafik ceza sorgulama ve ödeme işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmenin tam zamanı.

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan trafik cezası sorgulama yapmak için birçok alternatif mevcut. Hangi yöntem size daha uygunsa o işlemi kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. 

e-Devlet Yoluyla Trafik Cezası Sorgulama

Plakadan trafik cezası sorgulama için e-Devlet internet sitesinden e-Devlette Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına giriş yapmanız gerekir.

e-Devlet kapısına nasıl giriş yapacağınız konusunda sizin için küçük bir bilgi verelim: Sisteme T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapmalısınız. e-Devlet şifrenizi unuttuysanız ya da hiç şifre almadıysanız size en yakın bir PTT şubesine giderek kişisel şifrenizi alabilirsiniz. Tabii alternatif olarak kimlik doğrulama yöntemlerinden biri olan e-imza ve mobil imza ile de sistem girişini sağlayabileceğinizi belirtelim. 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezası sorgulamanın bir diğer yolu da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi üzerinden MTV ve trafik cezası sorgulama ve ödeme sekmesine giriş yapmak. Ardından kimlik numarası ve araç plakasını girmeniz yeterli. Buradan sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet Bankacılığı Yoluyla Trafik Cezası Sorgulama

Artık birçok ödeme ve sorgulama işlemini internet ve mobil bankacılık yoluyla yapabiliyoruz. Trafik cezası sorgulama işlemi için de online bankacılık sistemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken, bankanızın web sitesinden veya mobil uygulamasından şifreniz ve kredi kartı bilgileriniz ile giriş yaparak “Ödemeler” kısmına ilerlemeniz. Ödemeyi onaylamadan sadece borç sorgulayarak sistemden çıkış yapmanız da mümkün.

Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama

Dilerseniz SMS ile trafik cezası sorgulama da yapabilirsiniz. Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189’a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Trafik Cezası Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

E-devlet Yoluyla Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezası ödeme işlemi için de birçok seçenek mevcut. Aslında bahsettiğimiz trafik cezası sorgulama yollarından, SMS dışındaki yöntemlerle trafik cezasını ödemek mümkün:

  • İnteraktif Vergi Dairesi ile ödeme: “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” bölümüne girip ödeme yapabilirsiniz.
  • Mobil ve internet bankacılığı ile ödeme: Trafik cezası sorgulama işleminden sonra ödeme işlemi ile devam etmeniz yeterli. 
  • e-Devlet yoluyla ödeme: e-Devlet Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme sekmesine giriş yaparak ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Araç Sigortaları ile Umulmadık Sürprizlere Karşı Güvende Olun

Trafik kurallarına uymak, kara yollarında vazgeçilmez bir koşul. Fakat ne kadar elinizden geleni yapsanız da bazen yolculuklar planladığınız gibi ilerlemeyebilir ve bazı aksilikler sizi bulabilir. Bu nedenle de önceden kendinizi ve sevdiklerinizi hem maddi hem manevi anlamda güvence altına almanız gerekir. Araç sigortaları da işte bu nedenle var.

Kasko Sigortası ve yaptırılması kanunen zorunlu olan trafik sigortası, farklı riskleri güvence altına alan iki araç sigortasıdır. Dilerseniz öncelikle Zorunlu Trafik Sigortasının avantajlarını ve Kasko Sigortasının neyi karşıladığını ilgili yazılarımızdan öğrenebilirsiniz. Ardından araç sigortaları teklif sayfamızı ziyaret ederek size uygun teklifi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap