Evde Çocuğunuzla Güzel Vakit Geçirmenizi Sağlayacak Eğitici Etkinlik Önerileri

yazar MAPFRE
Çocukla Evde Yapılabilecek Etkinlikler

Koronavirüs nedeniyle zorunlu olmadıkça evden çıkmamamız gereken bu dönemde, zamanımızı yaşam alanlarımızda geçirir olduk. Tabii yaşadığımız bu süreçten, çocuklarımızın da en az bizim kadar etkilendiklerini unutmamak gerek. Onlarla kaliteli zaman geçirmenize yardımcı olacak ve gelişimlerine katkı sağlayacak aktiviteler ise bu dönemde oldukça önemli! Evde ailece yapılabilecek faaliyetler sayesinde yalnızca çocuğunuz değil, siz de keyifli zaman geçireceksiniz; emin olabilirsiniz!

Birlikte Puzzle Yapın

Konsantre olmayı öğretmek, problem çözme yeteneği kazandırmak, el ve göz koordinasyonunu geliştirmek, öz güveni desteklemek… Evet, bunların hepsi puzzle yapmanın faydaları arasında yer alıyor. Yaş gruplarına göre üretilen puzzle çeşitlerinden çocuğunuza uygun olanı alıp onunla birlikte yaparak keyifli ve bir o kadar da öğretici vakit geçirebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz okul çağındaysa onunla birlikte 500 ya da 1000 parçalı büyük yapbozları da yapabilirsiniz. Evet, 7-8 yaşlarındaki bir çocuğun böyle büyük bir puzzle’ı yapması biraz zor olsa da ondan parçaları renklerine göre ayırmasını ve bu parçaları birleştirmeye çalışmasını isteyebilirsiniz. Zorlandığı noktalarda problemi birlikte çözmeye çalışmak, sıkılmasını engellemek için oldukça önemli! Puzzle yaparken eğlenceli bir müzik de açtınız mı tamamdır!

Evde Çocukla Yapılabilecek Aktiviteler

Oyun Hamuru ile Hayal Gücünü Geliştirin

Haydi, itiraf edelim: Yetişkinler de oyun hamuru ile oynamaktan en az çocuklar kadar keyif alır. Özellikle okul öncesi çocuklarla evde yapılabilecek aktiviteler arıyorsanız oyun hamurlarından yardım alabilirsiniz. Eğer çocuğunuz 2 yaş üzerinde ve henüz okul çağında değilse birlikte şekiller yapabilirsiniz. Daha büyükse ve anlatılanı uygulayabilecek yaştaysa da internetten oyun hamurundan obje yapım videoları bulabilir ve bir objeyi ayrı ayrı yapabilirsiniz.

Videoları izleyerek çalışan çocuğunuza birkaç gün sonra da dilediği objeyi yapabileceğini belirtebilir, el becerisini ve hayal gücünü geliştirmesine katkı sağlayabilirsiniz. Tabii siz de aynı zamanda farklı objeler yapabilirsiniz.

Birlikte Müzik Yapın

Yaşımız kaç olursa olsun, başkalarıyla birlikte somut bir şeyleri hayata geçirmek kendimizi iyi hissettirir, öz güvenimizi artırır. Peki, çocuğunuzla birlikte müzik yapmaya ne dersiniz?

Eğer çocuğunuz 1-2 yaşlarındaysa kutulara, tencerelere vurarak birlikte müzik yapabilirsiniz. Daha büyük çocuklarınız varsa GarageBand gibi mobil uygulamalar sayesinde besteler yapabilirsiniz. Eğer bir enstrüman sahibiyseniz de çocuğunuza bu konuda ders vermenin ya da YouTube gibi platformlar yardımıyla bir enstrüman çalmayı öğretmenin şimdi tam zamanı!

Çocuklar İçin Eğitici Etkinlik Önerileri

Ülkeleri Daha Yakından Tanımalarını Sağlayın

Okul çağındaki çocuğunuzun genel kültürünü geliştirmesini sağlamanın tam zamanı! Hatta ülkeleri tanıma konusunda eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız çocukla evde yapılabilecek faaliyetler arasında yer alan bu oyun sizin de kendinizi geliştirmenize katkı sağlayabilir.

Bir kıta belirleyebilir ve bu kıtadaki ülkelerin isimlerini, bayraklarını, başkentlerini, haritadaki konumlarını öğrenerek birbirinize sorabilirsiniz. Hatta çocuğunuz ortaokul çağındaysa oyuna, ülkeyle ilgili ilginç bir bilgi verilmesi zorunluluğunu da dâhil edebilirsiniz. Dilerseniz bu oyunu, ailenizi iki grup yaparak da oynayabilirsiniz.

Aynı Kitabı Okuyup Fikir Alışverişi Yapın

Birçok çocuk klasiği hem yetişkinlere hem de gençlere hitap edebiliyor. Kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz ve hatta ders çıkarabileceğiniz bu eserleri çocuğunuzla birlikte okuyarak yeniden keşfedebilirsiniz.

Çocuğunuzun yaşına uygun bir kitap seçebilir ve bu kitabı siz de okuyarak kitap hakkında fikir alışverişi yapabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz, bir kitabın alt metinlerini okumayı öğrenebilir, kendini ifade edebilme konusunda önemli adımlar atabilir. Buna ek olarak tabii ki siz de çocuğunuzdan yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Ne de olsa anne-babalık hem öğretmenlik hem de öğrenciliktir! Buna ek olarak, çocuk gelişimi için oldukça yararlı olan bu aktiviteyi dilerseniz aynı filmi izleyerek de gerçekleştirebilirsiniz. Tabii izleyeceğiniz filmlerin, çocuğunuzun yaşına uygun olması gerektiğini not düşmeden geçmeyelim.

Çocukla Evde Yapılabilecek Aktiviteler

Bir Konu Belirleyin ve O Konu Hakkında Yazın

İster 7 ister 11… Çocuğunuz okuma yazma biliyorsa hiç önemli değil; çocukla evde yapılabilecek etkinlikler arasında olan bu aktiviteyi her yaştan çocukla yapabilirsiniz! Bu aktivite, ebeveyn-çocuk ilişkisinin bir parçası olarak sizin çocuğunuzu anlamanızı, çocuğunuzun da sizi daha yakından tanımasını sağlayacaktır.

İnsanın kendini ifade etmesini geliştirebilmesi, düşünceleri aktarabilmesi için yazılı dilin gelişmesi de oldukça önemli. Çocuğunuzla yapacağınız bu aktivitede kitaplar, ev işleri ya da belirli duygular gibi farklı konular hakkında yazılar yazabilirsiniz. Yazı konularını seçerken dikkat edilmesi gereken nokta ise hem olumlu hem de olumsuz olarak savunulabilecek konular tercih etmeniz.

Bilgi Vermeyi Bir Oyuna Dönüştürün

Anaokulu ya da ilkokul döneminde oynayabileceğiniz bu oyun oldukça eğlenceli olacak! Çocuğunuza vermek istediğiniz bilgileri kağıtlara yazabilir ve bir sonraki kağıdı nerede bulabileceğini not düşebilirsiniz. Çocuğunuzun bulacağı bir diğer kağıtta da bir bilgi ve yeni notun nerede olduğuna dair ipucu yer alabilir. Böylece evde bir rota oluşturabilirsiniz. Çocuğunuz okuma bilmiyorsa bu noktada kağıtları sizin okumanız ve yönlendirmeniz gerekecek.

Evde çocuğunuzla güzel zaman geçirmek için bir etkinlik seçin ve aktiviteyi yapmaya bugün başlayın! Birlikte vakit geçirmek hem size hem de çocuklarınıza iyi gelecek!

Benzer Yazılar

Yorum Yap