DASK Hasar İhbarı Oluşturma ve DASK Hasar Dosyası Sorgulama

yazar MAPFRE
Dask Hasar Dosyası Sorgulama

Bildiğiniz üzere, deprem ülkemizin gerçeği olan bir doğal afet. Olası bir depremi en az maddi hasarla atlatabilmek için ise deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek şart. Bunların yanı sıra binanızda deprem nedeniyle oluşabilecek hasarlara karşı maddi bir güvence oluşturabilmek için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yaptırmayı ve poliçenizi her yıl yenilemeyi de ihmal etmemelisiniz.

Peki, olası bir depremde DASK güvencesinde olan binanız hasar görürse ne yapmalısınız? İşte, DASK hasar dosyası açma ve sorgulama işlemi hakkında bilmeniz gerekenler:

DASK Hasar İhbarı ve DASK Hasar Dosyası Sorgulama Nedir?

Deprem sırasında ya da yaşanan bu doğal afet sonrasında, deprem nedeniyle oluşan tsunami, yer kayması, yangın gibi durumlar nedeniyle meydana gelen maddi zararların karşılanması için öncelikle hasar ihbarının yapılması gerekiyor.

Bu hasar ihbarı sırasında istenen bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde iletilmesinin ardından işlemin durumunu takip etmek amacıyla Zorunlu Deprem Sigortası hasar dosyası sorgulaması yapılabiliyor.

Dask Hasar ihbarı

DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Oluşan hasarları DASK’a bildirmek için iki farklı yol bulunuyor. Bunlar şu şekilde:

  • Alo DASK 125 aranabilir,
  • DASK internet sitesinden ya da e-Devlet’ten başvuru yapılabilir.

Alo DASK 125’i aradığınızda izlemeniz gereken adımlar size iletiliyor. Peki, online olarak başvuru yapmak istiyorsanız nasıl bir yol izlemelisiniz? İşte, “Online hasar ihbarı nasıl yapılır?” ve “Online hasar ihbarı sorgulama nasıl yapılır?” sorularının cevabı:

DASK İnternet Sitesinden Hasar İhbarı Oluşturma Nasıl Yapılır?

DASK Online Hasar İhbarı” sayfasına giderek ve bu sayfada sizden istenen bilgileri girerek hasar ihbarınızı kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Bu bölümde deprem bilgisi, poliçe numarası ya da adres kodu, poliçe sahibinin kimlik bilgileri istenir. Eğer adres kodunu bilmiyorsanız ve “Adres kodu nasıl sorgulanır?” sorusunun yanıtını arıyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

DASK İnternet Sitesinden Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK Hasar Sorgulama” sayfasına gidip sizden istenen bilgileri girerek dosyanızın sorgulamasını yapabilirsiniz. Sorgulama yaparken hasar dosyası no ya da poliçe no ile sorgulama yapma alternatifleriniz mevcut.

Zorunlu Deprem Sigortası Hasar İhbarı Sorgulama

E-Devlet’ten Hasar İhbarı Oluşturma Nasıl Yapılır?

E-Devlet Hasar İhbarı” sayfasına giderek ve hasar ihbarını yapabilirsiniz. E-Devlet’in hizmetlerinden yararlanabilmek için e-Devlet şifresine ihtiyacınız var. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT’den edinebilirsiniz.

Şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra depremin yaşandığı il ve tarih bilgilerini girebilir ve adımları izleyerek ihbarınızı oluşturabilirsiniz.

E-Devlet’ten Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Hasar Sorgulama” sayfasına gidip şifrenizle e-Devlet portalına giriş yaptıktan sonra ihbar dosyanızın durumunu sorgulayabilirsiniz.

Dask Hasar Ödemesi

Hasar Tespit Çalışması Nedir?

Deprem sebebiyle oluşan hasarların ödemeleri DASK tarafından gerçekleştiriliyor. İhbar dosyası oluşturduktan sonra DASK tarafından görevlendirilen hasar eksperleri binada gerekli hasar tespit çalışmalarını yapıyorlar. Oluşturulan raporlar üzerinden DASK kurumu değerlendirmesini yaparak ödenecek tutarın belirlenmesini sağlıyor.

DASK Hangi Hasarları Öder?

DASK hasar ödemesini alabilmeniz için, meydana gelen hasarların Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi ile belirtilmiş teminatlar arasında olması gerekiyor. Temel, tavan, duvar, merdiven, koridor, çatı gibi binanın tamamlayıcı bölümleri teminatlar arasında yer alıyor. DASK’ın hangi alanları teminat altına aldığını “Zorunlu Deprem Sigorta” sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası’nı Yenilemeyi Unutmayın

Elbette ki yaşanan bir deprem neticesinde DASK hasar ödemesi alabilmeniz için aktif bir DASK poliçenizin olması şart. Poliçe tarihiniz dolduğunda ve poliçenizi yenilemeyi unuttuğunuzda ne yazık ki bu maddi teminattan yararlanamıyorsunuz. İşte, tam da bu nedenle her yıl poliçenizi yenilemeniz çok önemli! 

Poliçenizi yenilemek için sigorta şirketiyle ya da acentelerimizle iletişime geçebilirsiniz. “DASK ne kadar?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız evinize özel fiyat teklifimizi “DASK Fiyat Hesaplama” sayfamıza giderek, birkaç adımda pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz!

Son olarak DASK ile konut sigortasının birbirine karıştırılan iki sigorta ürünü olduğunu da not düşelim. DASK doğal afet sebebiyle oluşan hasarları kapsarken konut sigortaları hırsızlıktan yıldırım düşmesine kadar pek çok farklı konuda teminat sunmaktadır. Konut sigortası ve DASK arasındaki farklara göz atmak için dilerseniz yazımızı okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap