Kasko Sigortası Poliçesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

yazar MAPFRE
Kasko Sigortası Poliçesi Düzenlenirken Nelere Dikkat Edilmeli

Doğal afetler, hırsızlık veya aracınız park halindeyken başına gelebilecek talihsiz kazalar… Gündelik hayatta aracınızı tehlike altına atan çok sayıda risk var. Bu risklerden olumsuz etkilenmemek için ise aracınızı tehlikelere karşı koruma altına almanız gerekir. Bu da kasko sigortası poliçesi satın almanızla yani kasko sigortası yaptırmanızla mümkün.

Kasko sigortası, aracınızda çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek hasarları poliçede belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde karşılamayı amaçlayan bir araç sigortası türüdür. Ancak burada kasko sigortası ile trafik sigortasının birbirinden farklı sigortalar olduğunu hatırlatmakta fayda var. Dilerseniz “Trafik Sigortası ve Kasko Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyarak bu iki araç sigortası arasındaki farklı öğrenebilirsiniz. 
Peki, kasko sigortası yaptırmadan önce nelere dikkat etmek gerektiğini biliyor musunuz? Gelin, birlikte bu konuda aklınıza takılan soru işaretlerini giderelim.

Kasko Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kasko sigortası poliçesi içeriği düşünüldüğünde biraz kafa karıştırıcı veya zor gibi görünüyor olabilir. Ancak bazı noktalara dikkat etmeniz, poliçe sahibi olurken işinizi oldukça kolaylaştırır. O halde, kasko poliçesi alırken dikkat etmeniz gereken noktaları başlıklar halinde sıralayalım.

Kasko Poliçesi Genel Şartlarını Dikkatlice Okuyun

Kasko sigortaları poliçeleri farklılık gösterir. Yani tek bir çeşit ve standart kasko sigortası bulunmaz. Bunun yerine dört çeşit kasko poliçesi vardır:

  • Dar Kasko: Kasko genel şartlarında belirtilen kasko ana teminatlarından bir kısmını kapsayan şartları içeren kasko poliçesidir.
  • Kasko: Kasko genel şartlarında belirtilen kasko ana teminatlarının tamamını içeren kasko poliçesidir.
  • Genişletilmiş Kasko: Kasko genel şartlarında belirtilen kasko teminatlarının tamamını içeren kasko poliçesidir. 
  • Tam Kasko: Kasko genel şartlarında belirtilen kasko ana teminatlarının tamamını ve ek sözleşmeyle teminat altına alınabilecek risklerin bir kısmının güvence altına alındığı poliçedir. Ek sözleşmedeki teminatlar; sel baskını, çürüme, paslanma veya grev gibi halk hareketleri olabilir. 

Bu nedenle kasko poliçesi düzenlerken sahip olacağınız kasko sigortası teminatlarını yani hangi durumlarda aracınızı güvence altına alacağını bilmeniz önemli. Böylece kasko poliçenizde, daha çok ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz kasko teminatlarına sahip olabilirsiniz. Ayrıca riskin gerçekleşmesi durumunda nelerle karşı karşıya kalacağınız konusunda da hazırlıklı olursunuz. 
Kasko poliçelerinin teminatları ve kasko sigortası fiyatları da poliçelerdeki teminatlara göre değişkenlik gösterir. Kasko sigortası fiyatlarının nasıl belirlendiğini öğrenmek için “Teklif Alırken Neler Önemli: Sigorta Fiyatları Nasıl Belirlenir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Poliçenizde Kaskoda Muafiyet Uygulaması Olup Olmadığını Kontrol Edin

Kaskoda muafiyet ya da kasko muafiyeti, sigortayı yaptıracağınız aracın hasar görmesi durumunda kasko sigortası poliçesi kapsamında bu hasarın bir kısmının sigortalı tarafından karşılanması durumudur. Karşılanacak bu miktar yani muafiyet oranı ise sigorta şirketi ve sigortalı arasında yapılan karşılıklı anlaşma sonucu belirlenir. 

Kasko muafiyeti hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz “Muafiyetli Kasko Nedir? Muafiyetli Kaskonun Özellikleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Hasarsızlık İndirimi Olup Olmadığını Öğrenin

Hasarsızlık indirimine göre sürücülerin kaza veya hasar geçmişleri incelenir. Bu incelemeye göre poliçeniz düzenlenirken hasarsızlık indirimi uygulanabilir ya da kaza durumu yaşanmışsa daha fazla prim ödenmesi gerekebilir. Bu indirimler ise her yıl poliçe düzenlenirken yenilenir.

Kasko sigortasının hasarsızlık indiriminde poliçe düzenleme sayısıyla birlikte indirim yüzdeleri aşağıdaki şekildedir:

  • 1. yıl sonu yenilemede %30 
  • 2. yıl sonu yenilemede %40 
  • 3. yıl sonu yenilemede %50 
  • 4. ve sonraki yıllarda yapılacak yenilemede %60

Kısacası yıl boyunca kaza yapmadıkça sonraki yıl indirim oranı artar. Ayrıca araç veya sigorta şirketi değişimi durumunda hasarsızlık indiriminin devamlılığının olup olmadığını veya hasarsızlık indirimiyle ilgili daha birçok konuyu merak ediyor olabilirsiniz. Sorularınıza cevap bulmak için “Hasarsızlık İndirimi Nedir? Hasarsızlık İndirimi Ne Kadar?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kasko Sigortasının Limitlerine Dikkat Edin

Satın alacağınız kasko sigortasının limitleri de teminatları kadar önemli. Çünkü yaşayabileceğiniz herhangi bir kaza, teminat kapsamında olsa bile ortaya çıkan maliyet, anlaştığınız limitlerin üstünde kalırsa aradaki farkı sizin ödemeniz gerekebilir. Bu nedenle poliçe düzenlerken hasar karşılama limitini öğrenebilir ve size en uygun olduğunu düşündüğünüz teminat limitlerini tercih edebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta ile Aracınız Güvende!

Aracınızın kazaya karışması, başkaları tarafından zarara uğraması, yangın ve sel gibi doğal afetlerden etkilenmesi, hırsızlık gibi talihsiz olaylar yaşaması ve daha fazlası… Aracınızın başına ne zaman ne geleceğini bilmeniz pek mümkün değil. Bu nedenle aracınızda ortaya çıkabilecek hasarı önceden güvence altına almanızı öneririz. Bunun en etkili yolu da kasko sigortası poliçesi satın almak. 
Kasko sigortasının faydalarına dair daha geniş bilgi almak isterseniz “Kasko Neyi Karşılar: Kasko Yaptırmanın 7 Avantajı” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Ardından sitemizdeki Kasko teklif alanına girebilir ve kasko poliçenizi kısa sürede oluşturabilirsiniz ya da kasko sigortası poliçeleri konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz satış kanallarımızla da iletişim kurabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap