Yurt Dışında Eğitim Almak için İzlenmesi Gereken Yollar

yazar MAPFRE
Yurt Dışında Eğitim Nasıl Alınır

Daha eğitimli, donanımlı ve başarılı olmak için durmadan çalışıyor, kendimizi geliştirmeye ve dünyayı tanımaya gayret ediyoruz. Bunu sağlamanın yollarından biri de hiç kuşkusuz yurt dışında eğitim almak ve bu sayede farklı kültürleri, disiplinleri, kısacası dünyaları tanımak.

Siz de yurt dışında iyi okullarda eğitim görmek, farklı kültürler tanımak, birikiminize birikim katmak istiyor olabilirsiniz. Bu noktada “Yurt dışında okumak için ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız size biraz yardımcı olalım ve yurt dışı eğitim planınızı yaparken bilmeniz gereken noktaları açıklayalım.

Yurt Dışında Okumak için Neler Gerekli?

Yurt dışında eğitim almak için izlenilmesi gereken yollar ve yapılması gerekenler; hangi düzeyde eğitim almak istediğinize, gitmeyi düşündüğünüz ülkeye göre değişiklik gösterir. Ancak yurt dışında ortaokul, lise, üniversite, yüksek lisans veya doktora gibi eğitim düzeylerinde okumak için yapmanız gerekenleri genel anlamda şu şekilde sıralayalım:

  1. Ülke ve Eğitim Seçimi Yapmak

Yaşamayı arzuladığınız bir ülke var mı? Yoksa yurt dışı eğitimi için önceliğiniz okul veya bölüm seçimi mi? Öncelikle bu soruları cevaplamanız gerekiyor. Ardından seçtiğiniz ülkelerin bir listesini çıkarın ve hangi eğitimi almak istiyorsanız bu eğitimin başarısını seçtiğiniz ülke genelinde araştırın. Çünkü her ülkede her eğitim alanının kalitesi aynı olmayabilir. 

Ülke seçiminde ülkenin ekonomik koşullarını göz önünde bulundurmanızda fayda var. Ayrıca oradaki geçiminizi nasıl sağlayacağınızı önceden belirlemeniz gerekiyor. Eğitim için yeterli bütçeye sahip değilseniz endişelenmeyin. Çünkü birçok ülke başarılı öğrencilere çeşitli burs imkanları sağlıyor. 

  1. Seçtiğiniz Ülkede Eğitim Almak için Sahip Olunması Gereken Belgeleri Öğrenmek

Her ülkenin, her bölümün ve her eğitim seviyesinin farklı şartları olabilir. Bu gereklilikleri kontrol etmeniz gerekiyor. Ancak sahip olmanız gereken belli başlı belgeler bulunur. Bu belgeler şu şekilde:

  • Dil yeterlilik belgesi: Hangi dilde eğitim alacaksanız o dilde yeterlilik belgesine sahip olmanız gerekir. Mesela programın dili Fransızca ise DALF veya DELF, İngilizce ise TOEFL, IELTS, PTE olabilir. Ek olarak bölümünüzün gerekliliklerini ölçen veya seçtiğiniz okulun istediği ek sınav belgeleri de bulunabilir. Dil yeterlilik belgeniz yoksa ve başvuracağınız okulun kendi dil sınavı varsa bu sınav da yeterli olur. Yurt dışında dili çok ileri seviyede bilmeden üniversite okumak da aslında mümkün. Bunun için varsa başvurmayı düşündüğünüz okulun hazırlık eğitimine kaydolabilirsiniz. 
  • Önceki eğitimlerinizin diplomaları: Bazı okullar sahip olduğunuz en üst eğitim düzeyinin diplomasını isterken diğerleri birden fazla diploma isteyebilir. Mesela yüksek lisans eğitimi için gideceğiniz okul, lise ve üniversite diplomalarını talep edebilir. 
  • Transcript: Önceki okullarınızı nasıl bir not ortalaması ile hangi dersleri alarak bitirdiğinizi gösteren belgenin yani transkriptinizin başvuru belgeleri arasında bulunması gerekir. Ayrıca not ortalamanızın ve aldığınız derslerin başvuru koşullarını sağlaması da önemli.
  • Motivasyon mektubu: Neden o bölümde ve o okulda okumak istediğinizi yani motivasyonunuzu açıklayan bir niyet mektubu yazmanız gerekir. 
  • Referans mektubu: Daha önce dersinize girmiş hocalarınızın veya çalıştığınız iş yerindeki yetkili kişilerin size referans olduğunu gösteren mektuba da bu süreçte ihtiyacınız olacak.
  • Finansal durumunuzun yeterliliğini kanıtlayan belge: Ekonomik durumunuzun gideceğiniz ülkede yaşamak için yeterli olması gerekir. Tabii her ülkede finansal durum yeterliliği değişiklik gösterir. Yani orada kalacağınız süre boyunca oluşacak masraflarınız için belirlenen en düşük tutar farklıdır. Bu tutar, ülkelerin asgari ücretlerine göre şekillenir. Finansal durumunuz yeterli değilse de izleyebileceğiniz iki yol bulunur: Size eğitiminiz boyunca finansal destek olacak birinden alacağınız sponsorluk belgesi veya herhangi bir burs imkânı. 
  • ÖSYM belgesi: Üniversiteyi yurt dışında okumak için ÖSYM sınav sonuçlarınızı başvuracağınız okula göstermeniz gerekebilir. Ancak master ve doktora programları için ÖSYM şartı aranmaz. 
  1. Gerekli Belgeleri Hazırlamak

Bu belgeleri temin etmek düşündüğünüzden çok daha uzun sürebilir. Bu nedenle okumayı düşündüğünüz eğitim/öğretim yılından 1 yıl önce tüm planlamalarınızı yapmanızı, başvuracağınız okulların listesini çıkarmanızı öneririz. Ardından belgeleri sırasıyla hazırlayabilirsiniz.

  1. Okula Başvuru Yapmak

Okulların başvuru tarihleri ülkeden ülkeye göre farklılık gösterir. Ancak genellikle kasım ayı itibarıyla başlar ve 2-5 ay gibi bir süre boyunca başvurular açık kalabilir. Genellikle de başvurular haziran ayı itibarıyla sonlanır. Mesela 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için hazırlanıyorsanız 2022 yılının kasım ayı ve sonrasında başvurularınızı yapabilirsiniz.  

  1. Ulusal Vize Başvurusu Yapmak

Başvuru süreciniz başarıyla sonuçlandıysa kabul mektubunuzu okuldan aldınız demektir. Artık yurt dışında okuyabilmeniz için almanız gereken D tipi vizeye yani ulusal vizeye başvurabilirsiniz. Bu süreçte ne yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız da endişeye gerek yok. “D Tipi Vize Ne Demek? Nasıl Alınır, Kimlere Verilir?” başlıklı yazımızı okuyarak istediğiniz bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 

Bonus: Dil Okulu da Seçenekler Arasında

Yurt dışı eğitimleri denildiğinde akla sadece akademik eğitimler gelmez. İsterseniz anadili İngilizce olan birçok ülkede dil okulları kapsamında yabancı dil eğitiminizi alabilirsiniz. İrlanda, Avustralya, ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkeler bunlardan bazıları olabilir. 

Öğrenmek istediğiniz yabancı dil Almanca, Fransızca veya İspanyolca da olabilir. Bu durumda da seçtiğiniz dili konuşan ülkelerdeki dil okullarına gitmeniz mümkün. Ardından dilerseniz üniversite programlarına dil yeterliliğinizin yardımıyla kayıt yaptırabilir ya da işinizde yükselebilirsiniz. 

Seçiminiz hangi eğitim olursa olsun süreç sizi düşündüğünüzden daha fazla zorlarsa da yurt dışı eğitim danışmanlık firmalarından yardım alabilirsiniz. 

İyi bir gelecek diliyoruz!

Benzer Yazılar