Adrenalin Sevenlere Özel: Formula 1 Rekorları

yazar MAPFRE
Formula rekolarları

Heyecan, adrenalin, mücadele… Evet; yarış sporları ile ilgili olmayan insanları bile ekran başına kilitlemeyi başaran Formula 1’den bahsediyoruz! “F1” ya da “Grand Prix Yarışları” olarak da bilinen ve tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini temsil eden bu organizasyon, pek çok rekorla da tarih sayfalarına kazınmış durumda! Gelin şimdi, Formula 1 rekorları listesindeki birbirinden önemli rekorlara göz atalım!

En Hızlı Lastik Değiştirme Süresi: 1.88 Saniye

2019 yılı, Formula 1’e yepyeni ve çokça konuşulan bir rekor kazandırdı! Hockenheim Pisti’nde düzenlenen Formula 1 Almanya Grand Prix’inde, Red Bull-Honda ekibi dört tekerleği 1.88 saniyede değiştirmeyi başardı. Kulağa imkânsız geliyor, değil mi? Ama Formula 1 zaten imkânsız gibi görünen anların mümkün hâle geldiği bir organizasyon.

Bir Pilotun En Çok Formula 1 Şampiyonluğu Sayısı: 7

Formula 1 dendiğinde çoğumuzun aklına bir efsane olan Michael Schumacher geliyor. Fransa Alplerinde, 29 Aralık 2013’te kayak yaparken geçirdiği kazada başını kayaya çarpması sonucu vücudunun büyük bölümü felç olan Alman pilot, hâlâ elinde önemli rekorlar tutuyor. 7 Formula 1 Dünya Şampiyonluğu ve 91 yarış birinciliği bulunan Schumacher’in rekoru ne zaman geçilir bilinmez, ama en büyük rakibinin 5 şampiyonluğu bulunan Büyük Britanyalı Lewis Hamilton olduğu biliniyor. Hamilton, 81 birincilikle 2. sırada yer alıyor.

En Düşük Galibiyet Farkı: 0.01 Saniye

Zamanın önemli olduğunun, her geçen saniyenin değerli olduğunun hepimiz farkındayız. Peki, daha küçük zaman birimlerinin de önemli olduğunu hiç düşündünüz mü? Söz konusu bir yarışsa 0.01 saniye bile önemli! 1971 İtalya Grand Prix’inde Peter Gethin ile Ronnie Peterson arasındaki bu nefes kesen yarışın kazananı, 0.01 saniye farkla Peter Gethin olmuştu.

F1 Şampiyonluğunu En Geç Yaşta Kazanan Pilotun Yaşı: 46

Hiçbir şey için geç değildir! Yapılması gereken sadece hayalleri gerçekleştirmek için izlenmesi gereken adımları eksiksiz bir şekilde uygulamak. 1957 Almanya Grand Prix’inde yarışan Juan Manuel Fangio, 46 yaşında şampiyonluğu kazandı ve o günden bugüne “dünyanın en yaşlı F1 şampiyonu” olarak adını tarihe yazdırdı. Dilerseniz hayallerinizi gerçekleştirme yolunda yaşın hiç önemli bir unsur olmadığını size kanıtlayacak olan ilk eserlerini orta ve geç yaşlarda vermiş yazarlara göz atabilirsiniz.

En Genç Dünya Şampiyonunun Yaşı: 23

Dünyanın en genç F1 şampiyonu oldukça yakın bir zamanda tarih sayfalarına adını yazdırdı. 2010 yılında Abu Dabi Grand Prix’inde şampiyonluk kazanan Sebastian Vettel yarışı kazandığında 23 yaş 134 günlüktü. Bu rekorun ne zaman el değiştireceği ise merak konusu.

Aynı Yarışa Başlayan En Fazla Araba Sayısı: 34

Formula 1’in ilk yıllarında araç sayısında bir kısıtlama, araçların uyması gereken teknik düzenlemeler konusunda da bugünkü kadar sıkı kurallar yoktu. Ayrıca o yıllarda çarpışma testlerinin de günümüzde olduğu kadar güçlü yapılmadığını belirtmekte fayda var. Bu nedenlerle 1953 yılında Almanya Grand Prix’inde tam olarak 34 araç aynı yarışa katıldı.

Bir Sezonda Podyuma En Çok Çıkan Pilot: Michael Schumacher

Podyum, Grand Prix yarışlarında kazanan ilk üç pilota ödüllerinin verildiği kürsü anlamına geliyor. F1 tarihinin bir sezonda en çok podyuma çıkan isim ise yine efsanevi Alman pilot Michael Schumacher! 2002 Formula 1’de, gerçekleşen 17 yarışın 17’sinde de podyuma çıkan Schumacher; 11 yarışta birinci, 5’inde ikinci, sadece birinde ise üçüncü oldu.

Formula 1 2019’un Final Yarışı İçin Heyecan Dorukta!

14-17 Mart 2019 tarihlerinde Avustralya Grand Prix ile başlayan F1’in final yarışı, 29 Kasım- Aralık tarihleri arasında Abu Dabi’de yapılacak. Formula 1 yarış takvimini, F1 2019 puan sıralamasını ve bu nefes kesen mücadele hakkındaki diğer detayları öğrenmek için Formula 1 web sitesine göz atabilirsiniz.

Eğer bu heyecanı yerinde yaşamak isterseniz paylaştığımız web sitesinden bilet almak da kesinlikle güzel fikir! Eğer 2019 F1 için Abu Dabi’ye gidecekseniz şehri keşfetmenizi de öneririz. Tabii seyahatiniz öncesinde kendinizi güvenceye almayı da ihmal etmeyin. MAPFRE Sigorta’nın online seyahat sağlık sigortası teklif sayfasını tıklayarak hemen fiyat bilgisi alabilir ve sizi maddi-manevi olarak koruma altına alacak seyahat sağlık poliçenizi oluşturabilirsiniz.

*İçerik, Ekim 2019’da hazırlanmıştır.

Benzer Yazılar

Yorum Yap