Yaşam Alanlarında Eksiksiz Bir Bahar Temizliğinin İpuçları

yazar MAPFRE
Bahar Temizliği Püf Noktaları

Baharın gelmesinin yansımalarına doğada büyüleyici şekilde şahit oluyoruz; ama bunun yanı sıra bahar, temizliği ile de meşhur! Evlerde dip bucak temizliğin yapıldığı aylar geldiğine göre bahar temizliğinin püf noktalarını paylaşmanın da tam zamanı demektir! Hazırsanız daha pratik bir bahar temizliği için ihtiyacınız olan ipuçlarını sıralamaya başlıyoruz.

Tadilata ve Bakıma İhtiyacı Olan Alan ya da Ürün Olup Olmadığını Belirleyin

Evet, adı “bahar temizliği” ama aslında temizlikten çok daha fazlasını ifade ediyor. Tamiri ya da bakımı yapılması gereken eşyaya, hatta yenilemek istediğiniz alanlara bile bahar temizliği listesinde yer vererek planınızı oluşturabilirsiniz. Bu sayede temizlik sonrasında yapılacak bir uygulama nedeniyle yaşam alanınızın kirlenmesini önler ve daha uzun süre derin temizliğe ihtiyaç duymazsınız.

Peki, ne gibi onarımlardan ve yeniliklerden bahsediyoruz? Hemen birkaç öneri ile size bu konuda yardımcı olalım.

  • Evinizde klima varsa kesinlikle ilkbahar aylarında, yani klimanın aktif kullanıldığı dönem öncesinde bakım ve temizliği yaptırmanızı öneririz. Bu sayede bakterilerin, virüslerin havaya karışmasını önleyebilir ya da klimanızdaki var olan bir sorun için gerekli uygulamaları yapabilirsiniz. Tabii klima filtresini de en az 15 günde bir temizlemelisiniz.
  • Banyo dolaplarını değiştirmek, zeminlere yeni parkeler döşetmek ya da duvarlara boya yapmak mı istiyorsunuz? İşte, bu gibi tadilatlar için de en doğru zaman!
  • Küçük dokunuşlarla evinizin dekorasyonunda farklılıklar yapmak için de bahar temizliği zamanı oldukça uygun. Mesela güneş almayan odalar için ipuçlarından faydalanarak daha ferah bir odaya kavuşabilir ya da uygun fiyatlı dekorasyon fikirlerinden yardım alarak evinizin görünümünde etkili değişiklikler yapabilirsiniz.
Bahar Temizliğine Nereden Başlanır

Temizlik Zamanına Karar Verin, Planınızı Oluşturun

Tadilat ya da bakım uygulamaları yapılacaksa bu çalışmalar bitmeden temizliğe başlamanız elbette doğru olmaz. Dahası bahar temizliği yaparken olmazsa olmazlar arasında yer alan koltuk temizleme, halı yıkatma gibi uygulamaları da yaptırmak istiyorsanız bunların tam olarak siz o alanı temizlerken yapılması işlerinizi zorlaştırabilir. İşte, tam da bu sebeple temizlik zamanınıza ve tadilat, bakım ve diğer temizlik uygulamaları için alacağınız desteğin zamanına karar vermeli ve bu doğrultuda bir plan oluşturmalısınız.

Örneğin duvarlarınızı boyayacaksanız öncelikle boya işlemini gerçekleştirmeli, temizliğe de duvar kuruduktan sonra (Bu süre boyadan boyaya değişebilir, ama genel olarak 48 saattir.) başlamalısınız. Koltuk ve yatak yıkama işlemleri için anlaştığınız firma temizliğe başlamadan gelebileceği gibi sizin mutfağı temizlediğiniz gün de gelebilir. Halıları ise temizlikten yaklaşık bir hafta önce yıkamaya verebilir ve temizliğiniz bittiğinde tertemiz halılarınızı serebilirsiniz.

Bu arada pek çok insanın merak ettiği “Bahar temizliği ne zaman yapılır?” sorusuna da yanıt verelim. Bahar temizliği için net bir zaman olmasa da yazlık giysilerinizi çıkaracağınız, kışlıkları kaldıracağınız dönemde temizlik yapmak işinizi kolaylaştırabilir. Bu konuda diğer temizlik önerilerinden biri ise temizliği bir günde yapmakta zorlanacaksanız birkaç günlük bir plan oluşturmak. Örneğin salon ve yatak odası için bir gün, evin diğer alanları için bir gün ayırabilirsiniz.

Bahar Temizliği İpuçları

İhtiyacınız Olan Ürünleri Edinin

Planlamanızı yaptınız; kollarınızı sıvayıp tertemiz bir eve kavuşmanıza çok az kaldı. Peki, ihtiyacınız olan ürünleri temin ettiniz mi? Mikrofiber bezler, yüzey temizleyicileri, temizlik setleri, hatta kışlıkları kaldırırken yerden tasarruf etmenize yardımcı olacak vakumlu saklama hurçları… İhtiyacınız olan ürünleri önceden listeleyip alarak temizlik sırasında bu sebeple yaşanabilecek zaman kaybını önleyebilirsiniz.

Bu arada minik ama önemli bir not: Su kaynaklarını korumak için kimyasal olmayan, yani su kaynaklarını kirletmeyecek içeriklere sahip temizlik ürünlerini tercih etmenizi öneririz. 

Etkili Bir Temizlik Yapmanızı ve Zaman Kazanmanızı Sağlayacak İpuçlarını Uygulayın

Şimdi, evinizin alanları doğrultusunda “Bahar temizliği nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verelim.

  • Temizliğe başlamak için işe nereden koyulacağınızı bilmeniz gerekir. Peki, bahar temizliğine nereden başlanır? Aslında bu sorunun net bir cevabı yok. Fakat yine de az kullanılan alandan başlayıp daha sık kullanılan alana doğru bir planlama yapmak en doğrusu. Mesela öncelikle yatak odanızı, sonra çalışma alanını, salonu, mutfağı, antreyi ve son olarak da banyoyu temizleyebilirsiniz.
  • Biliyorsunuz; bahar temizliği demek, derin temizlik demek! Yatak odalarında bazaların altı ve gardırop içi, salonda konsol ve dolap içleri, mutfakta ve banyoda dolaplar temizlenecek! Temizliğin pratik bir şekilde yapılabilmesi için ise öncelikle dolap içlerini temizlemenizi öneririz. Dolaptaki eşyayı tamamen ya da bölüm bölüm çıkardıktan sonra alanı uygun bir yüzey temizleyiciyle silmeli ve kurulamalı, ardından eşyanızı düzenli bir şekilde yeniden konumlandırmalısınız. Tabii bu noktada artık kullanmadığınız eşyayı geri dönüşüme kazandırarak ya da ihtiyaç sahipleri ile buluşturarak evinizde detoks yapabilirsiniz. Bu arada dolapların dışını, alanın genel temizliğinde silmek daha doğru olabilir.
  • Odaları temizlemeye dolap gibi korunaklı alanları temizlemek ve düzenlemekle başladınız. Sırada alanda genel bir temizlik yapmak var. Temizlik yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri ise temizliği yukarıdan aşağıya olacak (önce avize, sonra kalorifer peteği, en son zemin gibi) şekilde yapmak. Bu sayede evdeki tozlardan kurtulmak konusunda daha başarılı bir uygulama yapmış olursunuz. Ayrıca zeminleri süpürüp silmeden önce camları da silebilirsiniz.
  • Bildiğiniz gibi temizlik sadece mobilyalarla değil, eşyanızla da ilgili. Mesela mutfakta beyaz eşya içlerini ve küçük ev aletlerini de silip temizlemeyi unutmamalısınız.
  • Alanda toz almak, zeminleri süpürmek ve silmek, yapacağınız son işlem olacak. Toz alma işleminde mikrofiber bezleri tercih ederek alandaki tozları hapsetme oranını artırabileceğinizi hatırlatalım.
Bahar Temizliği Nasıl Yapılır

Bahar temizliği için önerileri sıraladık ve sizin de hijyene verdiğiniz önemin farkındayız. Bu noktada COVID-19 sebebiyle yaşam alanlarının temizliğinin daha da önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Dilerseniz evleri dezenfekte etme yolları yazımızı okuyarak bu konudaki ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap