Lise Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Lise Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

“LGS” olarak da bilinen Liseye Geçiş Sınavı’na girdiniz, puanınızı öğrendiniz. Şimdi, 4 sene boyunca okuyacağınız okulu seçme zamanı! Peki, geleceğinizi şekillendirme konusunda oldukça önemli bir dönüm noktası olan lise tercihlerinde nelere dikkat edilmeli? İşte, lise tercihi yaparken bilmeniz gerekenler ve lise tercihi yapacaklara tavsiyeler:

Tercihinizi Son Güne Bırakmayın

Bildiğiniz üzere 2020 LGS puanları 16 Temmuz Perşembe günü açıklandı. 20 Temmuz Pazartesi günü ise lise tercihleri yapılmaya başlandı. “LGS tercihleri ne zaman bitecek?” sorusunun cevabını da verelim: 29 Temmuz Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar. Fakat son anda ummadığınız bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı, tercih listenizi hazırlamayı ve onaylatmayı son güne bırakmamanızı öneririz.

lise-tercihi-yapacaklara-tavsiyeler

Tercih Sistemine Hakim Olun

Tercihinizi doğru bir şekilde yapabilmek, hatta geçerli tercihler yapabilmek için elbette öncelikle sistemi iyi tanımanız gerekiyor. Şimdi, tercih sistemi ile ilgili önemli ve size yol gösterebilecek detayları paylaşmaya başlayalım.

  • Öncelikle “Lise tercihleri nereden yapılır?” sorusunun yanıtını bilmek gerekiyor. Adaylar tercih için Milli Eğitim Bakanlığının e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nden ya da herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulundan tercih yapabiliyor. Bu arada öğrencilerin yanı sıra velilerinin de tercih yapabileceğini belirtelim.
  • Yapılan tercihlerin okul yönetimi tarafından onaylanması gerekiyor. Aksi takdirde tercihler resmiyet kazanmamış oluyor.
  • Diğer önemli bir konu ise tercih yapılan gruplar. Sistemde yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grup bulunuyor. Bu grupları daha anlaşılır kılmak için kısa bir açıklama yapalım.

Yerel Yerleştirme Nedir?

Yerel yerleştirme; öğrencilerin ikamet adresleri doğrultusunda bir liseye yerleştirilebilecekleri anlamına geliyor. Yani burada önemli olan LGS’de alınan sonuç değil. İkametin yanı sıra 6. 7. ve 8. sınıflarda alınan yıl sonu puanının aritmetik ortalaması ve 8. sınıftaki özürsüz devamsızlık günü de yerleştirmeyi etkiliyor. Sınava girenlerin de girmeyenlerin de bu alanı doldurması zorunlu. Merkezi tercih ekranının açılması için öncelikle yerel yerleştirilme alanının doldurulması gerekli.

Yerel yerleştirme alanında en fazla 5 okul seçilebiliyor. 5 okuldan 3’ünün de kayıt bölgesinde olması gerekiyor. Ayrıca aynı okul türünden de (Anadolu, Fen, Meslek Lisesi vb.) en fazla 3 okul seçilebiliyor.

Merkezi Yerleştirme Nedir?

LGS sonucunda elde edilen puan ya da yüzdelik dilim doğrultusunda tercih yapılmasına imkân veren yerleştirmeye merkezi yerleştirme deniyor. Yerel yerleştirme ekranı doldurulduktan sonra merkezi yerleştirmede en fazla 10 tercih yapılabiliniyor. Sınava girmeyen öğrencilerin merkezi sınavla öğrenci alan okullar için tercih yapma şansı bulunmuyor.

Pansiyonlu Okullar İçin Yerleştirme Nedir?

Hem sınava giren hem de girmeyen öğrencilerin tercihte bulunacağı pansiyonlu okullar aslında bir nevi yatılı okullar. Yerel ya da merkezi yerleştirme tercihlerinde herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler pansiyonlu okullara yönlendirilebiliyor. Toplamda 5 pansiyonlu okul seçme imkânı bulunuyor.

lise-tercihi-nasil-yapilir

Geleceğinizi Nasıl Şekillendirmek İstediğinize Karar Verin

Lise tercihi nasıl yapılıyor, anlattık. Peki, lise tercihi yaparken nelere dikkat etmeli? Öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken şey kesinlikle gelecek planlarınız. Örneğin bir doktor olmayı istiyorsanız ve puanınız yetiyorsa fen liselerini seçebilirsiniz. Eğer hayalinizdeki meslek bir yönetmen olmaksa bu durumda sosyal bilimler liselerini tercih edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra seçeceğiniz okulun eğitim kadrosu, üniversite sınavındaki başarısı, sosyal olanakları, dil eğitimindeki başarısı gibi kriterlerin de değerlendirilmesi doğru bir seçim için sağlıklı olacaktır.

Evet, üniversite çok önemli; fakat kariyer planınızı oluşturma konusunda seçtiğiniz lisenin de yardımı olacak. Dolayısıyla gelecekte ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu konuda ailenizle ya da danışman hocanızla konuşup onlardan da destek almanızı öneririz.

Yüzdelik Dilim Doğrultusunda Tercih Yapın

Sınav sonucuyla elde ettiğiniz bir puan var; fakat puan doğrultusunda değil, yüzdelik diliminize göre tercih yapmak daha sağlıklı. Çünkü okulların taban puanları yıllara göre değişikliğe uğrasa da yüzdelik dilimlerde büyük farklılıklar olmuyor. Dolayısıyla yüzdelik dilim doğrultusunda tercihte bulunmak; daha sağlıklı, ayağı yere basan okul tercihleri yapmanız açısından oldukça önemli.

Sınav sonucunuz sayesinde dâhil olduğunuz yüzdelik dilime göre seçim yapabilmek için ise Tercih Rehberi’nden yardım alabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan Tercih Rehberi’nde yüzdelik dilimin yanı sıra okul türü, il ve ilçe filtrelerinden de yararlanarak sizi hayallerinize kavuşturacak en uygun liseleri listeleyebilirsiniz.

LGS Tercihi Nasıl Yapılır

2020 LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Yapılan tercih sonuçları 10 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak. Yani 10 Ağustos günü pek çok öğrencinin yerleştiği yer belli olacak.

Lise tercihleri nasıl yapılır, anlattık. Elbette dilediğiniz okulu kazanmanızı çok isteriz, fakat şunu unutmamalısınız: İstediğiniz okulu kazanamamanız da hayallerinizle vedalaşacağınız anlamına gelmemeli! Hayat uzun bir yolculuk ve bu yolculukta nelere imza atacağınızı siz belirleyeceksiniz. Size önerimiz, pes etmeden hayalleriniz için çalışmanız!

Şimdiden verimli ve unutulmaz bir eğitim-öğretim yılı geçirmenizi dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap