Sigorta Eksperi Nedir, Nasıl Olunur?

yazar MAPFRE
Sigorta Eksperi Nasıl Olunur

Daha önce “eksper” veya “ekspertiz raporu” kavramlarını duymuş olsanız bile eksperler hakkında yeterli bilginiz olmayabilir. Belki de eksperler hakkında yeterince bilginiz olduğu gibi kariyerinizi bu doğrultuda planlamak istiyorsunuzdur. Hangi gruba dâhil olursanız olun, bu yazıdan öğrenecekleriniz var! Hazırsanız sigorta eksperi ne demek, görevleri nelerdir ve sigorta eksperi olmak için hangi adımlar izlenmeli incelemeye başlayalım. 

Sigorta Eksperi Ne İş Yapar?

Sözlük anlamı “bilirkişi” olan eksperden genellikle herhangi bir riskin oluşma ihtimalinin ya da olay yaşandıktan sonra oluşan hasarın hesaplanması için yardım alınıyor. Bu arada eksperlerin de sigortanın farklı branşlarında uzmanlaştığının altını çizmekte fayda var.

Örneğin oto eksperleri bir kaza sonrasında araçta meydana gelen hasarları inceleyebilir. Konut eksperleri ise DASK hasar dosyası oluşturulması sonrasında deprem nedeniyle zarar gören daire için sigortalıya ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesinde görev alabilir.

Farklı sigorta branşlarında görev alıyor olsalar da sigorta eksperlerinin genel olarak görevleri şu şekildedir:

  • Oluşan hasarların nedenini tespit etmek
  • Hasar miktarını hesaplamak ve bu sayede sigortalıya ödenebilecek tazminatı belirlemek
  • Hasarın oluşumu hakkında olumlu / olumsuz kanaat belirtmek
  • Oluşan hasarın sözleşmeye uygunluğunu incelemek
  • Konu hakkında detaylı inceleme yapmak

Sigortalı, sigorta poliçesinde yer alan yani teminat altına alınmış bir risk yaşadığında bu durumda öncelikle sigorta şirketine haber verir. Sigorta şirketi ise bir eksper görevlendirerek gerekli incelemeyi yapmasına, risk oluşumunun poliçede belirtilen durumlara uygunluğuna, oluşan hasar miktarına dair incelemeler yapar.

Sigorta Eksperi Görevleri

Nasıl Sigorta Eksperi Olunur? Sigorta Eksperi Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Eğer hayaliniz sigorta eksperi olmaksa ve “Eksper olmak için ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtını arıyorsanız hemen size yardımcı olalım. Haydi, şimdi, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen ve sigorta eksperi olmak isteyen kişilerde aranan o şartlara göz atalım:

  • 2 yıllık MYO ya da 4 yıllık lisans mezunu olmak
  • Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak
  • Daha önce iflas ya da konkordato ilan etmemiş olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti’nde ikâmet etmek
  • Kursu, sınavları ve stajı başarı ile tamamlamış olmak

Eksperlik kursları, sınavları ve stajı hakkında bilgi vermeden önce önemli bir detayı da sizinle paylaşmak isteriz. Eksper olmak için üniversitenin hangi bölümünden mezun olduğunuzun bir önemi yok. Fakat ön lisans mı, yoksa lisans mı okuduğunuz sigorta eksperliği branşını etkileyebilir. Çünkü oto eksperliği için en az 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olmak yeterliyken diğer sigorta branşları için 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak gerekiyor.

Hazine Müsteşarlığının istediği şartları sağlıyorsunuz… Peki, şimdi, hayalinizdeki mesleğe ulaşmak için nasıl bir yol izlemelisiniz?

  • Hazine Müsteşarlığı tarafından açılan sınava başvurmalı ve bu sınavı başarılı bir şekilde geçmelisiniz.
  • Sınavda başarılı olduktan sonra Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından verilen eğitimi almalısınız.
  • Bu kursun ardından da bir sınava girerek yetkinliğinizi kanıtlamalısınız.
  • Kurs sonrası sınavdan da başarıyla geçtiyseniz şimdi sıra zorunlu staj aşamasında. Eksperlik stajı, başvurulan branşla aynı eksperlik dalında ruhsatname sahibi olan ve en az beş yıl fiilen eksperlik yapmış olup talepte bulunan, İcra Komitesince seçilecek eksperlerin yanında, altı ay süreyle yapılır.
  • Stajınızı tamamladıktan, yani tüm şartları yerine getirdikten sonra sigorta eksperi olabilirsiniz.

Ayrıca dilerseniz Resmi Gazete’de yayımlanan Sigorta Eksperleri Yönetmeliğini inceleyerek bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Nasıl Sigorta Eksperi Olunur

Hayalinize Ulaşmadan Pes Etmemeniz Gerektiğini Hatırlayın

Eğer hayaliniz sigorta eksperi olmaksa ön lisans ya da lisans sonrasında sınavlar, eğitimler, staj, kısacası stresli bir süreç sizi bekliyor demektir. Evet, hayalinize ulaşmak için biraz zamana ihtiyacınız var; ama hayalinizi düşleyerek geçirdiğiniz zaman bile çok güzel, değil mi? Pes etmeyin ve düşlediğiniz hayata adım adım yaklaşın! Bu süreçte motivasyona ihtiyacınız olursa hayalleri gerçekleştirmek için izlenmesi gereken adımları sıraladığımız yazımızı okumanızı öneririz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap