Koronavirüs Korkusu ile Başa Çıkmak İçin 7 Öneri

yazar MAPFRE
Corona Virüs Korkusu İle Başa Çıkmak

Tüm dünyayı saran ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen koronavirüs, gerekli önlemler alınmadığı takdirde sadece fiziksel olarak değil, mental olarak da bizi etkileyebiliyor. Hatta Toronto Üniversitesi’nde görev alan Uzman Doktor Abdu Sharkawy’e göre koronavirüsün neden olduğu kişisel ve toplumsal psikolojik yansımalar, koronavirüsün neden olduğu fiziksel hastalıktan daha ciddi!

Elleri sık sık yıkamak, sosyal mesafeye dikkat etmek, gerekli olmadıkça evden çıkmamak… Koronavirüsten korunmak için gerekli önlemleri aldığınızı biliyoruz. Peki, psikolojik olarak da sağlığınızı koruyabilmeniz için ne yapmalısınız? Koronavirüs korkusu ile baş etme yöntemleri nelerdir?

1. Koronavirüs Haberleri ile Aranıza Mesafe Koyun

Bu süreçte TV kanalları, haber siteleri ve sosyal medya üzerinden yayılan bilgiler arasında hiç olmadığımız kadar çok zaman geçiriyoruz. Bu durum ise zaten gündemimizde olan koronavirüsü hayatımızın daha üst noktasına taşımamıza neden oluyor. Yani sürekli pandemiyle ilgili haberleri takip etmek, korku ve kaygının artmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle öncelikle haberlerle aranıza mesafe koymayı düşünebilirsiniz.

Tabii ki bu uyarı “Haberleri asla takip etmeyin.” anlamına gelmiyor. Örneğin telefonunuzdaki haber bildirimlerini kapatabilir, sadece akşam saatlerinde haberleri izleyip uzmanların ve yetkililerin yaptıkları açıklamaları takip edebilirsiniz. 

2. Güvenilir Olmayan Kaynaklara İnanmayın

Ne yazık ki bu dönemde yalan-yanlış bilgilerle karşılaşabiliyoruz. Korkuyu ve olumsuz psikolojik etkileri besleyen bu haberlere güvenmemek ise “Koronavirüs korkusu nasıl önlenir?” sorusunun önemli cevaplarından biri.

Sosyal medyada ana sayfanıza düşen ya da Whatsapp’tan paylaşılan haberlere inanmadan önce doğruluğunu araştırmalısınız. Bunun yanı sıra güvenilir bir kaynaktan gelmeyen haberleri paylaşmadan önce de sosyal çevrenizi korumak için birkaç kez düşünmenizde fayda olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. Sadece güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek, bilgi kirliliğinin önüne geçmeye ve bu sayede korkunuzun azalmasına yardımcı olabilir.

Spekülatif haberlerin sizi ele geçirmesini engellemek için ülkemiz ve globaldeki yetkililerin verdiği bilgileri dikkate almak en doğrusu. Ayrıca bu tarz haberleri paylaşan arkadaşlarınızı ve ailenizdeki bireyleri de uyararak onların da koronavirüs kaygısı ile başa çıkmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Korona Virüs Korkusu

3. Kendinize Bir Rutin Oluşturun

İster home ofis çalışın ister korona virüs sürecini çalışmadan evde geçirin; bir rutin oluşturmak, ruh sağlığı için oldukça önemli. Eğer home ofis çalışıyorsanız zamanınızın büyük bir kısmını işinize ayırdığınız için bu rutini oluşturmanız daha kolay olabilir. Ama uzaktan çalışmıyorsanız da bu durum elbette bir rutin oluşturamayacağınız anlamına gelmiyor!

Düzenli uyumak, güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça önemli. Hem bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilmek hem de daha kolay bir şekilde rutin oluşturmak için uyuyacağınız ve uyanacağınız zamanı belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Ardından günlük olarak yapmayı planladığınız işleri belirleyerek rutininizi oluşturabilirsiniz.

Temizlik yapmak, yemek pişirmek gibi zorunlu işlerin yanı sıra ailenizle de zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Tüm bunları planladıktan sonra günlük rutininiz hazır demektir!

4. Kendinize Zaman Ayırın

Rutin oluştururken kendinize zaman ayırmanız gerektiğinden bahsetmiştik. İnsan hayatını sosyal açıdan derinden değiştiren ve psikolojik olarak olumsuz etkileyen bu dönemde, kendinize zaman ayırmanız oldukça önemli.

Hobilerinize zaman ayırarak, yeni hobiler edinerek, kitap okuyarak, dizi-film izleyerek gündemden uzaklaşma konusunda önemli bir adım atabilirsiniz. Üstelik kendinize zaman ayırmak sadece gündemden uzaklaşıp sürekli salgınla ilgili konuları düşünmenizi engellemenin yanında kişisel gelişiminize de katkı sağlayabilir. Bu dönemi bu açıdan bir avantaj olarak görebilirsiniz!

Günlük rutininizde kendinize zaman ayırmak için yapabileceğiniz bir diğer şey de spor ve meditasyon! Spor yapmak, vücudunuzdaki stres seviyesinin azalması konusunda size yardımcı olur. Sporun yanı sıra nefes egzersizleri ve meditasyonla da içinde bulunduğumuz dönemin neden olduğu olumsuz psikolojik etkileri en aza indirebilirsiniz.

Korona Virüs Korkusu Nasıl Önlenir

5. Sevdiklerinizle İletişimde Kalın

Koronavirüs, sadece kalabalık ortamlardan değil, kişisel izolasyon nedeniyle sevdiklerimizden de uzak kalmamıza neden oldu. Ailemizi, yakın arkadaşlarımızı, iş arkadaşlarımızı göremez olduk. Fakat yaşadığımız bu süreçte, fiziksel olarak bir araya gelemesek de iletişimde kalabiliriz!

Aileniz ve arkadaşlarınızla görüntülü ya da sesli konuşmak hem size hem de sevdiklerinize daha iyi hissettirebilir. Tabii bir de gündemden konuşmaktansa farklı konular hakkında konuşmak, kaygıdan uzaklaşabilmek açısından daha sağlıklı olabilir.

6. Gerekli Önlemleri Alırsanız Maksimum Seviyede Korunacağınızı Bilin

COVID-19, insandan insana direkt (sosyal mesafe korunmadığında) ya da dolaylı temasla (yüzeylerde olan virüsler nedeniyle) geçen bir hastalık. Dolayısıyla siz ve aynı yaşam alanını paylaştığınız bireyler zorunlu olmadıkça dışarı çıkmazsa, dışarıdan gelen ürünleri dezenfekte ettiğiniz ve tabii ki ellerinizi sık sık yıkadığınız müddetçe bu virüsün size bulaşması hayli düşük bir ihtimal. Kendinize bunu sık sık hatırlatabilirsiniz.

Tabii bu noktada kişisel hijyenin ve ev temizliğinin de çok önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Evleri dezenfekte ederek, yaşam alanınıza dışarıdan aldığınız ürünler ya da kıyafetleriniz nedeniyle girme ihtimali olan virüs ve zararlı bakterileri yok edebilirsiniz.

Bildiğiniz üzere corona virüsten korunma yollarından en önemlisi bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Beslenmenize dikkat etmek, kaliteli uyku, spor yapmak, yeterli miktarda su tüketmek ise bağışıklık sistemini güçlendirmek için mühim olan noktalar. Güçlü bağışıklık sistemi için tüketmeniz gereken besinleri ve yapmanız gerekenleri ayrıntılı olarak yazımızdan okuyabilirsiniz.

Corona Virüs ile Baş Etme

7. Korkuyla Mücadele Etmekte Zorlanıyorsanız Bir Uzmandan Yardım Alın

Önerdiğimiz koronavirüs korkusuyla başa çıkmanın yollarını uygulayarak kaygı seviyenizi aza indirebilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Fakat önerileri uyguladığınız halde koronavirüsün neden olduğu korku ve kaygıyla başa çıkmakta hâlâ zorlandığınızı düşünüyorsanız bu konuda bir uzmandan yardım almanızı önerebiliriz. Online olarak görüşebileceğiniz psikologlar size yardımcı olabilir.

Elbette bu süreç geçecek! Önemli olan hem fiziksel hem de psikolojik olarak bu dönemi sağlıklı atlatabilmek. Korkunun size ele geçirmesine izin vermeyin! O zaman yaşanması daha kolay bir süreç sizi bekliyor olacak!

Sağlıklı günler dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap