Düşlere Sınır Koymamak: Durul Bakan

yazar MAPFRE
Durul Bakan Düşle Yaşa

İyi bir işe, maddi zorluk yaşamamanızı sağlayacak bir kazanca, mutlu bir ilişkiye, hatta çok daha fazlasına sahip olabilirsiniz. Fakat yine de nedenini bilmediğiniz bir mutsuzluk hissediyor ve hayatınızda bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyorsanız anlam arayışınız devam ediyor demektir!

İşte, DüşleYaşa video serimizde bir araya geldiğimiz ve sadece ülkemizin değil, dünyanın en başarılı geri dönüşüm sanatçılarından biri olan heykeltıraş Durul Bakan da geçmişte o mutsuzluğu hissedenlerden biriymiş. Hayallerinin peşinden gidip düşlerini yaşayan ve şu anda kendini dünyadaki en mutlu insanlardan biri olarak gören Durul Bakan’ı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Arayışın Ağaç Dallarıyla Buluşması

Heykeltıraş olmadan önce nakliyat sektöründe çalışan ve o dönemleri anlatırken “Mutluluğu arayan bir insandım.” diyen Durul Bakan, geçmişteki mesleğinin aslında kendisine hiç uygun olmadığını söylüyor. Bunun nedenlerinden birinin ise cevher çekim nakliyesi yaparken şahit olduğu doğa tahribatı olduğunu belirtiyor.

Ne yapacağını bilmeden, mutsuz olduğu işinden ayrılmış ve geçimini sağlamak için başka meslekleri denemiş; ama yine aradığı mutluluğu bulamamış. “Sıkıntılı günlerdi.” şeklinde anlattığı bu dönemde en büyük destekçisi ise eşi olmuş. 

Yıllardır içinde ne olduğunu bilmediği bir şeye karşı arzu duyduğunu söyleyen Durul Bakan’ın arayış sürecini sonlandırmasına yardımcı olan ise çok sevdiği deniz olmuş. Deniz kenarında gezerken rüzgârın ve dalgaların taşıdığı ağaç dallarını görmüş ve estetik güçlerinden çok etkilenmiş. Ardından ne yapacağını bilmediği halde ağaç dallarını toplamış. Bu anı anlatırken “Benim olmalarını istedim.” diyor. İşte, Durul Bakan’ın düşlediği hayatı yaşamasının, arayışının son bulmasının ilk adımı da tam bu noktada olmuş.

Durul Bakan 1

Sanat ile Doğanın Dansı

Burdur Gölü’nün çekilmeye maruz kaldığını ve bunun gibi insan eliyle oluşan tahribatlar konusunda farkındalık yaratmak istediğini belirten Durul Bakan, ağaç dallarını topladıktan sonra heykel yapma fikrinin doğduğunu söylüyor.

Ağaç dallarının yaşanmışlığı olduğunu ve yıllarca doğada sürüklenmiş dalların heykeller sayesinde bir araya geldiğinde yeni bir değer oluşturduğunu düşünen Durul Bakan, çalışmalarında kimyasal kullanmıyor ve doğaya zarar verebilecek bir çalışma yapmıyor.

Heykellerinde hangi figürü yapacağı konusunda topladığı ağaç dallarının kendisini yönlendirdiğini söyleyen Bakan, “Ben atölyemde onlarla konuşuyorum.” diyor.

Durul Bakan Röportaj

Hayallerin Peşinden Tutku ile Koşmak ve Pes Etmemek

Bu yolculuğun sonunda aradığını buluyor Durul Bakan ve başarılı bir heykeltıraşı tanımamızı sağlıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde heykellerinin bulunmasına rağmen “Yapmak istediklerimin %1’ini bile yapmış değilim.” diyerek hâlâ hayal kurduğunu ve düşlerinin ne kadar büyük olduğunu belirtiyor.

Bakan’ın hayalleri gerçekleştirmekle ilgili düşünceleri de oldukça dikkat çekici ve aynı zamanda dinleyeni motive edici! 

Ona göre herkes hayattan bir şey istemeli, yani bir düşe ulaşmayı kendine hedef olarak belirlemeli. İnsanın kendini tanıdıktan sonra vazgeçmeden hayallerinin peşinden koşmasının ardından başarının gelmemesi ise kaçınılmaz. Durul Bakan ise bunu güzel anlatımıyla aktarıyor: “Düşlerinizin peşinden gidin. Kesinlikle sonu mutluluktur. Mutlusunuz, başarılısınız; daha çok mutlusunuz, daha çok başarılısınız. Böyle bir çember.”

Durul Bakan

Hayallerimizi Gerçekleştirememek İçin Engelimiz Yok

Yaşınız, olduğunuz konum ya da çevrenizdeki insanların olumsuz eleştirileri… Hiçbirinin önemi yok! Hayalinizi gerçekleştirmek istiyorsanız düşlerinizin peşinden gidin. Başarıya, mutluluğa adım adım yaklaştığınızı fark edeceksiniz. Hatta düşlediğiniz hayatı yaşamaya başladığınızda çevrenizdeki diğer düş kuranlara ilham vereceğinize de emin olabilirsiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap