Ne Yapmalı, Nelere Dikkat Etmeli? İşe Yeni Başlayanlar İçin Öneriler

yazar MAPFRE
Yeni İşe Başlayanlar İçin Öneriler

Yeni bir iş, yeni bir arkadaş ortamı, yeni müşteriler… İster daha önce çalışmış ve iş değiştirmiş olun, ister ilk kez işe girmiş olun; yeni mesai arkadaşlarınızla ve yeni işinizle tanışmak, heyecana olduğu kadar gerginliğe de neden olabilir. Peki, bu süreci en sağlıklı şekilde nasıl yaşayabilirsiniz? İşte, işe yeni başlayanlara tavsiyeler:

İlk İzlenim Önemlidir

Yeni işinizde ilk gününüz! İlk iş günlerinde çalışma arkadaşlarınızla tanışacak, işi daha yakından tanıyacaksınız. Bu süreçte ilk izlenimin önemli olduğunu unutmamalısınız. Peki, iyi bir izlenim oluşturmak için neler yapabilirsiniz?

Temiz ve özenli bir şekilde giyinmek, tanıştığınız insanlara karşı güler yüzlü yaklaşmak, kibar olmak oldukça önemli. İletişim sırasında seçilen kelimelerin gücü malum, fakat bunun yanı sıra sözsüz iletişimin de çok önemli olduğunu unutmamakta fayda var. Dilerseniz sözsüz iletişim hakkında okuma yaparak iletişim kabiliyetinizi daha güçlü hale getirebilirsiniz.

Var olan bir ortama yeni girdiniz ve iş arkadaşlarınızın sizi tanımak istemeleri gayet normal. Onların size sordukları sorulara bu bakış açısıyla yanıt vermeniz iyi bir başlangıç yapmanıza katkı sağlayabilir.

Eğer COVID-19 sürecinde işe başladıysanız ve uzaktan çalışıyorsanız evden çalışanlar için önerileri sıraladığımız yazımız bu dönemde yeni işinize hızla uyum sağlama ve verimli bir şekilde çalışma konusunda size yardımcı olabilir. Tabii iş yerinde iletişim kuramayacağınız çalışma arkadaşlarınızla tanışırken de önerdiğimiz tavsiyeleri dikkate almanızın faydalı olabileceğini hatırlatmadan geçmeyelim.

Yeni İşe Başlayanlara Tavsiyeler

Öğrenmeye Açık Olun

İşi aldığınıza göre muhtemelen diğer adaylardan daha güçlü bir CV’ye ve daha yüksek bir motivasyona sahipsiniz. Bunu düşünerek öz güven depolamak çok güzel, fakat yine de yeni bir işe başlıyorsunuz ve elbette eksik noktalarınızın olması gayet normal. Bu süreçte önemli olan, iş hakkında ya da kurumun kültürü doğrultusunda aklınıza takılan soruları uygun bir üslupla sormak ve eksiklerinizi bu sayede gidermek.

Planlı Çalışmaya Özen Gösterin

Kabul edelim; hiçbir işveren belirlenen mesai saatlerine ve çalışma şartlarına uyum sağlamayan ve bu nedenle düzeni bozan bir çalışan ile iş birliği yapmak istemez. Kısacası mesai saatlerine ve belirlenen kurallara uyumlu bir şekilde çalışmaya özen göstermelisiniz. Eğer belirlenmiş kurallar hakkında aklınızda soru işaretleri varsa bu konuyu yöneticinizle ya da şirketinizin insan kaynakları uzmanı ile konuşabilirsiniz.
Şirket içi uyumun yanı sıra size verilen işi ne kadar disiplinli şekilde yaptığınız da oldukça önemli. Örneğin son teslim tarihi dün olan ama sizin bugün gönderdiğiniz bir iş, müşterinizi zor durumda bırakabilir ve sizin de aslında yaptığınız işe çok değer vermediğiniz izlenimini oluşturabilir. Bu nedenle planlı bir şekilde çalışmak şart. İş planınızı eksiksiz bir şekilde oluşturmak için ise not alarak çalışmayı değerlendirebilirsiniz. Eğer zamanı yönetmek konusunda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız da sizin için önerdiğimiz zaman yönetimi tekniklerine göz atmanızı önerebiliriz.

Yeni İşe Başlamak

Başa Çıkabileceğinizden Fazla Sorumluluk Almayın

Zaman yönetimi yapabilmek için doğru yöntemleri kullanabilmek elbette önemli, fakat var olan iş planınızı yetiştirememenize neden olabilecek sorumlulukları almamak da gerekli. Çünkü ne kadar disiplinli çalışırsanız çalışın; fazla sorumluluk almak, mesai saatleriniz içerisinde işleri yetiştirmenize imkân vermeyebilir. Bu nedenle iş planınızın yükünü fazlasıyla artıracak ve hatta diğer işleri aksatabilecek sorumluluklarınız hakkında yöneticinizi bilgilendirmek faydalı olabilir. Bu bilgilendirme konuşmasını, işleri planlayarak ve öneriler doğrultusunda gerçekleştirmek de doğru takım arkadaşı olduğunuzu kanıtlayabileceğiniz davranışlardan biri olacaktır.

Yardım Almaya ve Yardım Etmeye Açık Olun

İşlerin yetişmediği durumlarda ya da herhangi bir projeyi oluşturma sürecinde yetkin olmadığınız bir konuda ekip arkadaşlarınızdan yardım almanız gerekebilir. Öncelikle bunun bir güçsüzlük göstergesi olmadığını kabul etmeniz gerekir. Çünkü önemli olan, çalıştığınız şirket adına yaptıklarınızdır. Dolayısıyla en iyi işi çıkarmak için ihtiyacınız anında yardım almaktan çekinmemelisiniz.

Tabii yardım almak kadar yardım etmek de normal. Arkadaşlarınızın size ihtiyaçları olduğunda iş planınızda gerekli düzenlemeleri yapmalı ve gerekli desteği sağlamalısınız. Bir diğer deyişle yardımsever olmalısınız. Bu tavır, iyi ve aranan bir ekip arkadaşı olmanın gerekliliklerinden; bizden söylemesi!

İşe Yeni Başlayanlara Tüyolar

Yaptığınız İşe ve Kendinize Güvenin

Konfor alanınızdan çıkıp yeni bir çalışma ortamına dâhil oldunuz. Öncelikle ilk kez işe girmiş olun ya da yıllarca deneyiminiz olsun, yeni işe başlama stresinin oldukça olağan bir durum olduğunu not düşelim. Fakat sağlıklı bir iş hayatı için bu stresin hem kendinize hem de yaptığınız işe olan güveninizi etkilemesine izin vermemek gerekiyor.

Hiçbir iş yeri başarısız olacağına inandığı birini işe almaz. Bu nedenle kendinize güvenmemeniz için hiçbir sebep yok! Stresinizin kaynağı şirket içerisindeki alışık olmadığınız uygulamalar ya da sorumluluğunuz dâhilindeki yeni işler olabilir. Bunlara da zamanla alışmanız mümkün. Yani sorun olarak gördüğünüz bu gibi durumlar aslında üstesinden gelebileceğiniz şeyler olabilir. Sadece öğrenmeye istekli olun ve kendinize, yaptığınız işe ve çalıştığınız yeni şirkete alışmak için biraz zaman tanıyın. Kendinize güvenin!

Öz güven sahibi olmak kendinize ve dolayısıyla yaptığınız işe güvenmektir. Bu bir çalışanda mutlaka olması gereken özelliklerden. Fakat bu noktada minik bir hatırlatma yapmamız sağlıklı olacak: Hata yapabilirsiniz ve bu hataları kabul etmek de hem işe yeni başladığınız süreçte hem de kariyerinizin ilerleyen yıllarında gelişiminize katkı sağlayabilir. Ne de olsa hayat gibi kariyeriniz de doğru ve yanlış deneyimler ile mükemmel hale evrilir!

Umarız ki yeni işinizde her şey planladığınızdan daha güzel olur! Sizi bir kez daha tebrik eder, hayalinizdeki kariyere sahip olmanızı içtenlikle dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap