Klima Çarpmasının Belirtileri Nelerdir? Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

yazar MAPFRE
Klima Çarpmasının Belirtileri

Havaların ısınmasının klima kullanımını artırdığı bir gerçek. Fakat sıcak havaların o bunaltıcı etkisinden kurtulmak için açtığınız klimalar, bazı noktalara dikkat etmediğiniz takdirde hastalanmanıza da neden olabilir. 

Klima Çarpması Nedir?

İster dış mekânda olun ister iç mekânda, sıcak hava nedeniyle vücut sıcaklığınız da etkilenir. Artan vücut sıcaklığından hissettiğiniz rahatsızlık sebebiyle klima açtığınızda ise vücudunuz soğuk bir havaya maruz kalır. Klima nedeniyle oluşan bu sıcaklık değişimi de bazı sağlık sorunlarına neden olur. Buna klima çarpması adı verilir.

Klima Çarpmasının Belirtileri Nelerdir?

Klima çarpması belirtileri, soğuk algınlığında görülen semptomlar olabileceği gibi farklı yansımalarla da ortaya çıkabilir. Klima çarpması sonucu görülebilecek belirtiler şu şekildedir:

  • Boyun, kol, sırt gibi vücudun bir ya da birden fazla noktasında görülebilen kas ağrıları
  • Göğüs ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Burun tıkanıklığı, nefes almakta zorlanma gibi solunum yolu sorunları
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Vücut direncinin düşmesi nedeniyle halsizlik hissedilmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Cilt kuruluğu
Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir

Klima Çarpmasının Tedavisi Nedir?

Klima çarpmasının hangi belirtilerini gösterdiğinize göre uygulanacak tedavi de değişebilir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi en doğru tedavinin uygulanması için hekimlere başvurmanızı öneririz. Fakat belirtileriniz hafifse hekiminize ya da eczacınıza danışarak evde tedavi de uygulayabilirsiniz.

  • Klima çarpmasının baş ağrısı gibi semptomları için doktorunuzun ya da eczacınızın önerdiği ağrı kesicileri alabilirsiniz.
  • Eğer kas ağrısından muzdaripseniz bu durumda ılık bir duş, ağrılarınızı hafifletmek için en büyük yardımcılarınızdan! Ayrıca hafif bir masaj yaptırmak da ağrıların dinmesi konusunda yardımcı olabilir. Masaj yaptırırken kas gevşetici kremlerden de yararlanılabilirsiniz, fakat bu noktada uzman görüşünün çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Çünkü her kaş gevşetici, sorununuza uygun olmayabilir.
  • Yüksek ateş, kusma, cilt kuruluğu gibi şikayetleriniz varsa sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz. Her gün yeterli miktarda su tüketmelisiniz. Ayrıca bitki çayları tüketerek de hem sıvı ihtiyacınızı karşılayabilir hem de vücudunuzun direncini artırabilirsiniz.
  • “Klima çarpması kaç günde geçer?” sorusunun net bir cevabı yok. Fakat kendinizi çok halsiz hissediyorsanız, kas ağrılarınızı ya da diğer şikâyetlerinizi yoğun bir biçimde yaşıyorsanız ve yaklaşık bir haftadır geçmeyen bir şikâyetlerden muzdaripseniz bu durumda vakit geçirmeden bir hekime görünmelisiniz.
Klima Çarpması Nasıl Engellenir

Klima Çarpması Nasıl Engellenir?

Elbette yaz mevsimi klimasız olmaz! Durum böyle olunca klima çarpmasından korunma yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olmak şart! Peki, klima çarpmasından korunma yolları nelerdir?

  • Vücut ısısının çok yüksek olduğu anlarda klimayı açıp ferahlamak pek çok insanın yaptığı bir şey. Fakat bu, klima çarpmasından korunabilmek için bu kesinlikle yapılmaması gerekenler arasında. Kapalı ortamlara girdiğinizde öncelikle vücut ısınızın düşmesini beklemeli ve sonrasında klimayı açmalısınız. Eğer dış mekânda olduğunuz yani dışarıdan gelmediğiniz halde vücut ısınız yüksekse bu durumda yüzünüzü, bileklerinizi, boynunuzu soğuk suyla yıkayıp vücut sıcaklığınızın bir nebze düşmesini sağladıktan sonra klimayı açmalısınız.
  • Vücut ısınız ideal derecede olsa bile düşük sıcaklıkta çalıştırılan bir klima hasta olmanıza neden olabilir. Bu nedenle klimayı ideal sıcaklıkta çalıştırmaya özen göstermelisiniz. 22°C yaz aylarında klimanızı ayarlayabileceğiniz ideal sıcaklık derecesi.
  • Klimaların kanatlarının dik olması yani cihazın üflediği havanın doğrudan size gelmesi de klima çarpmasına neden olabilir. Bu nedenle klima kanatlarını zemine ya da tavana bakacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bu önerinin bitkileriniz için de çok önemli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Dik kanatlardan üflenen hava, bitkilerinize de zarar verebilir.
  • Klimalar sadece yaşam alanlarımızda yok! İş yerleri, toplu ulaşım araçları, hatta alışveriş merkezindeki klimalar da klima çarpmasına neden olabilir. Bu nedenle bu tarz kapalı alanlara giderken yanınıza ince bir hırka almanız sağlıklı olabilir.

Dostunuz MAPFRE Sigorta Yanınızda!

Hastalık bu; ne zaman, nerede geleceği ne yazık ki belli olmuyor! İşte, tam da bu nedenle her daim gerekli önlemi almakta fayda var. MAPFRE Sigorta olarak sağlık sigortası ürünlerimizle hastalık ve tedavi sürecinde en iyi hizmeti, en uygun fiyatlarla almanızı sağlamak için yanınızdayız! Dilerseniz ihtiyaç ve isteklerinize en uygun sağlık sigortasının hangisi olduğunu sağlık sigortası çeşitlerini inceleyerek keşfedebilir ya da bu konuda acentelerimizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap