Uçak Yolculuklarında Kulak Sağlığı: Kulak Tıkanması ve Ağrısı Neden Olur, Ne Yapmak Gerekir?

yazar MAPFRE

Uçakla seyahat etmeyi seviyor musunuz, yoksa zorunlu olmadıkça uçakla yolculuk yapmayı tercih etmeyenlerden misiniz? Uçak yolculukları ile aranız nasıl bilmiyoruz, ama bildiğimiz bir şey var: Uçak yolculuklarında kulak sağlığına dikkat etmek şart!

Kulak ağrısı, kulak tıkanması, hatta diğerlerine oranla daha az gerçekleşse bile kulak kanaması uçak yolculuklarında karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Peki, uçuş sırasında karşılaşılan bu kulak sorunları neden olur, nasıl giderilir? İşte, merak ettiğiniz soruların cevapları:

Uçak Yolculuğunda Kulak Sorunları Neden Yaşanır?

Uçuş sırasında meydana gelen ağrı, tıkanıklık gibi sorunlar genellikle uçak iniş halindeyken görülür. Bunun sebebi uçak alçalırken basıncın hızla düşmesidir. Bu sırada orta kulak boşluğundaki kulak basıncı da hızlı bir şekilde düştüğü için kulak zarı içe doğru çekilir. Yaşanan bu değişim ise “Uçakta kulak tıkanması neden olur?” ya da “Uçakta kulak ağrısı neden olur?” gibi soruların cevabıdır.

Meydana gelen basınç değişiminin östaki borusu tarafından dengelenmesi durumunda kulakta ağrı, tıkanıklık sorunları daha az meydana gelir. Östaki borusunun görevini tam olarak yerine getirmediği durumlarda orta kulakta sıvı ve kan birikebilir. Bu durum; kulak tıkanmasından zarlarda delinmeye, kulak kanamasından baş dönmesine, hatta geçici işitme kaybına kadar pek çok sağlık sorununa neden olabilir.

Uçakta Kulak Tıkanmasını ve Kulak Ağrısını Engellemek İçin Yapılması Gerekenler

Belirttiğimiz gibi östaki borusunun sağlıklı bir şekilde çalışması, basınç değişikliğinin dengelenmesini sağlar. Bu sebeple östaki borusunun açılıp çalışmasına yardımcı olacak uygulamalar yapılması gerekir.

  • Sakız çiğnemek, esneme hareketi yapmak veya su içmek, östaki borusunun açılmasına yardımcı olur. Bu sebeple özellikle uçak iniş yaparken sakız çiğneyebilir, bir şeyler yiyebilir, su içebilir veya esneme hareketi yapabilirsiniz.
  • En merak ettiğiniz sorulardan birinin “Basınçtan oluşan kulak tıkanıklığı nasıl geçer?” olduğunu biliyoruz. Hem tıkanıklığı hem kulak ağrısını engellemek ve geçirmek için valsalva manevrası yapabilirsiniz. Peki, valsalva manevrası nasıl yapılır? Bunun için uçak iniş halindeyken derin bir nefes almalı, burnunuzu ve ağzınızı kapatmalı, havayı genzinize doğru ittirmelisiniz. Oluşturduğunuz basınç, tıkanıklığı ve bu sebeple oluşabilecek ağrıyı engelleyebilir.
  • Nezle, grip, burun tıkanıklığı ya da rinit alerji, östaki tüpünün şişmesine ve görevini tam yerine getirememesine sebep olabilir. Bu sebeple üst solunum yolları rahatsızlıkları yaşarken uçak yolculukları yapmak şiddetli kulak tıkanıklarına ve ağrılarına neden olabilir. Uçuşları iyileştikten sonra gerçekleştirmek, alerji söz konusuysa ilaçları düzenli kullanmak, burun tıkanıklığı durumunda uçak kalkmadan önce burun açıcı sprey kullanmak sağlıklı olabilir.
  • Uçuş öncesi kulakları temizletmek de önerilen uygulamalardan biridir.
  • Basıncın etkisini azaltmak için özel üretilen uçak içi kulak tıkaçları da uçuş sırasında kulak sağlığınızı koruyabilmeniz konusunda size yardımcı olabilir. Bu tıkaçlar sayesinde kulağa daha az hava girer ve dolayısıyla basınç etkisi azalarak ağrı, tıkanıklık gibi sorunları yaşama ihtimali azalabilir.

Hangi Durumlarda Bir Doktora Danışmalısınız?

“Uçakta kulak ağrısı nasıl giderilir, uçakta kulak tıkanması nasıl geçer?” gibi soruların yanıtlarını verdik. Bu gibi sorunlar pek çok yolcunun yaşadığı durumlar olsa da bazı durumlarda kesinlikle KBB (kulak-burun-boğaz) alanında uzman bir hekime danışmanız gerekebilir. Uçak indikten sonra devam eden uzun süreli işitme kaybı, ağrı, kulaktan kan gelmesi, baş dönmesi gibi durumlarda kesinlikle bir uzmana görünmenizi öneririz.

Yolculuk sırasında ve tatil boyunca bunun gibi hesapta olmayan sağlık sorunlarıyla ne yazık ki hepimiz karşılaşabiliriz. Bu tatsız sürprizlere karşı hazırlıklı olmak ise şart! Hiç merak etmeyin; seyahat sağlık sigortaları sayesinde poliçenizde bulunan teminatlar ve limitler doğrultusunda sağlık hizmeti alabilirsiniz. Genellikle acil sağlık sorunları ile ilgili tedavi görmenizi sağlayan seyahat sağlık sigortaları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Seyahat Sağlık Sigortası Nedir, Seyahat Sağlık Sigortası Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca satış kanallarımız ile iletişime geçerek ihtiyacınıza uygun seyahat sigortası ürünü hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilir ve poliçenizi oluşturabilirsiniz.

Şimdiden keyifli ve sağlıklı yolculuklar dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap