Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi? 

yazar MAPFRE
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mİ

İkinci el araç piyasasında “Araç çekme belgelidir.” ifadesi sıklıkla karşımıza çıkar. Çekme belgeli araçlar, genellikle daha uygun fiyatları ile dikkat çekse de “Çekme belgeli araç trafiğe çıkabilir mi?” sorusu akılları kurcalıyor. Çünkü çekme belgesi, aracın trafiğe çıkma durumunu etkileyen resmi bir belge. O halde gelin, çekme belgesi ile ilgili tüm detayları inceleyerek çekme belgeli araçların trafiğe çıkması mümkün mü, birlikte öğrenelim. 

Çekme Belgesi Nedir? 

Çekme belgeli araç tabiri, adından da anlaşılacağı gibi bir aracın trafikten çekilme durumunu ifade eder. Trafikten çekilme durumu, aracın kaza sonucunda hasarlı olmasından kaynaklı olabileceği gibi araç sahibinin aktif olarak aracı kullanmamasından dolayı da olabilir. Örneğin uzun süre yurt dışında kalma sebebi ile veya trafiğe çıkmak için değil, koleksiyon amacıyla araç alındığında çekme belgesi alınabilir. Kısacası çekme belgesi, aracın çeşitli sebeplerden trafiğe çıkmadığını belirtmek için alınan resmi belgedir.

Neden Çekme Belgesi

Neden Çekme Belgesi Alınır? 

Çekme belgesi bulunan bir araç, trafiğe çıkmadığı için trafikte olan tüm araç sahiplerinin ödemesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Zorunlu Trafik Sigortası’ndan muaf tutulur. Bu nedenle çekme belgesi, hurdaya çıkmış veya hasarlı araçlar için alınmasının yanı sıra araç sahiplerinin tasarruf yöntemi olarak da seçtikleri bir yoldur.

Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır? 

Noter aracılığı ile araç çekme belgesi alınabilir. Ancak aracınıza çekme belgesi almak istiyorsanız bazı şartları yerine getirmelisiniz. Bu şartlar ise şu şekilde: 

  • Aracın vergi borcu varsa öncelikle borcu ödemeli ve aracın vergi borcu olmadığına dair belge almalısınız. 
  • Şoförler odasından alınan iki adet araç trafik tescil ve müracaat formunu doldurmalısınız.  
  • Çekme belgesi talebi için dilekçe yazmalısınız. 
  • Araç plakalarını sökmelisiniz. 

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra gerekli belgeler ile notere çekme belgesi başvurusunda bulunabilir ve araç plakalarını teslim ederek çekme belgesi alabilirsiniz.

Çekme Belgesi Satın Alımı

Çekme Belgeli Araç Satın Alınır mı? 

Almayı planladığınız araç çekme belgeliyse bunun için belge alınma sebebi, çekme belgesinin oluşturulduğu tarih gibi detayları istemekte fayda var. Buna ek olarak araç, sahibinin tercihi ile trafikten çekilmiş olsa da düzenli araç muayenesinin yapılmadığını unutmamalısınız. Araç ile herhangi bir kaza yapılmış olmasa bile uzun süredir trafiğe çıkmayan bir aracın çalışmasında çeşitli sorunlar olabilir. Sonrasında çıkacak yüklü masrafın önüne geçmek için almadan önce çekme belgeli aracı ekspertize sokabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Trafik

Çekme Belgeli Aracın Trafiğe Çıkması Mümkün mü? 

Aracın çekme belgesi var ve bu belgenin iptal edilmesi için gerekli işlemler yapılmamış ise aracın trafiğe çıkması yasaktır. Eğer çekme belgeli araç trafiğe çıkarılırsa araç sahibine ceza kesilir. Trafikte çekme belgeli araç kullanmanın cezası ise 2023 yılının güncel ceza tutarlarına göre 4.064 TL’dir. 2023 yılına ait tüm trafik cezalarının fiyatlarını öğrenmek için “2023 Yılı Trafik Cezaları ve Ehliyet Harçları Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Çekme Belgeli Aracı Tekrar Trafiğe Çıkarmak İçin Neler Yapılmalı? 

Çekme belgesi, belirttiğimiz gibi dönemsel olarak araç sahiplerinin tercihen alabildiği bir belge. Bu nedenle de “Bir araç trafikten çekildiyse bir daha trafiğe çıkamaz.” gibi bir kural yoktur. İstenildiği takdirde çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak mümkün. Tabii burada dikkat edilmesi gereken nokta, aracın çekme belgesinin iptal edilmesidir. Çekme belgesini iptal etmek için neler yapılması gerekli, bir bakalım: 

  • Çekme belgeli aracı muayeneden geçirmelisiniz. Eğer araçta bir kusur bulunursa aracın eksik ve bozuk parçalarını tamir ettirmeli ve tekrar araç muayenesine götürmelisiniz.
  • Araç muayenesi başarılı geçtiği takdirde TÜVTÜRK istasyonlarından araç tespit raporu alarak aracı tekrar trafiğe sokmak için notere beyanda bulunmalısınız. 
  • Noterden plaka basım talep belgesi alındıktan sonra Şoförler Odasına başvurarak plakasını çıkarabilirsiniz. 
  • Araç artık trafikte olacağı için MTV yani Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne tabii olacak. Bunun için de vergi dairesine başvurarak aracın tekrar trafiğe çıkacağını bildirmelisiniz. 

Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken aracın çekme belgesi olduğu için aracı kullanamazsınız. Peki, çekme belgeli aracı, araç muayenesine nasıl götüreceksiniz? Bu sorun için iki çözümünüz var. İlk olarak aracı çekici yardımı ile araç muayene istasyonuna götürebilirsiniz.

Eğer araç kullanılabilir durumda ise trafiğe çıkmak için izin belgesi almak ise ikinci çözüm. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yer alan 2918 sayılı Kanunun 34. maddesi gereğince trafikten men edilen araçlara, muayenelerini yaptırmak amacı ile Geçici Olarak Trafiğe Çıkış İzin Belgesi (ek-33) verilebilir. Bu belgenin geçerliliği ise 7 iş günüdür. 

Araç muayenesi hakkında detayları ve güncel araç muayene ücretlerini öğrenmek için “2023 Araç Muayene Ücretleri” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Çekme belgeli aracın tekrar trafiğe çıkması için tüm işlemleri tamamladıktan sonra artık aracınızla yollara çıkabilirsiniz. Ancak trafikte oluşabilecek muhtemel zararlara karşı hem kendinizi hem de aracınızı güvence altına almak için aracınızın kasko sigortası olması çok önemli. MAPFRE Sigorta web sitesi üzerinden aracınıza göre fiyat bilgisini anında öğrenebilir ve adımları takip ederek kasko sigortası sahibi olabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap