Web Sitesi Nasıl Açılır? İnternet Sitesi Açmak İsteyenlerin İzlemesi Gereken 5 Adım

yazar MAPFRE
web-sitesi-nasil-acilir

İster mobil cihazlarla ister bilgisayar aracılığıyla olsun, dünyanın her yerinden 4 milyardan fazla insanın internete erişimi mevcut ve bu sayı her geçen gün artıyor. Böyle bir durumda var olan fiziksel işletmeniz, sıfırdan oluşturacağınız markanız ya da e-ticarete başlamak için harekete geçmek isteyebilirsiniz. 

Bu noktada siz de “Web sitesi nasıl açılır?”, “İnternet sitesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” diye soruyorsanız sorularınızı birkaç kolay adımda cevaplayalım.

1. Planlama: Hedefiniz ve Markanızın Hedef Kitlesi Nedir?

Her işin başında olduğu gibi web sitesi kurmak için de öncelikle yapılması gereken, doğru ve iyi bir planlamadır. Ne tür bir site kuruyorsunuz? Yani sunacağınız ürün veya hizmetin amacı nedir? Sitenizin hitap edeceği ziyaretçi kitlesi (hedef kitle) nedir? Kendinize bu gibi soruları sorarak planlama yapmanız önemli. 

Şöyle bir örnek oluşturalım: Ülkenin birçok yerine baskılı sweatshirt’ler satmak istiyorsunuz ve e-ticaret yapmak için web sitesi oluşturacaksınız. Sitenizi ziyaret edecek kitle nasıl olabilir? 

  • Yaş: 16-25 aralığı
  • Cinsiyet: Hem kadın hem erkek
  • İlgi alanları ve hobiler: Basketbolcular, kaykaycılar
  • Kişilik ve tutumu: Eğlenceli, rahat
  • Meslek ve geliri: Öğrenci

Geniş bir kitleye hitap etmeye çalışmak; insanların kendileriyle ilişkilendirebileceği, tanınabilir bir kimlik oluşturmanızı güçleştirir. Ancak hedef kitlenizi psikografik ve demografik analizlerle oluşturmak, ürün ve içeriklerinizi kitlenize göre rahatça belirlemenize olanak sağlayacaktır. Bu sayede web siteniz için tüketicilerin harekete geçmesi de (paylaşma, abone olma, satın alma) kolaylaşacaktır.

2. Alan Adı Seçimi: Alan Adınız, Markanızı Temsil Ediyor mu?

Öncelikle alan adının yani domainin ne olduğunu bilmekte fayda var. Domain, bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bunu evinizin kapı numarası gibi düşünebilirsiniz. 

Alan adı, web sitesi kurmaya niyetlenen herkesin en başta bilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü alan adınız, sunduğunuz ürünü veya hizmeti temsil etmeli. Şu anda internette 1 milyondan fazla internet sitesi olduğu düşünüldüğünde markanıza uyumlu, etkili bir alan adı bulmak zor olabilir. 

Burada şuna dikkat edin: Geçmişte olduğu gibi “.com” ile biten alan kodu uzantılarına bakarak sınırlı kalmayın, çünkü artık çeşitli uzantılar mevcut. Ayrıca “.com” çok popüler olan bir uzantıdır. Bu nedenle aradığınız alan adını sahipsiz bir şekilde söz konusu uzantıyla bulamamanız mümkün olabilir.

Sweatshirt örneğinden tekrar yola çıkarsak alan adınızın sonunu “.shop”, “.store” şeklinde bitirebilirsiniz. 

Alan adı oluştururken sade ve anlaşılır kelimeler kullanmaya özen gösterin. Adresi kafa karıştırıcı kelimelerle oluşturmanın, site ziyaretçilerinin yanlış adrese gitmelerine yani sitenizin trafiğinin azalmasına neden olabileceğini unutmayın.

3. Evinizin Arsası: Hosting Hizmeti Seçin

Sitenizi ziyaret edecek kişilerin yani markanızın hedef kitlesini belirlediniz, hizmet ve ürününüze uygun alan adı ve alan adı uzantısını seçtiniz. Web sitenizi kendiniz kurabilir ya da profesyonel gruplar veya kişilerden yardım alabilirsiniz. Bu aşamada buna karar verin. Ancak her iki durumda da sitenizin web hosting’inin kalite standartlarınıza uygun olmasına özen gösterin. Peki, hosting tam olarak ne demektir?

Web Hosting Nedir? 

Web hosting, web sayfalarının kesintisiz bir şekilde internet üzerinde yayımlanmasını sağlayan bir web sitesi yayınlama hizmetidir. Bildiğiniz tüm web sitelerinin sunucu denen güçlü donanımlarda barındırılması genellikle hosting firmaları tarafından sağlanır. Bu yüzden hosting’i sunucu üzerinde siteniz için yer kiralamak (evinizin üzerinde bulunduğu arsa gibi) şeklinde düşünebilirsiniz. 

Bir hosting planı satın almadan önce dikkat etmeniz gereken konular ise şunlardır: 

  • Kötü amaçlı virüsler ve yazılımların sitenizi etkilememesi için hosting paketinizin güvenliğini araştırın. 
  • Web sitesi açacak herkes için site trafiği oldukça önemlidir. Hosting firmanız, site trafiğinin artması durumunda sitenizi koruyabilecek mi? Bu sorunun cevabını öğrenin Aksi takdirde sitenizin açılmayabileceğini unutmayın. 
  • Teknik arızalar sonucu ziyaretçiler sitenize ulaşamadığında gerekli desteği hosting firmasından alabilmeniz önemli. Yoksa ziyaretçi kaybedebilirsiniz.

4. Web Sitenizin Tasarımını Yapın

Alan adı ve hosting paketi tamamlandığına göre sırada çok daha eğlenceli bir konu var: Tasarım. Web sitesi tasarımı, ürün ve hizmetlerinizle bütünleşmesi gereken önemli bir konudur. 

Web sitenizi kendiniz oluşturacaksanız, site tasarımınız için iki kolay yol var. Bunlar, WordPress veya hazır tasarım şablonları kullanmak. 

WordPress: Fazla programlama bilgisine gerek olmadan internet sitesi açıp yönetmeye olanak sağlayan ve tamamen ücretsiz olan içerik yönetim sistemdir. WordPress üzerinden site açabilmek için konu hakkında birkaç yazı okumanız ve eğitim videosu izlemeniz, ihtiyacınız olan siteyi tasarlamanız için yeterli olacaktır.
Hazır Tasarım Şablonları : Web sitesi oluşturmak için küçük bir bütçeyle ve teknik hiçbir bilgiye gerek olmadan çok hızlı bir şekilde site kurmak istiyorsanız hazır şablonlara sahip dijital servislerden faydalanabilirsiniz. Firmanıza dair logo ve font gibi düzenlemeleri yaptıktan sonra internette hızlı bir şekilde yer alabilirsiniz. Özellikle küçük bir işletmeyseniz ve zaman kaybetmeden internette olmak istiyorsanız hazır şablonlar sizin için ideal seçim olacaktır.

İnternet Sitesi Nasıl Açılır

5. SEO ile Sitenizin Bilinirliğini Arttırın

SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarında daha çok görünürlülük elde etmesini sağlamak için yapılan çalışmalar bütünüdür. Bir web sitesi kurduktan sonra markanızın tanınırlığını ve site trafiğini arttırarak görünürlük kazandıran yol SEO’dur.

SEO çalışmalarını kendiniz yapmak istiyorsanız SEO üzerinde araştırmalar yaparak faaliyete geçebilir ya da profesyonel bir kişiden veya SEO ajanslarından yardım alabilirsiniz. 

Tüm bu aşamalardan sonra web sitenizi kurup SEO çalışmalarına başladınız. Ancak site tasarımından ürünlere kadar trendlerin sürekli değiştiğini göz önünde bulundurup düzenli şekilde takip etmeniz ve içeriklerinizi buna göre hazırlamanız önemli. Ayrıca, siteniz için hazırlayacağınız içeriklerin markanızı var eden en önemli parçalar olduğunu unutmayın.

İnternet Sitesi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web sitesi nasıl kurulur, sizin için anlattık. Sitenizi kurduktan sonra düzenli olarak içerik girmeyi ve aynı zamanda sosyal medyada paylaşım yapmayı da ihmal etmeyin! 

Umarız her şey dilediğiniz gibi olur.

Benzer Yazılar

Yorum Yap