“Nasıl YouTuber Olunur?” Diyenler İçin 9 Öneri

yazar MAPFRE
Nasıl Youtuber Olunur

Aklınızda cevabını aradığınız bir soru mu var, ilgi alanınız hakkında daha çok bilgi sahibi mi olmak istiyorsunuz ya da amacınız sadece eğlenmek mi? İşte, bu ve bunun gibi tüm isteklerinize YouTube sayesinde ulaşabilirsiniz! Ama siz bir izleyici olmaktan daha fazlasını istiyor ve dünyanın Google’dan sonra en çok arama yapılan ikinci platformu olan YouTube için içerik üretmeyi planlıyorsanız durum farklı. Öncelikle YouTuber olmak için yapmanız gerekenleri bilmeli ve planlı bir şekilde ilerlemelisiniz.

“YouTuber Nasıl Olunur?” Diye Soranlar İçin Adım Adım YouTuber Olma Rehberi

Amacınız belirli bir sektör hakkında bilgi vermek, eğlenceli içerikler üretmek ya da hayatınıza dair merak edilenleri paylaşmak olabilir. Hangisini yapacaksanız yapın, sıfırdan YouTuber olmak istiyorsanız hem YouTube’a giriş yapmadan önce hem de giriş yaptıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler var. Rahat bir nefes alın, arkanıza yaslanın; Youtuber olmak için gerekenleri sıralamaya ve ihtiyaç duyduğunuz önerileri vermeye başlıyoruz!

1. Hiçbir Şeyin Kolay Olmayacağını Kabul Edin

YouTube’dan kısa süre içerisinde para kazanmak, hatta ülkedeki pek çok insan tarafından tanınmak isteyebilirsiniz. Fakat bu hayallerinize ulaşmanın zaman alabileceğini, buz dağının görünmeyen bir kısmı olduğunu unutmamalısınız. Buz dağının görünmeyen kısmının ne olduğunu mu merak ediyorsunuz? Hemen söyleyelim: Çalışmak! Çünkü YouTuber olmak sadece video çekmekten ibaret değil. Çektiğiniz videoları editlemek, yüklemek, açıklama bölümlerine doğru metinleri yazmak, yapılan yorumlara cevap vermek ve tüm bunları disiplinli bir şekilde yapabilmek… Öncelikle böyle bir işleyişe hazır olup olmadığınızın cevabını vermelisiniz. Eğer hazırsanız diğer adıma gönül rahatlığıyla geçebilirsiniz!

2. Kanalınızın Ne Hakkında Olacağına Karar Verin

Dilediğiniz konu hakkında içerik üretebileceğiniz bir YouTube kanalı açabilirsiniz. Ama bizce YouTube kanalınız hem sizin ilgi duyabileceğiniz hem de izleyiciler tarafından ilgi ile karşılanabilecek ve takip edilebilecek bir kanal olmalı. Çünkü ilginiz dışında bir tema belirlemek, YouTube’da içerik üreten biri için sevmediği bir işte çalışmaya eş değer olabilir. Yani takipçilerinizi bilgilendirmek amacıyla oluşturacağınız videoların konusu hakkında araştırma yaparken sizi de heyecanlandırmalı! Örneğin müzik ile ilgiliyseniz teması “albüm incelemesi” olan bir kanal açabilirsiniz. Eğer eğlenmeyi-eğlendirmeyi seviyorsanız ve eğlenceli içerikler üreteceğiniz bir YouTube kanalı açacaksanız bu da uygun; hatta bilgi verici YouTube kanalları gibi spesifik bir tema belirlemeniz bile gerekmeyebilir!

Sıfırdan Youtuber Olmak

3. Sosyal Medya Hesaplarınızı Alın, YouTube Kanalınızı Açın

Kanalınızın temasına karar verdiyseniz ve kişisel adınız ile devam etmeyip kanalınız için karar kıldığınız bir isimle ilerlemeyi planladıysanız öncelikle bir Gmail hesabı almak için kolları sıvayabilirsiniz. Aldığınız Google hesabı ile YouTube’a girip “Nasıl YouTube kanalı açılır?” sorusuna cevap veren yönlendirmeleri takip ederek kanalınızı açabilirsiniz. YouTube kanalı açmayı, yapılacaklar listesinden çıkardıktan sonra Twitter, Instagram gibi platformlarda kanal isminiz doğrultusunda profiller oluşturabilirsiniz.

4. Video Çekeceğiniz Alana ve Çekim Ekipmanlarına Karar Verin

Eğer gezi blogu gibi durağan olmayan bir kanal açacaksanız ve kamera karşısına geçecekseniz videolarınızı çekeceğiniz alanı belirlemek sağlıklı olabilir. Evinizde bir alanı çekim alanı olarak kurgulayabilirsiniz. Çekim yapacağınız yerin iyi ışık almasına -eğer ışık konusunda sorunlu bir yer ise reflektör kullanarak ışık oranını artırabilirsiniz-, görüntünün tarama yapmaması için çizgili ve kareli objeler içermemesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca videoları çekerken arka plan rengi ile kontrast oluşturacak giysiler tercih etmenin de görsel olarak daha hoş durabileceğini minik bir not olarak verelim.

Peki, videoları ne ile çekecekseniz? Bunun için bilgisayarınızın ve telefonunuzun kamerasından yardım alabilirsiniz! Eğer küçük bir kamera edinmek istiyorsanız ve hangisinin size uygun olduğunu bilmiyorsanız elbette önerimiz, teknoloji marketlerindeki uzmanlardan yardım almanız. Eğer kamera karşısına geçmeyecekseniz, yani kurguladığınız videonun üzerine sadece dış ses ekleyecekseniz bu durumda kayıt yapmanıza yardımcı olacak minik bir mikrofona ihtiyacınız olabilir.

Nasıl Youtube Kanalı Açılır

5. Video Kurgusu Yapmayı Öğrenin

Çektiğiniz videolar çoğunlukla (eğer oyun videoları çekmiyorsanız) direkt olarak paylaşılamaz. Videoyu çekerken yaptığınız hataları ve duraklamaları videodan çıkarmak, videoyu daha hareketli kılmak için arkasına müzik eklemek ve intro ile kapanış bölümlerini videoya yerleştirmek için kurgu yapmayı öğrenmeniz gerekiyor. Lütfen gözünüz korkmasın; kimse sizden dizi-film kurgucuları gibi ultra profesyonel işler çıkarmanızı beklemiyor. iMovie, Adobe Premiere, Windows Movie Maker gibi programları kısa sürede işinize yarayacak düzeyde öğrenebilirsiniz. Programları nasıl mı öğrenirsiniz? YouTube bu konuda derya deniz!

6. İçeriğinizi Yüklerken de Özen Gösterin

Dikkat çekici bir thumbnail (kapak fotoğrafı) ve video başlığı, içeriğinizin izlenme oranını artırabilecek kuvvette. Bunun yanı sıra video açıklamasın için de hedef kitlenizin karşısına çıkmasını sağlayacak anahtar kelimeler doğrultusunda bir metin üretmelisiniz. Ayrıca video etiketleri de belirli bir ilgi alanı olan kişilerin videonuzu izlemelerine katkı sağlayabilir. Örneğin Barselona’yı gezerken çektiğiniz bir gezi videonuz varsa #Barselona, #gezi, #İspanya gibi tag’lere yer verebilirsiniz.

7. Düzenli Olarak İçerik Üretin

Pek çok YouTuber’ın, kanallarına düzenli olarak video yüklediğine siz de şahit olmuşsunuzdur. Evet, bu durum hem izlenme oranlarınızı ve abone sayınızı artırmanız hem de kanalınızı daha donanımlı hale getirmeniz için önemli. Küçük bir öneri: Kanalınızı duyurmadan önce birkaç video çekip yedeklemeniz sağlıklı olabilir. Siz de kanalınızı açtıktan sonra çalışmalarınıza devam edebilir ve aksaklık olması durumunda, video yükleyememek gibi zor bir duruma düşmekten kurtulabilirsiniz.

Youtuber Olmak

8. Sosyal Medya Yardımıyla Kanalınızın Duyurusunu Yapın

Kanalınıza ilk videoyu yükledikten sonra şimdi duyuruları yapma zamanı! Instagram, Twitter ve Facebook gibi platformlarda içeriğinizi yayımlayabilir ve arkadaşlarınızdan paylaşmalarını rica edebilirsiniz.

9. Bir Kez Daha Hatırlatalım: Pes Etmeyin!

Bahsettiğimiz gibi görünenin aksine aslında bu uzun bir yol! İstediğiniz başarıya ulaşmak için özgün içerikler yapmalı, disiplinli ve gelişime açık olmalısınız. Ayrıca bu süreçte hayallere ulaşmak için izlemeniz gereken adımları attığınıza da emin olmalısınız!

Unutmamanız gereken tek şey ise başarının sırrının pes etmemek olduğu!

Benzer Yazılar

Yorum Yap