5G Nedir? 5G Teknolojisinin Özellikleri Nelerdir?

yazar MAPFRE
5G Teknolojisi Nedir

Günlük hayatta kullandığımız iletişim araçlarının kesintisiz bir şekilde veri aktarımı yapabilmesi ve bu verilerin anlık olarak takip edilebilmesi, hücresel ağlar ile gerçekleşiyor. Hem cihazların gelişimi hem de yeni nesil teknolojiler, mevcut hücresel ağların değişimini de tetikliyor. Bu gelişimin sonucu olarak ortaya çıkan 5G, hücresel ağların geldiği son nesil teknoloji.

Daha hızlı ve etkili veri aktarımını mümkün kılan bu teknoloji, mobil cihazlar başta olmak üzere pek çok alanı etkileyen bir güce sahip. Bu gücün altında yatan sistemi, diğer hücresel ağlardan ayıran özellikleri ve 5G teknolojisinin hangi alanlara etki edeceğini birlikte inceleyelim. 

5G Nedir? 

5G’yi, 1G ile başlayan ve 4G’ye kadar gelen hücresel ağların geliştirilmiş versiyonu olarak tanımlamak mümkün. Cihazların geliştiği ve iletişimde hızın daha da önemli olduğu günümüz koşullarında 5. nesil hücresel ağın gelişimi, değişen ihtiyaçlara yönelik performansa dayalı. Hızlı veri aktarımı, ultra düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği ve gelişmiş kapasitesi sayesinde 5G, maksimum performans sunan yeni nesil kablosuz hücresel ağdır. Bu yeni nesil hücresel ağ teknolojisi, internet bağlantı hızını yükseltmeye ek olarak birden fazla cihazın aynı anda verimli kullanımını ve farklı teknolojilerin kullanım alanlarını da etkiliyor. 

4G 5G Farkları

4G ile 5G Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Teknolojinin gelişimine ve birçok sektörün değişimine etkilerini anlamak için 5G’nin bir önceki nesli olan 4G ile arasındaki farkları görmek önemli. Her iki mobil ağ da aynı radyo frekanslarında çalışıyor olmasına rağmen hız, gecikme süresi ve bant genişliği açısından aralarında ciddi farklar bulunuyor. Bu yeni nesil mobil ağın farkları ise şu şekilde: 

  • 5G ağları saniyede 10 gigabit hıza ulaşabilir. Bu hız, 4G ağların hızından 10 kat daha fazla.
  • Bilgi alma ve gönderme arasında yaşanan gecikme süresi, 4G ağlarda 200 milisaniyeye kadar ulaşabilirken 5G’de 1 milisaniye. 
  • 5G teknolojisi ile 4G uyumlu olmayan yüksek bantlı frekanslar kodlanabilir. Böylelikle 4G’nin sunduğu 3 altı GHz’nin dışında bu yeni nesil hücresel ağ, 100 GHz ve ötesinde de genişletilmiş bant aralığında çalışır. 

5G’nin Etkileri ve Kullanım Alanları 

5G teknolojisi, ağ bağlantısındaki verimi artırarak mobil internet kullanımını doğrudan etkiliyor. Mobil cihazları doğrudan etkileyen bu ağ bağlantısı, farklı alanlarda kullanım imkanı ile de teknolojinin gelişimine ve farklı sektörlerde yeni nesil çözümler üretilmesine imkan tanıyor. Kısacası bu yeni nesil hücresel ağ, yüksek hızda video izlemek dışında artırılmış gerçeklik ve IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojilerin gelişimi ve yaygınlaşması için bir fırsat.

5G, güçlü kapasitesi ve geniş bant aralığı sayesinde birçok cihazın yüksek hızda kablosuz ağı kullanmasına imkan tanıyan bir teknoloji. Tüm akıllı cihazların birbirleri ile bağlantısını ve cihazlar arası hızlı iletişimi sağlayan bu teknoloji, Nesnelerin İnterneti olarak bilinen ve cihazların internet aracılığı ile senkronize bir şekilde çalışmasına yardımcı olan sistemlerin gelişmesi için büyük bir adım. Lojistik, bilişim, inşaat, sağlık gibi farklı sektörleri etkileyen IoT teknolojileri, yüksek hızlı ağ bağlantısı ile daha verimli kullanılabilir. 

5G’nin yüksek hızda veri iletimi ve düşük bekleme süresi sunması, otonom araçların gelişmesinde de etkili. Hücresel ağların gecikme süreleri, otonom araçların bilgi alışverişini etkileyen bir unsur. Bu yeni teknolojinin sunduğu düşük bekleme süresi ise anlık bilgi alışverişi yapılmasını sağlayarak sürüş deneyimini ve trafikte kontrolü güvenli hale getiriyor. Ayrıca düşük bekleme süresi ile 5G teknolojisi, anlık veri akışının kritik öneme sahip olduğu tıbbi cihazlar için de etkili bir çözüm. 

5G’nin etkileri sadece bunlarla sınırlı değil. Farklı sektörlerde kullanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi, yüksek hızlı hücresel ağ ile daha gelişmiş çözümler sunabilir. Anlık bilgi akışı sayesinde hareket halindeyken de artırılmış gerçeklik uygulamalarından yararlanılabilir. Örneğin bir maç esnasında o anda sahada bulunan oyuncuların bilgilerini anlık olarak mobil cihaz üzerinden görebilmek ve değişimleri takip edebilmek, 5G teknolojisinin artırılmış gerçeklik uygulamalarına etkisinden sadece bir tanesi.

Dünyada ve Türkiye’de 5G Teknolojisi 

Dünyanın birçok bölgesinde 5G teknolojisi aktif olarak kullanılıyor. Bu yeni teknolojiyi kullanan ilk ülke ise Amerika Birleşik Devletleri. 2018 yılında hücresel ağ altyapısı olarak 5G’yi sunan ABD’yi ise Güney Kore takip ediyor. Hem kurulum hem de kullanım açısından daha gelişmiş bir hizmet sunan Güney Kore’ye Çin ve Japonya’nın katılımı ile şu an Asya ülkeleri, bu teknolojide lider konumda. 

Avrupa ülkelerinde ise ABD’ye ve Asya ülkelerine kıyasla bu yeni teknolojiye geçiş biraz daha yavaş. Ancak Danimarka, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İngiltere ve daha pek çok Avrupa ülkesinde 5G hizmeti mevcut. 

Türkiye’de ise şu anda aktif olarak bir kullanım söz konusu değil. 5G kullanımı, sadece pilot bölge olarak seçilmiş İstanbul Havalimanı ile sınırlı. Tüm ülkede kullanım için de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamalarına göre altyapı çalışmaları devam ediyor. Net bir tarih verilmese de kısa bir zaman sonra bu yeni teknolojinin hayatımıza girmesi muhtemel. 

Zaman geçtikçe ihtiyaçların çeşitlenmesi ve düzenin değişmesi, hayatımızın bir parçası. Gelişen her yeni teknoloji, başka alanları da etkileyerek farklı yenilikleri ortaya çıkarıyor. Tabii dijitalleşmenin etkin rol oynadığı günümüz dünyasında bu yenilikler kaçınılmaz. Bu yeniliklerden bir diğeri olan ve yapay zekanın geldiği son noktayı bize gösteren Chat GPT teknolojisini de yakından tanımak isterseniz “Chat GPT Botu Nedir? Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap