Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi ve Ceza Puanları Ne Kadardır?​​

yazar MAPFRE
Stajyer Ehliyet Nedir

Sürücü belgesine sahip olmak için çeşitli sınavları geçmek ve prosedürleri yerine getirmek gerekiyor. Üstelik sadece ehliyet alırken değil, ehliyeti aldıktan sonra da bazı prosedürler söz konusu. 2016 yılında değişen Karayolları ve Trafik Yönetmeliği ile hayatımıza giren stajyer ehliyeti kavramı da bunlardan biri.

Stajyer ehliyeti uygulaması içerisinde aday sürücülerin yerine getirmesi ve dikkat etmesi gereken prosedürler mevcut. Biz de “bu prosedürler nelerdir, stajyer ehliyetinin farkı nedir, stajyer sürücü olarak nelere dikkat edilmeli” sorularının cevaplarını sizin için derledik. 

Stajyer Sürücü Nedir?

2016 yılından itibaren ilk defa “sürücü belgesi” alacak olanlar stajyer sürücü olarak trafiğe çıkabilmektedir. Daha önce sürücü belgesi olup sınıfını yükseltenler ve başka bir sınıftan sürücü belgesi alanlar için stajyer sürücülük geçerli değildir. Yönetmelikteki bu değişim ile ilk defa belge alacak kişiler dışında herhangi bir şekilde belgesi iptal olmuş ve yeniden belge alacak sürücüler de stajyer sürücü olarak sayılır. 

Ehliyet kursuna giderek yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlayıp nüfus müdürlüklerinden ehliyet alan kişiler, stajyer sürücü olmaya hak kazanır. Stajyer sürücülerin sahip oldukları ehliyete ise stajyer ehliyeti veya stajyer sürücü belgesi denir. Tabii stajyer ehliyetin de bir süresi bulunur.

Stajyer Ehliyetin Süresi Ne Kadar Olur?

Stajyer ehliyet süresi 2 yıldır. Bu süre, ehliyet almaya hak kazanan sürücü adaylarının ehliyetlerini nüfus müdürlüğünden almalarıyla başlar. Yani direksiyon sınavını başarıyla tamamladıktan sonra sürücü kursu, sürücü adayına sürücü sertifikası verir. Sertifika ve diğer gerekli belgelerle birlikte ilgili nüfus müdürlüğünden sürücü belgesi başvurusu yapılır. Başvuru yapılan gün de stajyer ehliyet süresi başlar.

Stajyer Ehliyet Süresi Bitince Ehliyeti Değiştirmek Gerekli mi? 

Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.

Stajyer Sürücü Olanlar Nasıl Anlaşılır? 

Genel bir yargı olarak stajyer sürücülerin ehliyetinde bir ibare olduğu düşünülür. Ancak sürücü belgelerinde herhangi bir stajyer ibaresi yer almaz. Ancak belgenin ne zaman çıkarıldığına dair tarih, kartın üzerinde belirtildiği için bir sürücünün aday sürücü olup olmadığı anlaşılabilir.

Stajyer sürücülük süreciniz hakkında bilgi almak isterseniz E-devlet’e giriş yaparak “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” üzerinden aday sürücülük durumunuzu ve aktif ceza puanınızı öğrenebilirsiniz.

Stajyer Ehliyetin Diğer Ehliyetlerden Farkı Nedir?

Stajyer sürücülerin hakları normal sürücülerinkinden farklıdır. Bu farklar, ceza puanlarının işleyişi ve bazı ceza uygulamalarıdır. Mesela stajyer sürücülerin 0.20 ml promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ehliyetleri süresiz olarak ellerinden alınır. Ancak stajyerlik sürecini geçmiş sürücüler için bu limit 0.50 ml promildir ve ehliyetlerine geçici süreliğine (6 aylık) el konulur. 

Stajyer Ehliyet Ceza Puanları Nedir?

Ceza puanları, trafik kurallarına uymayan sürücüler için uygulanan ceza sistemlerinden biridir. Ceza sistemine göre trafikte kural ihlali yapan sürücülere para cezasına ek olarak ceza puanı verilir. Bu puan 1 yıl içinde 100 ceza puanına ulaşırsa ehliyete el konulur. 

Stajyer ehliyete sahip kişilerin ceza puan limitleri ise 75’tir. Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır. Bu noktada stajyer sürücüler için hangi kural ihlallerinin hangi ceza puanlarına eşit olduğunu açıklamakta fayda var.

2023 Trafik Ceza Puanları

Stajyer ile normal sürücüler için trafikte yapılan kural ihlallerinin karşılığı olan ceza puanları konusunda bir farklılık bulunmaz. Bu nedenle stajyer ehliyet sahibi kişilerin, ceza puanlarını bilmeleri yeterli.

2023 trafik ceza puanlarından bazılarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz:

Trafik İhlaliCeza Puanı
Alkollü araç kullanmak20
Aracın plakasının olmaması20
Emniyet kemeri takmamak15
Kırmızı ışıkta durmamak20
Muayenesi yapılmayan araçla trafiğe çıkmak10
Kış lastiği kurallarına uymamak10
Araba sürerken cep telefonu kullanmak10
Yasal hız sınırını %30 ve daha fazla aşmak15
Bebek koltuğu kullanmamak10
Trafik levhalarına uymamak20

Ceza Puanını Dolduran Stajyer Sürücü, Ehliyetini Geri Alabilir mi?

Stajyer ehliyet sahibi bir sürücünün 75 ceza puanına ulaşması durumunda ehliyetine daimi olarak iptal edilir. Ardından kişinin tekrar sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırması ve yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir.

İptal durumu yaşayan aday sürücülerin, tekrar sürücü kursuna başlayabilmesi için psikolojik durumunun tespitine yönelik psikoteknik değerlendirmeden geçmesi şarttır. Psikoteknik testini başarıyla geçmesinin ardından sürücü kursuna başvurmaya hak kazanır. Sürücü kursundaki yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamlaması sonucu stajyer ehliyeti ile tekrar trafiğe çıkabilir. 

MAPFRE Sigorta ile Yolculuklarınızı Güvence Altına Alın

Ulaşım yöntemlerinin arasında en çok kullanılan kara yolunda neyle karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Bazen şans, bazen küçük bir dikkatsizlik hiç istenmeyecek kazalara yol açabilir. Bu nedenle MAPFRE Sigorta’dan ihtiyacınıza uygun Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırarak hem maddi hem de manevi güvenceye sahip olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap