Evinizde Yetiştirebileceğiniz 5 Tüketilebilir Bitki

yazar MAPFRE

Gün içerisinde bolca güneş alan bir eviniz ve biraz da günlük aktivitelerinizden arta kalan boş vaktiniz varsa yemeklerinizin lezzetine lezzet katan dereotundan kokusuyla içinizi ferahlatan fesleğene kadar birçok ev bitkisini yetiştirmeye hemen başlayabilirsiniz.

Nane!?

Nane, yemeklere lezzet katmanın ötesinde sindirime yardımcı olan, kış aylarında bolca limon ile birlikte demlendiğinde grip ve nezleye iyi geldiğini bildiğimiz sağlıklı bir bitki. Peki nasıl yetişir? Nane tohumu, ilkbahar aylarında toprağa ekildiğinde 20-25 gün içinde büyümeye başlar ve 2 ay gibi bir sürede yaprakları toplanabilecek kıvama gelir. Dilerseniz bir taze nane demetinin dal kısımlarını ayırıp peçete veya kağıt ile kapattığınız bir bardak içerisinde kök salmasını bekleyebilirsiniz. Kök salan naneyi toprağa ekerek verimli bir sonuç elde edebilirsiniz. Saksıyı güneş gören bir pencere önüne koymanız ve toprağını kuru bırakmayacak şekilde sulamanız nanenin güzel bir şekilde büyümesi için yeterli olacaktır.

Biberiye!

Ev bitkileri içerisinde yetiştirmesi en kolay olanlardan biri biberiyedir. Barındırdığı güçlü antioksidanlar sayesinde kanser karşıtı olmasının yanı sıra Nisan-Mayıs ayları arasında açan çiçekleriyle evinize renk katar. Biberiye tohumunu dikmek için öncelikle dibi delikli olan bir saksıyla işe başlayın. Ektiğiniz biberiyeyi evinizin güneş gören bir alanına yerleştirip toprağın üst kısmını kuruduğunda sulayarak, sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

Evinizde Yetiştirebileceğiniz 5 Tüketilebilir Bitki

Fesleğen!

Hoş kokusuyla başımızı döndüren ve aynı zamanda yatıştırıcı etkisi olduğunu bildiğimiz fesleğeni evde yetiştirmek istemez misiniz? Cevabınız evet ise bir adet standart boyutlarda saksı edinerek işe koyulabilirsiniz. Saksıya ektiğiniz fesleğen tohumu 7 gün gibi kısa bir sürede kök salmaya başlar. Fesleğeni sularken yapraklarını ıslatmamaya dikkat edin ve dibinden sulayın. Toplarken de koparmak yerine kesmeyi deneyin. Böylece fesleğeniniz tekrardan daha gür filizlenecektir.

Dereotu!?

Mutfakların vazgeçilmezlerinden olan dereotu bitkisinin ilkbahar mevsiminde ekilmesi tavsiye edilir. Gün ışığını seven dereotu, saksı bitkileri içerisinde bakıma en az ihtiyaç duyanlardan biridir. Dereotu için dikkat etmeniz gereken tek nokta tohumunu ekmeden önce birkaç saat hafif ıslak bir peçete içinde bekletmek. Daha sonra bahçe toprağı bulunan saksınıza tohumları yerleştirerek büyümeye bırakabilirsiniz. Verimli bir büyüme sağlayabilmek adına tohumların ekildiği anda ilk olarak can suyu denilen sulama yapılmalıdır. Normal koşullarda 2-3 hafta gibi bir süre zarfı içinde yeşermeye başlayan dereotu, suyu seven bir bitki olduğu için bu süreçte bolca sulamaya özen gösterilmelidir.

Adaçayı!

Sıcağı seven adaçayı bitkisi, bol güneş alan bir yerde, geniş saksılar içinde yetiştirilmeye uygundur. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğu için çok fazla sulanması tavsiye edilmez. Toprakta nemlendirilip fide haline gelen adaçayı, yetiştirileceği saksıya alındığında büyümeye başlar. Çiçeklenme döneminde dilerseniz kesip kuruttuğunuzda çay olarak da demleyebileceğiniz adaçayı, içerdiği A ve C vitaminiyle tam bir sağlık deposudur.

Benzer Yazılar

Yorum Yap