Monokrom Dekorasyon Nedir? Monokrom Stili Ev Dekorasyon Fikirleri Nelerdir?

yazar MAPFRE
Monokrom Stili Ev Dekorasyonu

Rustik, bohem, geleneksel veya minimalist… Siz de evinizin tarzınızı yansıtmasını ve evinizde zaman geçirirken size belirli hisler yaşatmasını istiyor olabilirsiniz. Bu his huzur, heyecan veya estetiğin getirdiği zariflik hissi olabilir. Monokrom dekorasyon stili de bu hisleri yaşamanız için değerlendirebileceğiniz seçeneklerden biri olabilir.

Monokrom ev dekorasyonu, evinizde uyumlu ve sofistike bir görünüm yaratmanın basit ama etkili bir yoludur. Bu tarz ile tek bir renk seçip dekorunuzun her noktasına dahil ederek hem görsel olarak çarpıcı hem de dinlendirici bir alan yaratabilirsiniz. 

Dekorasyonda monokrom stilini nasıl kullanacağınıza geçmeden önce monokrom dekorasyonu tanıyalım.

Monokrom Dekorasyon Nedir?

Monokromu, tek bir renkten oluşan cisimlerin birleşimi şeklinde açıklayabiliriz. Bu cisimler; resim, tasarım veya fotoğraf olabilir. Ev dekorlarında kullanılan monokrom stili ise bir rengin farklı tonları kullanılarak oluşturulan dekorasyon olarak tarif edilebilir.

Monokrom Stilini Evinizde Uygulamanın Yolları

Monokrom stilini ev dekorasyonunuzda kullanmak için takip etmeniz gereken birkaç önemli adım bulunur. Dikkat etmeniz gerekenlerden bazıları şunlardır:

Bir Adet Renk Paleti Seçin

Tek bir renk üzerinden ev dekorasyonu oluşturmanın ilk adımı, bir rengin farklı tonlarından oluşan renk paleti seçmektir. Çünkü ancak bu şekilde yaratmak istediğiniz ambiyansı yakalayabilirsiniz.

Mesela enerjik bir ortam yaratmak için sarı ve turuncu gibi canlı renkleri tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak dingin bir hava yaratmak için ise beyaz ve bej, aradığınız renk olabilir. Diyelim ki sarıyı seçtiniz. Açık sarı ve turuncu, renk paletinde yer alabilir. Böylece hazırlayacağınız dekorasyon daha monokromatik ve bütüncül bir görünüm yakalar.

Seçtiğiniz Rengi Her Parçaya Uygulayın 

Duvarlarınızı, mobilyalarınızı ve aksesuarlarınızı, seçtiğiniz rengin tonlarını uyumlu bir şekilde oluşturarak dekore edin. Yani ana renginiz sarı ise yastık kılıfının ve halının renginin sarı tonlarında olmasına dikkat edin.

Derinlik Hissi Yaratın

Ev dekorasyonunda açık tonlarla kapalı tonları birlikte kullanarak derinlik algısı yaratabilirsiniz. Mesela tek renkli odaya biraz renk katmak için parlak kırmızı bir vazoyu koyu turuncu bir örtüyle kombin yapabilirsiniz.

Büyük Parçalar için Desensiz Modelleri Tercih Edin

Koltuk, halı veya perde gibi evin çok büyük bir kısmını kapsayan parçalar için sade tasarımlar seçebilirsiniz. Vazo ve çerçeve gibi küçük eşyalarda ise seçiminizi desenli modellerden yana kullanabilirsiniz. Böylece hem sade bir görünüm hem de karakteristik bir hava yaratarak dekorasyonun heyecanını artırabilir ve daha dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz.

Ev için Monokrom Dekorasyon Örnekleri Nelerdir?

Dilediğiniz renkte ve desende monokrom dekorasyonu yapabilirsiniz. Ancak öne çıkan ve sıklıkla tercih edilen renkler siyah, beyaz ve pastel renklerdir. Monokrom stili dekorasyon örneklerini şöyle sıralayalım:

Beyaz Monokrom Stili

Her rengin insanda yarattığı his farklıdır. Beyaz renk, temelde sadelik ve temizlik hissi verir. Ev dekorasyonunda beyaz tonlarının ağırlıklı olarak kullanılması ise dinginlik ve huzur yaratır. Üstelik sakinleştirici etkisi de olur. 

Beyaz ve bej tonlarında monokrom oda dekorasyonunu ise duvarları beyaza boyayarak, beyaz mobilyalar ve bej aksesuarlar seçerek uygulayabilirsiniz. Bu monokrom stili için ihtiyacınız olabilecek renkler şu şekilde:

  • Gümüş beyazı
  • Krem beyazı 
  • İç pembe
  • Açık pudra
  • Açık bej
  • Beyaz kumaş
  • Koyu bej

Ancak daha keskin, şık ve daha hareketli renkler de tercih edebilirsiniz. Mesela siyah, aradığınız renk olabilir. 

Siyah Monokrom Stili

görsel kaynak

Siyah, ev dekorasyonu şık ve sofistike görünüm oluşturmak için harika bir seçenektir. Renk olarak insanda güç, gizem ve cesaret hissiyle ilişkilendirilen siyah, ev dekorasyonunda kullanıldığında incelik, zarafet ve şıklık getirir. Ancak siyahı ölçülü olarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü dengesiz bir şekilde tasarlanmış siyah ev dekorasyonu, bunaltıcı ve depresif bir atmosfer yaratabilir. Bu stil için kullanabileceğiniz renkler şu şekilde olabilir:

  • Gümüş siyahı
  • Koyu gri
  • Antrasit
  • Koyu siyah
  • Koyu antrasit

Ayrıca monokrom stili ev dekorasyonunda siyah ve beyaz uyumunun sıklıkla tercih edildiğini de belirtelim. Nötr olan beyaz ve siyah tonlarının ev dekorasyonunda kullanılması evin daha ferah, sofistike olmasını sağlarken derinlik hissini de artırır. Bu stil için genelde yatak, halı veya perde gibi yüzey alanı geniş ev eşyalarında beyaz tonları tercih edilir. Şifonyer veya masa gibi yüzey alanı dar eşyalarda ise siyah tonları değerlendirilir.

Pastel Renklerden Monokrom Stili

görsel kaynak

Açık pembe, açık mavi, açık yeşil gibi pastel tonları; eğlendirici, hareketli ve romantik olarak yorumlanır. Ev dekorasyonunda kullanılan pastel tonları genellikle yumuşak ve yatıştırıcı bir atmosfer yaratmak için kullanılır. Bir evi pastel renklerle dekore etmek, huzur ve sükunet duygularını ortaya çıkarabilir. 

Mesela yeşil tonlarıyla monokrom stilinde bir ev dekorasyonu yapmak, evinize yenileyici ve ferahlatıcı bir his getirebilir. Dekorasyonda kullanabileceğiniz yeşil tonlarından bazıları ise şu şekilde:

  • Açık yeşil
  • Nane yeşili
  • Adaçayı yeşili
  • Orman yeşili
  • Zeytin yeşili

Ancak renk seçimi yaparken sevdiğiniz rengin ne olduğunu göz önünde bulundurmayı unutmayın. 

Monokrom stili, minimalist dekorasyonun da bir parçasıdır. Bu nedenle evinizin dekorasyonunu yaparken minimalistik dekorasyona uygun aksesuarlar ve tasarımlar kullanmanız, monokrom stili oluşturmanıza büyük katkı sağlayacak ve evinizin sadeliğini artıracaktır. Dilerseniz “Sadeli̇kten Gelen Esteti̇k: Mi̇ni̇mal Salon Dekorasyonu İçi̇n İpuçları” başlıklı yazımızı okuyarak eviniz için sade bir dekorasyon oluşturma ipuçlarını öğrenebilirsiniz.

Evinizde geçireceğiniz keyifli zamanlar dileriz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap