Oscar Ödülleri Tarihi ve Oscar Rekorları

yazar MAPFRE
Oscar Ödülleri Ne Zaman

O, sinema dünyasının en bilinen ve en prestijli ödülü olarak kabul ediliyor! Evet, pek çok insanın aklına “Oscar Ödülleri” olarak da bilinen Akademi Ödülleri geldiğine eminiz. Peki, Oscar Ödülleri ile ilgili bilgilere ve Oscar rekortmenlerine göz atmaya hazır mısınız?

1929’dan Bugüne…

2020 yılında 92. kez sahiplerini bulacak olan Akademi Ödülleri için ilk olarak 16 Mayıs 1929 tarihinde bir tören düzenlendi ve gecede 15 kategoride ödül verildi. Genellikle şubat ayında organize edilen ve bu sene 10 Şubat 2020 gecesi düzenlenecek olan törende ise 24 kategoride ödüller sahiplerini bulacak.

Bu arada Academy of Motion Picture Arts and Science (AMPAS, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi) tarafından organize edilen törende ödül verilecek filmler için jüri üyeliği yapan kişi sayısının 7 binden fazla olduğunu da not düşelim. Bu jüri üyelerinin büyük çoğunlu ise oyunculardan oluşuyor.

Akademi Ödülleri’nde değişen şeyler elbette sadece ödül verilen kategorilerin sayısı değil. Dünyanın en çok dikkat çeken ödül törenlerinden biri olan Oscar Töreni’nde daha pek çok değişiklik yaşandı. Örneğin ilk yıllarda, kazananların törenden önce duyurulduğunu biliyor muydunuz? Evet, bu uygulama 1941 yılında kaldırılmış ve günümüzde uygulanan “kapalı zarf” sistemine geçiş yapılmış.

Akademi Ödülleri Oscar 2020

Görsel Kaynak

Başarılarını Birkaç Kez Kanıtlayanlar: Oscar Rekortmenleri

“Oscarlı film” ya da “Oscarlı oyuncu” denildiğinde hemen herkes bahsi geçen filmi ya da kişiyi izlemek istiyor; bunu itiraf edelim. Peki, Oscar almakla kalmayıp Akademi Ödülleri’nde rekortmen olan oyuncu ve filmlere göz atmaya ne dersiniz? O halde 2020 yılına kadar rekoru elinde tutan isimleri ve filmleri sıralayalım.

Big Five’ı Kazanan Film: It Happened One Night, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, The Silence of the Lambs

En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo (orijinal ya da uyarlama) Oscar Ödülleri, “Big Five” (Büyük Beşli) olarak biliniyor. Bu önemli ödülleri aynı gecede alabilen üç film var: Bir Gecede Oldu (It Happened One Night, 1934), Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975) ve Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs, 1991).

En Çok Oscar Kazanan Film: Ben-Hur, Titanic, The Lord of The Rings: The Return of the King

Bu kategoride 11 Akademi Ödülü ile rekoru elinde tutan üç film bulunuyor. Ben-Hur (1959), Titanic (1997) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (The Lord of The Rings: The Return of the Ring, 2003) filmleri bir gecede adeta bütün ödülleri silip süpürdü. Ayrıca 2003 yılında 11 ödül almış olan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filminin aday gösterildiği tüm kategorilerde ödül alan ve bu konuda en çok ödül alan film olduğunu da not düşelim.

En Çok Adaylığa Sahip Film: All About Eve, Titanic, La La Land

Aday oldukları kategorilerden 14’ünde ödül sahibi olan Perde Açılıyor (All About Eve, 1950), Titanic (1997), Aşıklar Şehri (La La Land, 2016) filmleri bu rekorda zirveyi paylaşsalar da başrollerini Oscarlı oyuncular Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet’in paylaştığı Titanic, 14 adaylıktan 11’inde ödül sahibi olarak ön plana çıkıyor.

Oscar Rekortmenleri

Görsel Kaynak

En Çok Ödül Kazanan Erkek: Walt Disney

Disney dünyasının yaratıcısı Walt Disney, başarısını Oscar tarihindeki rekoruyla da kanıtlamış bir isim. Walt Disney’in toplam 22 Oscar’ı var.

En Çok Ödül Kazanan Kadın: Edith Head

8 Akademi Ödülü sahibi olan ve günümüze kadar en çok Oscar kazanan kadın olan Edith Head’in tüm ödülleri “Kostüm Tasarım” kategorisinde.

En Genç Yaşta “En İyi Aktris Oscarı”nı Kazanan: Marlee Matlin

Children of a Lesser God (1986) filmindeki performansıyla bu önemli ödülü almaya hak kazanan Marlee Matlin, ödülü aldığında henüz 21 yaşındaydı. Marlee Matlin’in ayrıca bu ödülü kazanan tarihteki tek sağır oyuncu olduğunu da not düşelim.

En Genç Yaşta “En İyi Aktör Oscarı”nı Kazanan: Adrien Brody

2002 yılında vizyona giren ve dönemin en dikkat çeken yapımlarından biri olan The Pianist’in başrol oyuncusu Adrien Brody ödülü aldığında 29 yaşındaydı. Bu da onu bu özel ödüle sahip olan en genç erkek yapıyor.

Oyunculuk Kategorisinde En Çok Adaylığı Bulunan Aktris ve Aktör: Meryl Streep ve Jack Nicholson

Yaşayan efsaneler olarak kabul edilen Meryl Streep ve Jack Nicholson, oyunculuk kategorisinde en çok aday gösterilen isimler. 21 adaylığı bulunan Meryl Streep’in de 12 adaylığı bulunan Jack Nicholson’ın da biri “Yardımcı Oyuncu” olmak üzere 3’er Oscar’ı bulunuyor.

En Çok Ödül Alan Başrol Oyuncuları: Katharine Hepburn ve Daniel Day-Lewis

4 kez “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü alan Katherine Hepburn ve 3 kez “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü alan Daniel Day-Lewis’in rekorları hâlâ kırılmış değil!

En Çok “En İyi Yabancı Film Oscarı”nı Kazanan Ülke: İtalya

14 ödülle en çok Akademi Ödülü kazanan yabancı ülke İtalya! Fakat bu kategoride en çok adaylığı olan ülkenin 40 adaylıkla Fransa olduğunu belirtmekte fayda var.

2020 Oscar Adayları

2020 Oscar Adayları

“Oscar Ödülleri ne zaman?” ve “2020 Oscar adayları kimler, hangi filmler?” sorularının cevaplarını merak ettiğinizi biliyoruz. Oscar Ödülleri Töreni, 10 Şubat 2020 günü Los Angeles’ta düzenlenecek. İşte, 2020 yılının “Büyük Beşli” adayları:

2020 Oscar Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Adayları

  • Cynthia Erivo (Harriet)
  • Scarlett Johansson (Marriage Story)
  • Saoirse Ronan (Little Women)
  • Charlize Theron (Bombshell)
  • Renée Zellweger (Judy)

2020 Oscar Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Adayları

  • Antonio Banderas (Pain and Glory)
  • Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time… In Hollywood)
  • Adam Driver (Marriage Story)
  • Joaquin Phoenix (Joker)
  • Jonathan Pryce (The Two Popes)

2020 Oscar Ödülleri En İyi Yönetmen Adayları

  • Martin Scorsese (The Irishman)
  • Todd Phillips (Joker)
  • Sam Mendes (1917)
  • Quentin Tarantino (Once Upon a Time… In Hollywood)
  • Bong Joon Ho (Parasite)

2020 Oscar Ödülleri En İyi Orijinal Senaryo Adayları

  • Knives Out (Rian Johnson)
  • Marriage Story (Noah Baumbach)
  • 1917 (Sam Mendes ve Krysty Wilson-Cairns)
  • Once Upon a Time… In Hollywood (Quentin Tarantino)
  • Parasite (Boon Joon Ho, Han Jin Won)

2020 Oscar Ödülleri En İyi Uyarlama Senaryo Adayları

  • The Irishman (Steven Zaillian)
  • Jojo Rabbit (Taika Waititi)
  • Joker (Todd Phillips ve Scott Silver)
  • Little Women (Greta Gerwig)
  • The Two Popes (Anthony McCarten)

Benzer Yazılar

Yorum Yap