Soğuk Havalarda Araba Çalıştırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Soğuk Havalarda Araba Çalıştırmak

Hava sıcaklığının giderek düşüşe geçtiği kış aylarında arabayla yolculuk yapmak kadar arabayı çalıştırmak da bazen zorlayıcı olabilir. Çünkü hava sıcaklığının daha yüksek olduğu dönemlerde kontağı çevirdiğiniz an çalışan arabanız bir anda çalışmayabilir. Böyle bir sorunla karşılaşabileceğimiz anlar için “soğuk havalarda araba neden çalışmaz, nasıl çalıştırılır ve arabanız zorlu kış şartlarına hazır mı?” sorularının cevaplarını incelemeye başlayalım.

Adım Adım Soğuk Havada Araba Çalıştırma 

Kış aylarının zorlu hava koşullarında yolda kalmamak ve güvenli sürüş sağlamak için arabanızı soğuk havalarda kontrollü bir şekilde çalıştırmalısınız. Adım adım soğuk havalarda araba nasıl çalıştırılır ve nelere dikkat edilmeli bakalım:

  1. Aracı çalıştırmadan önce mutlaka motor kısmını ve egzoz borusunu kontrol edin. Çünkü soğuk havalarda sokaktaki hayvanlar ısınmak için arabaların iç kısmına girebilir. Olası bir kazayı önlemek için kış aylarında aracı çalıştırmadan önce bu alanları kontrol etmenizde fayda var.
  2. Soğuk havalarda arabayı çalıştırırken akünün tüm enerjisi, motoru çalıştırmak için kullanılmalıdır. Bu nedenle radyo, klima, far, silecek gibi aracın diğer elektronik fonksiyonlarını kapatarak akünün enerjisinin sadece motora gideceğinden emin olun.
  3. Şimdi arabayı çalıştırma zamanı. Kontağı çevirin, motorun yaklaşık 10 saniye marş yapmasına izin verin. Ancak motorun fazla ısınma yapmaması için daha fazla tutmayın. Eğer ilk denemede çalışmazsa biraz ara verin ve tekrar deneyin.
  4. Birkaç denemeye rağmen aracınız çalışmıyorsa aküyü çıkarın ve arabanın içinde ısıtın. Akünün soğukluğu azaldıktan sonra aküyü yerine koyup tekrar çalıştırmayı deneyebilirsiniz. 

Arabanız hala çalışmadıysa motorun harekete geçmesini engelleyen sorunlar olabilir. Özellikle kış mevsiminde soğuma ve donmadan kaynaklı motor aksamındaki parçalarda farklı arızaların çıkması mümkün.

Soğuk Havalarda Araba Neden Çalışmaz?

Soğuk havalarda, özellikle derecelerin sıfırın altına düştüğü zamanlarda arabayı soğuktan korumak gereklidir. Çünkü aracın parçaları donabilir, soğuktan etkilendiği için motorun çalışması durabilir. Peki, motorun çalışmasını etkileyen sorun ne olabilir?  Soğuk havalarda motorun çalışmasında en çok karşılaşılan sorunlar şunlardır:

Akünün Donması: Soğuk havalarda en sık karşılaşılan sorun araba akülerinin donmasıdır. Aracınızı çalıştırdığınızda ateşleme yerine bir uğultu sesi duyuluyorsa bunun sebebi soğuyan akünün yeterli gücü üretememesinden kaynaklıdır. Soğuk havalarda akünün içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyon yavaşlar. Bu durum, akünün soğumasına ve hatta donmasına neden olur.

Motor Yağının Kalınlaşması: Düşük sıcaklıktaki hava, motor yağının kalınlaşmasına sebep olur. Eğer yeni nesil ince bir motor yağı kullanmıyorsanız soğuk havalarda motor yağının kalınlaşmasından dolayı aracınız çalışmayabilir. Çünkü kalınlaşmış motor yağının motor bloğundan pompalanması için ekstra çaba gerekir. Bu durum da aküyü zorlar ve arabanın çalışmasını engeller.

Karbüratör ve Alternatör Arızası: Özellikle eski model araçlarda karbüratör, soğuk havalara karşı daha hassas olabilir. Düşük sıcaklıklardan dolayı karbüratörlerin üzerinde bulunan nozullar donabilir. Bu da karbüratörün ateşleme için gerekli işlevi yapamamasına neden olarak motorun çalışmasını engeller. Aynı şekilde alternatörlerde yaşanan bir arıza, akünün çalışmasını engellediği için arabanın çalışmasını sekteye uğratır. Aküde bir sorun olmadığından eminseniz alternatörlere bakmanızda yarar var.

Sorun, motorun çalışmasını engelleyen bu sorunlardan hiçbiri değilse aracınızla ilgili farklı problemler olabilir. Bununla ilgili detaylı bilgi için “Aracınız Çalışmadığında Neler Yapmalısınız?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Zorlu Kış Şartlarına Aracınız Hazır mı? 

Kimse hiçbir zaman yolda kalmak istemez. Ama özellikle soğuk kış günlerinde yaşanan problemler daha da zorlayıcı olabilir. Bu yüzden soğuk havalara karşı önleminizi önceden almalısınız. Zorlu hava şartlarına arabanızı hazırlayın ve motoru çalıştırmak için yapacağınız ilk denemede arabanızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayın.

Arabanızı soğuk havalara hazırlamak ve zorlu kış şartlarından korumak için dikkat etmeniz gerekenlere göz atalım:

  • Kış aylarının zorlu hava koşulları kapıya dayanmadan önce aracınızın rutin bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Mutlaka kış lastiği kullanın. Hem can güvenliği hem de ceza almamanız için kış lastiği kullanmanız oldukça önemli. Ayrıca dış ortamdaki sıcaklık, lastiklerin hava basıncını etkilediği için sık sık lastiklerinizin hava basıncını kontrol edin.
  • Soğuk hava koşullarından motoru korumak için soğutma suyunun içerisine antifiriz ekleyin. Hava sıcaklığı sıfırın altına düşse bile antifiriz sayesinde motorun donmasını engelleyebilirsiniz.  
  • Soğuk havalarda aküden dolayı sıklıkla sorun yaşanabilir. Bu nedenle akünüzü ve akü çalışmasını etkileyen alternatörleri kontrol ettirin.
  • Kış aylarında sis, kapalı hava gibi görüşü engelleyecek hava koşulları yaşandığı için far kullanımı  kış mevsiminde artar. Bu nedenle farlarınızı önceden kontrol ettirmeyi ve varsa arızaları gidermeyi unutmayın.
  • Düşük sıcaklıkta ortaya çıkan ve aracın çalışmasını etkileyen motor yağı kalınlaşmasına önlem olarak ince motor yağı tercih edin.
  • Soğuk havalarda aracınızı kullanmayacak olsanız bile motor aksamlarının donmaması için arada bir arabanızı 4-5 dakika olacak şekilde rölantide çalıştırın.
  • Mümkünse soğuk havalarda aracınızı kapalı park yerlerine park edin. Böyle bir şansınız yoksa aracı güneş gören açık alanlara park ederseniz donmaya karşı önlem almış olursunuz.
  • Camlarda oluşan buzlanma için kesinlikle sıcak su kullanmayın. Bu durum sıcak, soğuk dengesizliği yaratarak camlarınızın patlamasına neden olabilir. Camlarda oluşan donmayı önlemek için özel cam suyu kullanın.

Tüm önlemleri almış olsanız da zorlu hava şartlarında ne olacağı belli olmaz. Soğuk havaları güvenli bir şekilde geçirmenizi ve hiçbir zaman yolda kalmamanızı diliyoruz. . Aracınızın güvenliğine dair ihtiyaçlarınızı dikkate alıp hazırlanan Kasko Sigortası ürünlerimizi web sitemizde inceleyebilir, Kasko Sigortası teklif sayfamızdan saniyeler içerisinde kasko poliçenizi oluşturabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap