Nasıl, Ne Zaman, Nerede: Kuzey Işıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

yazar MAPFRE
Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur

Güzel bir manzaraya, herhangi bir hayvana ya da açan bir çiçeğe baktığınızda fark ediyor musunuz? Dünya büyüleyici bir yer! İşte, bu büyülü yansımanın en net görüldüğü, hatta gidip görenin kendisini rüyadaymış gibi hissettiği bir doğa olayından bahsedeceğiz: Kuzey Işıkları!

Kuzey Işıklarının Adı Nedir?

Kuzey Işıkları ya da Kutup Işıkları olarak bilinse de doğanın bu mucizesinin asıl adı Aurora Borealis! Antik zamanlardan beri görülebilen Kuzey Işıklarının adını “Şafak Tanrıçası” Aurora’dan aldığı düşünülüyor. “Kuzey Işıkları” tanımını ilk kullananları ise tanıyoruz. Neil Bone’a göre bu tanımı ilk kez 1620’li yıllarda bu doğa harikasına tanıklık eden Galileo Galilei ve Pierre Gassendi kullanmış.

Kuzey Işıkları Nedir, Neden Olur?

“Kuzey Işıkları nasıl olur?” sorusu en çok merak edilen konulardan biri. Hemen gökyüzünde görsel şölen sunan bu olayın nasıl oluştuğunu anlatalım: Geceleri büyüleyici bir şekilde aydınlatan Kuzey Işıkları aslında Güneş’in bir oyunu!

Güneş’teki patlamalar sayesinde ayrılan elektron ve protonlar uzayda hızlı bir şekilde yol almaya başlıyor. Dünya’nın manyetik alanına yakalanan bu parçacıklar, kutuplara doğru ilerliyor. Parçacıklar ve atmosferdeki gazlar arasında bir nevi alışveriş oluyor, artı ve eksi atomlar arasında değişim gerçekleşiyor. Bu değişim sonrasında parçacıklar eski haline dönmek istediklerinde ise ışık saçıyor. Evet, Güneş’ten gelen parçacıklar ile atmosferdeki gazların dansı: Kuzey Işıkları!

Kuzey Işıklarının yeşil, sarı, mavi gibi farklı renklerde olabildiğini de fark etmişsinizdir. Bu durum ise Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların çarpıştıkları iyonlarla ilgili bir durum.

Kuzey Işıkları Nereden Görülebilir

Kuzey Işıkları Nereden Görülebilir?

Peki, sıra dışı bir görsellik sunan Kuzey Işıkları nereden görülebilir? Adı üzerinde kuzeyden, en kuzeyden! Destinasyon önerilerini vereceğiz, fakat öncesinde bir konu hakkında sizi uyarmalıyız: Gittiğiniz yer Kutup Işıklarını izlemek için mükemmel bir bölge olsa ve gökyüzünde Kuzey Işıkları dans etse de hava kapalı ya da fazla aydınlıksa rengârenk gökyüzünü görmeniz zor olabilir!

İşte, “Kuzey Işıkları nerede?” sorusunun cevabı olan, Kuzey Işıklarını izlemek için en uygun noktalardan bazıları:

  • İzlanda: Reykjavik, Vik Köyü, Kirkjufell Dağı, Latrabjarg, Djupavik Köyü
  • Norveç: Tromsö, Harstad, Bodo, Svalbard, Lofoten Adaları, Lakselv Köyü
  • Finlandiya: Saariselka
  • İsveç: Kiruna, Abisko Milli Parkı, Tarendö
  • Rusya: Murmansk, Arkhangelsk, Petrozavodsk
  • Kanada: Yukon, Nunavut
  • Alaska: Fairbanks

Kuzey Işıkları Ne Zaman Görülebilir?

Kuzey Işıklarını görmek neredeyse herkesin hayali! Fakat ne yazık ki tatil planınızı yapsanız, hatta Kuzey Kutbu’na gitseniz bile Kuzey Işıklarını görememe ihtimaliniz var! Dünya ve Güneş’in nefes kesen bu görsel şölenine şahit olabilmek için doğru zamanı bilmek oldukça önemli. Bu sayede Kuzey Işıklarını görme şansınız artabilir.

“Kuzey Işıkları ne zaman görülebilir?” sorusunun aslında belli bir cevabı yok, ama bölgelere göre belirli bir cevap vermek mümkün. Çünkü kutup ışıklarının görülme zamanı, bölgelere göre farklılık gösterebiliyor. İşte, bölgelere göre en uygun tatil zamanları:

  • İzlanda: Ağustos sonu ila nisan başı arasında
  • Norveç: Eylül ortası ila mart sonu arasında
  • Finlandiya: Eylül ortası ila mart sonu arasında
  • İsveç: Eylül ortası ila mart sonu arasında
  • Rusya: Eylül ortası ila mart sonu arasında
  • Kanada: Ağustos sonu ila nisan başı arasında
  • Alaska: Ağustos sonu ila nisan başı arasında
Kuzey Işıkları Ne Zaman

Kuzey Işıkları Turu Pahalı mı?

Kuzey Işıklarını görmek, hayatınız boyunca unutamayacağınız bir ana tanıklık etmek demek. Bunu kim istemez ki! Fakat ne yazık ki bu büyülü ana tanıklık etmek biraz maliyetli olabiliyor. Tatil için ayırmanız gereken bütçe; gittiğiniz bölgeye, kalmak istediğiniz otele, konaklayacağınız gün sayısına göre değişiklik gösterebiliyor. Elbette vizeniz yoksa vize ücreti de bütçenize dâhil oluyor.

Kişisel tatil planları için ayrılması gereken bütçe değişse de Kuzey Işıkları tur fiyatlarının yaklaşık olarak 850 Euro ila 3.000 Euro arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Tabii ki bu fiyat, tur şirketlerine göre düşebiliyor ya da artabiliyor.

Eğer tur ile gitmek istemiyor ve kendi tatil planınızı yapmak istiyorsanız seyahatiniz için ayırdığınız bütçeyi düşürmenin yollarından birinin ucuz uçak bileti olduğunu unutmamalısınız. Ucuz uçak bileti bulmanın yollarına da yazımızdan ulaşabilirsiniz!

Seyahat Sağlık Sigortası ile Tatilinizi Güvenceye Almayı Unutmayın

Uzun zamandır planladığınız, gelmesi için geri sayım yaptığınız tatilinizde kötü sürprizlerle karşılaşmayı istemezsiniz, değil mi? İşte, seyahat sağlık sigortaları bu olumsuzluklar karşısında size güvence oluşturmak için var!

Seyahat sağlık sigortaları sayesinde, ani bir şekilde oluşan sağlık sorunlarının tedavi giderlerinin karşılanmasından kayıp bavulun bulunmasına kadar pek çok kötü sürprize karşı güvence oluşturmak mümkün! Dilerseniz seyahat sağlık sigortası hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızdan okuyabilir ve ardından MAPFRE Sigorta seyahat sağlık sigortası teklif sayfasından fiyat bilgisi alarak sigortanızı online şekilde yaptırabilirsiniz.

Umarız Kuzey Işıklarının nefes kesici atmosferini yaşayanlardan biri olursunuz! Şimdiden güzel bir tatil dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap