Afet Eğitimi Nedir? Afet Eğitimi Neden Önemlidir?

yazar MAPFRE
Afet eğitimi nedir?

Doğal afetlerin, maddi-manevi zararlara neden olabileceği ve güvenliğinizi etkileyebileceği ne yazık ki bir gerçek. Fakat yaşanabilecek olumsuz durumlardan doğal afetleri suçlamaktan daha fazlasını yapmalısınız. Çünkü yaşandığında sizi tehdit eden şey aslında doğal afetlerden daha çok konu hakkındaki bilgi eksikliği oluyor. Doğal afetler hakkında farkındalık oluşturmak, doğal afetler öncesinde alınabilecek önlemler ve doğal afetlerin ardından yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak için ise afete hazırlık ve müdahale eğitimi oldukça önemli.

Neden Afet Eğitimi Almalısınız?

Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, farklı şehirlerde depremler meydana gelebiliyor. Orta şiddetli, hiçbir binanın zarar görmediği bir deprem sonrasında bile deprem nedeniyle oluşan panik nedeniyle meydana gelen yaralanmalara şahit olabiliyoruz. Yani aslında doğal afetler değil, doğal afetler sırasında oluşan panik ve ne yazık ki bilinçsizlik en büyük düşmanımız. Afet müdahale ve hazırlık eğitimleri ise doğal afetlere karşı bilinçlenmemizi, panik yapmak yerine afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapmamız gerekenleri öğrenmemizi sağlıyor. Bu sayede sadece kendi güvenliğimizi değil, sevdiklerimizin hatta hiç tanımadığımız insanların bile doğal afetler nedeniyle büyük bir zarar görmesini engelleyebiliriz.

Doğal afet sonrası, geçen her bir dakika hayati önem taşıyor. Bu süreçte ekiplerin, yardıma ihtiyaç duyan insanlara ulaşması ise zor olabiliyor. Deprem de dâhil olmak üzere doğal afetler sonrasında ihtiyacı olanlara yardım etmek ve onları gelebilecek daha büyük zararlardan korumak istiyoruz. Fakat ne yazık ki bilinçsiz bir şekilde yapılan uygulamalar da hiç istemediğimiz halde yardım ettiğimiz kişilere zarar verebilir. Bu nedenle eğitimli ve dolayısıyla bilinçli bir şekilde müdahale edebiliyor olmak oldukça önemli.

Bireysel farkındalık, toplumun tamamını etkileme gücünü elinde barındırıyor. Bu nedenle ne kadar çok birey doğal afet konusunda bilinçlenirse o kadar kolay ve etkili bir bilinçlilik ortaya çıkabiliyor. 

Deprem eğitimi
Afet Eğitiminde Neler Öğrenebilirsiniz?


Afet hazırlık eğitimlerinin içeriği, aldığınız eğitime göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; bir deprem eğitim programına gidecekseniz bu eğitimde depremde yapmanız gerekenler size aktarılabilir. Eğer belirli bir konu üzerine eğilmeyen, yani genel bir afet eğitimine dâhil olursanız sadece deprem değil, diğer doğal afetlere karşı da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Afetten korunmak için yapılması gerekenler, afet öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler ile deprem, yangın, sel, çığ, heyelandan korunma yolları gibi önemli başlıklar, eğitimlerin içeriğinde yer alabilir. Almak istediğiniz eğitimin hangi doğal afetleri ve konuları kapsadığını eğitim içeriğinden öğrenebilirsiniz.

Afet Eğitimini Nereden Alabilirsiniz?


Afete hazır olmak ve afet sonrası yapılması gerekenleri öğrenmek için eğitim almak istiyorsanız Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’nın eğitimlerine dâhil olabilirsiniz. AFAD eğitimlerinin yanı sıra Türkiye’nin tüm şehirlerini gezen deprem simülasyon tırında da doğal afetlerle yüzleşebilir ve afet anında yapılması gerekenleri uygulamalı şekilde öğrenebilirsiniz.
Doğal afet eğitimi almak için dilerseniz Arama Kurtarma Derneği (AKUT)’nin eğitimlerini de alabilirsiniz. AKUT eğitimleri; yangından depreme, enkaz kaldırmadan kapalı ve girişin kısıtlı olduğu alana ulaşabilmeye kadar farklı konular hakkında yetkinlik kazanmanızı ve afet yönetimi yapabilmenizi sağlar.
Bu iki kurum dışında özel kurum ve kuruluşlardan da eğitim almanız mümkün. Fakat bu noktada, tercih edeceğiniz oluşumun güvenilir olduğuna emin olmanız gerektiğinin altını çizelim.

Herhangi Bir Doğal Afet Sonrasında İnsanlara Yardım Etmek İster misiniz?

İhtiyacı olan afetzedelere yardımcı olmak ister misiniz? Ne de olsa birlikten kuvvet doğar! AFAD tarafından size verilecek eğitimler sonrasında AFAD gönüllüsü olmak istiyorsanız hemen başvuru koşullarını inceleyebilir ve ardından e-devlet aracılığıyla başvurunuzu yapabilirsiniz!

Eğitim almayı planlıyor olabilirsiniz, ama eğitimi alana ve doğal afetlere karşı korunma yolları hakkında bilgi sahibi olana kadar depremden korunma yollarını incelemenizde fayda var. Çünkü maalesef deprem ile ne zaman karşı karşıya geleceğimizi bilmiyoruz ve deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler ertelenemeyecek kadar önemli! Bu arada deprem çantası hazırlamanın da özellikle deprem sonrasındaki ilk 72 saat için hayati önem taşıdığını hatırlatalım. Lütfen deprem çantası hazırlamayı ihmal etmeyin.

Yarınlarınızı Güvence Altına Alın

Deprem ve deprem nedeniyle oluşabilecek ev hasarlarını güvence altına almak için DASK Sigortası, diğer doğal afetler nedeniyle eviniz görebileceği zararlar nedeniyle oluşabilecek diğer hasarlar için ise konut sigortası yaptırmayı ihmal etmemenizi öneririz. Eğer DASK ve konut sigortası arasındaki farklara göz atmak isterseniz yazımızı okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap