Üniversite ve lise öğrencilerinin mesleki deneyim kazanmak için yaptığı stajlar, kariyer yolculuğunun ilk adımlarıdır. Ancak bu sürecin sadece öğrencinin beceri gelişimiyle ilgili olmadığını, aynı zamanda yasal bir boyutunun da bulunduğunu unutmamak gerekli. “Bu stajların yasal boyutu nedir?” diyorsanız bu noktada karşımıza çıkan kavram staj sigortasıdır. Peki, staj sigortası nedir, nasıl yapılır ve neleri kapsar?
Gelin, tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için staj sigortasının tüm detaylarını birlikte inceleyelim.
Staj Sigortası Nedir?
Staj sigortası, eğitimi kapsamında staj yapması gereken öğrencilerin staj süreleri boyunca meslek hastalıklarına ve iş kazalarına karşı sosyal güvence altına alınmasını sağlayan sigorta türüdür. Yani bu sigorta, öğrencinin herhangi bir iş kazasına uğraması ya da meslek hastalığına yakalanması durumunda hem öğrencilere güvence sağlar hem de işverenlerin ve eğitim kurumlarının yasal yükümlülüklerini yerine getirmesine olanak tanır.
Gönüllü ve Zorunlu Staj Arasındaki Farklar Nelerdir?

Staj sigortasının kapsamını ve kimin tarafından yaptırılması gerektiğini daha iyi anlamak için gönüllü ve zorunlu staj arasındaki farkı bilmekte fayda var. Çünkü staj sigortası sadece zorunlu staj yapanları kapsayan bir sigortadır.
Bu iki staj arasındaki farkı ise şu şekilde açıklayabiliriz:
- Zorunlu staj: Öğrencinin okul müfredatı gereği tamamlaması gereken staj türüdür. Bu durumda sigorta girişi okul tarafından yapılır ve SGK primleri yine okul tarafından ödenir. Zorunlu stajlar genellikle teknik liseler, meslek yüksekokulları ve üniversitelerin bazı bölümlerinde bulunur.
- Gönüllü staj: Öğrencinin kendi isteğiyle yaptığı ve okul tarafından zorunlu tutulmayan staj türüdür. Bu durumda hem okulun hem de şirketin öğrenci için sigorta yaptırma zorunluluğu bulunmaz. Ancak öğrencinin staj yaptığı şirket isterse stajyere de sigorta yaptırarak hem stajyeri hem de işvereni güvence altına alabilir.
Bu ayrımdan da anlaşıldığı gibi staj sigortası sadece zorunlu stajyerler için geçerlidir. Ayrıca bu sigorta; öğrencinin çalıştığı kurum tarafından değil, stajın zorunlu olduğu durumlarda öğrencinin eğitim aldığı okul tarafından yatırılır.
Staj Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu stajlar kapsamında yaptırılan staj sigortası başvurusu için şu adımların izlenmesi gerekir:
- Öğrenci, staj yapacağı kurumu belirledikten sonra okula staj formunu onaylatır.
- Okul, staj bilgilerini ve tarih aralıklarını SGK sistemine girer.
- Öğrenciye ait bilgilerin yer aldığı staj sigortası belgesi çıktı olarak öğrenciye verilir.
- Bu belge ile birlikte öğrenci, staja başlayacağı kurumda yasal açıdan sigortalı olarak görev alabilir.
Tüm bu işlemler, okulun staj koordinatörlüğü tarafından takip edilir. Bu nedenle zorunlu staj kapsamında staj yapacak öğrencilerin, bulundukları staj koordinatörlüğünden bilgi alması gerekir. Çünkü okullara göre sigorta için istenecek belgeler farklılaşabilir.
Okul tarafından staj yapacak öğrencinin sigortası yapıldıktan sonra da iş yerine bilgi verilerek staj süreci başlatılır. Gönüllü stajlarda ise bu işlemler tabii ki işveren tarafından yapılır.
Staj Sigortası Emeklilik İçin Başlangıç Sayılır mı?

Staj sigortasıyla ilgili merak edilen konulardan biri de bu sigorta girişinin başlangıç sayılıp sayılamayacağıdır. Ancak staj sigortası ile öğrencinin adına SGK girişi yapılsa da bu sigorta sadece iş kazası ve meslek hastalığı primlerini kapsar. Uzun vadeli sigorta kolları olan emeklilik, malullük gibi primler ödenmediği için staj sigortası emeklilik hesabına dahil edilmez.
Ancak staj yapılan tarih, Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine ilk tescil tarihi olarak işlenebilir. Bu da ilerleyen dönemlerde prim ödeme başlangıcı olarak değilse de SGK kaydının bulunduğu ilk tarih olarak resmi kayıtlara geçer. Bu nedenle staj sigortası, emeklilik çıkış yaşını etkilemez; ama kişinin ilk SGK kaydı olarak dosyada yer alabilir.
Kısacası staj sigortası, öğrencilerin staj süreci boyunca yasal güvenceye sahip olmasını sağlayan önemli bir uygulamadır. Hem öğrencilerin hem de kurumların bu konuda bilinçli hareket etmesi, ileride yaşanabilecek yasal sorunların önüne geçmeye yardımcı olur. Bu nedenle zorunlu ya da gönüllü olsun, iş hayatına adım atacak her kişinin yasal haklarını bilmesi büyük önem taşır.
Yasal hakların yanı sıra yeni bir işe başlarken bu yeni ortama ve işe alışmak için de dikkat edilmesi gereken detaylar bulunur. İster ilk defa iş hayatına adım atacak olun ister iş değişikliği yapın, yeni bir iş ortamına alışma sürecini sağlıklı bir şekilde yürütmek için dikkat edilmesi gereken detayları keşfetmek isterseniz “Ne Yapmalı, Nelere Dikkat Etmeli? İşe Yeni Başlayanlar İçin Öneriler” yazımızı okuyabilirsiniz.
MAPFRE Sigorta