Hayatınızı Şekillendirecek Yıllar: Üniversiteye Başlayacaklar İçin Tavsiyeler

yazar MAPFRE
Üniversiteye başlayanlar için tavsiyeler

Aylardır, belki de yıllardır verdiğiniz emeğin karşılığını aldınız; artık üniversitelisiniz! Sınava hazırladığınız dönemin bol stresli, yoğun geçtiğine eminiz. Ama artık hepsi geride kaldı. Bu söylediğimiz, tabii ki de “Üniversiteye bir kapağı at da gerisi kolay!” cümlesini destekler nitelikte değil. Çünkü ne yazık ki üniversite hayatı bu kadar kolay değil.

Eğer kaliteli, size bir şeyler katacak yıllar yaşamak istiyorsanız okula gidip gelmekten çok daha fazlasını yapmanız gerekiyor. O halde geleceğiniz için önemli olan ve yetişkin bir birey olmanızı sağlayacak bu yılları en doğru şekilde nasıl geçirebileceğinizi aktaralım. İşte, üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler:

Derslerinizi Aksatmayın, Not Alın, Ortalamanızı Yüksek Tutun

Üniversitede bölümünüz doğrultusunda pek çok ders alacaksınız ve bu dersleri farklı hocalar verecek. Öncelikle üniversitelerin çoğunda kuralların hocalar tarafından, kendi derslerine özel bir şekilde koyulduğunu belirtelim. Bazı derslere katılım zorunlu olabilir, bazılarında ise yoklama bile almaz. Fakat ister devamlılık isteyen, ister devam zorunluluğu bulunmayan bir ders olsun, kesinlikle seçtiğiniz her derse katılmanızı ve not almanızı öneririz. Çünkü her ne kadar bazı hocalar okuma listesi verse de ders anlatılırken aldığınız notlarınız yoksa sınavlarda zorlanabilirsiniz. Bu süreçte ders notu tutmuş arkadaşlarınızdan not almak bir çözüm gibi görünebilir, ama o notları da anlamak sandığınızdan daha zor olabilir.

“İyi de neden bu kadar çalışıyorum ki? Benim amacım yüksek not ortalaması ile mezun olmak değil, okulu bitirmek.” diye düşünebilirsiniz. Fakat mezun olduktan sonra şu anda aklınızda olan kariyer planlamasından çok daha farklı bir yola girmek isteyebilir, yüksek lisans yapmayı düşünebilir ya da akademik bir kariyer hayal edebilirsiniz. Bu hayallerinizi gerçekleştirebilmek için ise not ortalamanızın yüksek olması gerekir.

Ayrıca bir ya da iki dönem Avrupa ülkelerinde okumanıza olanak veren Erasmus ya da Türkiye’de başka şehirdeki bir üniversitede eğitim görmenizi sağlayan Farabi gibi değişim programlarından yararlanabilmek için de belli bir not ortalamasını geçmeniz gerekir.

Üniversiteye başlayanlara öneriler

Okulu Keşfedin, İmkânlardan Yararlanın

Spor salonu, kütüphane, kültürel alanlar… Üniversitenizde yararlanabileceğiniz, düşündüğünüzden daha çok imkân var. Üstelik katılım bedelleri de sandığınızdan çok daha uygun. Üniversitenizin çatısı altında bulunan olanakları öğrenmek için okul kayıtlarının ardından yapılan oryantasyon programlarına katılabilirsiniz.

Öğrenci Kulüplerine Üye Olun

Kampüsünüzün bazı noktalarında farklı kulüplere ait standlar göreceksiniz. İşte, onlar öğrenci kulüpleri! İlk yılınızdan itibaren kesinlikle ilgi alanınıza yönelik bir ya da birden fazla öğrenci kulübüne üye olmanızı öneririz. Çünkü öğrenci kulüpleri sandığınızdan çok daha önemli oluşumlar.

Öncelikle yapmanız gereken şey, öğrenci kulüplerine gidip oradaki yetkililerden (merak etmeyin, onlar da sizin gibi öğrenci) bilgi almak. Ardından seçtiğiniz kulüplere üye olabilirsiniz. Söylememize bile gerek yok, ama kulüplere üye olduktan sonra aktif olarak toplantılara ve etkinliklere katılmalısınız.

Peki, öğrenci kulüpleri neden bu kadar önemli? Çünkü öğrenci kulüpleri sosyalleşip hayatınıza yeni arkadaşlar katabileceğiniz, eğlenebileceğiniz, yeni hobiler edinebileceğiniz ya da var olan hobilerinizi geliştirebileceğiniz oluşumlar. Tüm bu avantajlarının yanı sıra öğrenci kulüpleri sayesinde sektörden önemli isimlerle tanışabilir, fakültenizin eski mezunları ile bir araya gelebilirsiniz. Bu durum ise staj, hatta gelecekte iş bulma konusunda bile bir adım önde olmanızı sağlayabilir.

Üniversitede yapılması gerekenler

Kendinizi Geliştirin, Okuyun, İzleyin, Gezin

Üniversite sizi meslek hayatına hazırlamanın yanı sıra yeni vizyona da sahip olabileceğiniz, hayatla ilgili farklı bakış açıları kazanabileceğiniz bir kurumdur. Fakat bu noktada sizin de emek vermeniz şart! Peki, kendinizi geliştirmek için yapabilecekleriniz nelerdir?

Elbette bol bol kitap okumalısınız. Kitap fiyatlarının çoğu öğrencinin bütçesini önemli derecede etkilediği bir gerçek olsa da bu noktada okulunuzun kütüphanesinden yararlanabileceğinizi unutmamalısınız. Üniversite kütüphanelerinde, derslerde yararlanabileceğiniz kitaplardan romanlara kadar geniş bir yelpaze bulunur. Bu sayede ücretsiz bir şekilde gelişiminize ve derslerinize yardımcı olacak kaynaklara ulaşabilirsiniz. Bu arada üniversiteye yeni başlayanların bilmesi gerekenler arasında yer alan önemli bir nokta var: Aldığınız kitapları belirli bir tarihte geri vermelisiniz. Aksi takdirde kütüphaneden ceza alabilir ve bu nedenle ileriki günlerde kitap ödünç alamayabilirsiniz. 

Üniversitenizin etkinlik salonlarında düzenlenen tiyatro, sinema gösterileri ya da konserlere ücretsiz ya da küçük meblağlar ödeyerek katılabilirsiniz. Bunun yanı sıra internet üzerinden de izleyeceğiniz yüzlerce dizi ve film var! Ayrıca alt yazılı içeriklerin yabancı dili geliştirme konusunda da yardımcı olabileceğini hatırlatalım.

Eğer şehir dışındaysanız ilk olarak sadece öğrencilerin yoğun olduğu yerleri keşfedeceksiniz. Bu oldukça doğal. Fakat ilerleyen zamanlarda şehrin farklı bölgelerini, müzelerini ve hatta imkânınız varsa yakın şehirleri keşfetmeyi ihmal etmemelisiniz. Emin olun ki bu keşifler size hayata dair farklı kapılar açacak.

Üniversitede beslenme

Beslenmenize Dikkat Edin

Üniversite okumak için şehir dışına gidin ya da ailenizin bulunduğu şehirde üniversite okuyun fark etmez… Üniversite döneminde beslenmeye gereken önemi veremeyebilirsiniz. Bu durum da bağışıklığınızın düşmesine neden olabilir. Çare ise fast food yerine bol bol sebze, meyve tüketmek. Şehir dışında okuyorsanız semt pazarlarına gidip haftalık alışverişinizi yapmanızı öneririz. Bu, bütçenizi tasarruflu bir şekilde değerlendirmenizi sağlar.

Ayrıca okul yemekhaneleri de uygun fiyatlı, sağlıklı öğünler yemenize yardımcı olabilir. Bu arada ara öğünlerde yemek için yanınızda meyve veya kuru yemiş bulundurmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Eğlenceye Zaman Ayırın

Derslerinize çalışın, bol bol okuyun, gezin, kendinizi geliştirin; ama eğlenmeyi ihmal etmeyin! Ne de olsa bu yıllar, hayatınızın en keyifli dönemlerinden biri olmalı. Arkadaşlarınızla toplanın, sinemaya ya da konserlere gidin, sohbet edin, şarkılar söyleyin, bulunduğunuz şehrin tadını çıkarın! Üniversite arkadaşlıklarının çok özel olduğunu unutmayın. Belki de hayatınızın boyunca sürecek arkadaşlıkların temellerini bu yıllarda atacaksınız.

Üniversiteye yeni başlayanlar için tüyoları sıraladık. Umarız keyifli, eğlenceli, gelişiminize katkı sağlayacak, unutulmaz yıllar geçirirsiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap