Okul Zili Çaldı: Çocuğunuz Okula Hazır mı? 

yazar MAPFRE
Çocuğunuz Okula Hazır Mı

Ailece doyasıya vakit geçirdiğiniz yaz tatilinin sonuna geldik. Artık çocukların tatilden çıkıp okula dönme zamanı. Peki, çocuğunuz okula hazır mı? 

Okula dönüş zamanları, çocuklar için oldukça stresli olabilir. Tatil günlerinin rahatlığından çıkmak, erken kalkıp derslerle günlerini geçirecekleri bir düzene girmek, pek çok çocuk için kaygı verici bu durum. Bu kaygıdan dolayı da çocuklar, okula uyum sağlamakta zorluk yaşayabilir ve gitmek istemeyebilir. Siz de tatilin son günlerine doğru çocuklarınızda daha stresli bir hal gözlemliyorsanız o halde çocuğunuzun okula dönüş kaygısı için adım atmanın zamanı geldi. “Peki, ne yapmalıyım?” diye merak ediyorsanız çocuğunuzu duygusal ve zihinsel olarak okula hazırlamanız için yapılması gerekenleri keşfetmeye başlayalım. 

Okul Alışverişini Çocuğunuzla Yapın 

Okul Alışverişini Çocuğunuzla Yapın

Okul hazırlığı için alışveriş olmazsa olmaz. Kitaplar, defterler, kalemler ve daha fazlası yeni okul döneminin ihtiyaç listesinde sizi bekliyor. Ama bu sadece bir alışveriş değil, çocukların okula başlamak için daha istekli olmasını sağlayacak bir etkinlik. Bu nedenle okul alışverişlerini çocuklarınızla yapmanızda fayda var. 

Okul alışverişi sırasında ihtiyaç listesini tamamlamanın yanı sıra çocuklarınızın zevkine göre seçim yapmasına da önem vermelisiniz. Böylelikle çocuklar için bu alışveriş, eğlenceli bir sürece dönüşebilir. Bu da çocuklarda okula başlamanın daha olumlu algılanmasına yardımcı olur. 

Uyku ve Yemek Düzeni Oluşturun

Uyku Ve Yemek Düzeni

Tatil zamanlarında çocuğunuz daha geç kalkıyor ya da istediği saatte yemek yiyor olabilir. Bu da kuşkusuz çocuklar için tatilin zevklerinden biri. Ama okulların açılması ile artık sabah erken kalkmanın zamanı geldi. Çocuklarınızın bu düzene kolaylıkla uyum sağlaması için okul başlangıcından en az bir hafta önce uyku ve yemek alışkanlıkları için planlama yapın. 

Birlikte sabah erken kalkıp etkinlikler yapabilir ve sonra küçük bir öğle yemeği molası verebilirsiniz. Akşamları da daha erken saatlerde uyuması için teşvik ederek çocuğunuzun okul düzenine uyum sürecini daha rahat hale getirebilirsiniz. 

Okulun Eğlenceli Yanlarını Çocuğunuza Hatırlatın

Okulun Eğlenceli Yanları

Okul başladıktan sonra dersler, sınavlar, ödevler ile çocukların sorumlulukları artacak. Okul sürecinde yerine getirilmesi gereken bu sorumluluklar, tatil zamanında daha rahat hisseden çocuklar için en büyük stres kaynağı. Ama unutmayın ki okul, aynı zamanda çocukların sosyalleştiği bir yer. Bu nedenle bu sorumlulukların yanında okulun eğlenceli yanları da mevcut. Okula başlamadan önce sorumluluklardan dolayı strese giren çocuğunuza okulun tüm bu eğlenceli yanlarını da hatırlatarak okula dönüş için daha hevesli olmasını sağlayabilirsiniz. 

Okullar açılmadan önce çocukların okuldan arkadaşları ile görüşmesi için planlar yapabilir ve onlarla etkinlikler yaparak çocuğunuzun okula alışmasını daha kolay hale getirmeniz mümkün. Eğer ki çocuğunuz ilk defa okula başlayacak ise okulda yapılan boyama, kitap okuma gibi etkinlikleri evde yapmaya başlayarak tüm bu etkinliklerin eğlenceli yanlarını çocuğunuza gösterebilirsiniz. 

Okulun İlk Günü Okula Birlikte Gidin

Okulun İlk Günü

Tatilde ailesi ile vakit geçirmeye alışan çocuklar, ailesinden uzaklaşacağı için okula gitmek istemeyebilir. Özellikle daha küçük yaşlarda bu durumun her okul başlangıcında görülmesi mümkün. Ama unutmayın, çocuğunuzun endişesi aslında oldukça doğal. Bu endişeyi gidermenin yolu ise çocuğunuzun her zaman yanında olduğunuzu göstermek ve okula uyum sağlaması için ona güven vermek. Okulun ilk günleri birlikte giderek çocuğunuzun okula dönüşten kaynaklı olumsuz algılarını yıkabilirsiniz.

Okula başlayacak olan çocuğun endişesini yenmesi biraz zaman alabilir. Bu nedenle okulun ilk haftası iş programınızı biraz hafifletmenizde ve çocuğunuza daha çok vakit ayırmanızda fayda var. Kaygı halinden uzaklaşması için çocuğunuzun öğretmenini de konu hakkında bilgilendirerek destek alabilirsiniz.  

Okul Fobisi İçin Önlem Alın

Okul Fobisi İçin Önlem

Çocuğunuzu okula hazırlamak için tüm dikkat edilmesi gerekenleri yerine getirdiniz ama birkaç hafta geçmesine rağmen çocuğunuz hala okula alışamıyor ve kendini kaygılı mı hissediyor? O halde çocuğunuzun okul fobisi olabilir. 

Okul fobisi geliştirmiş çocuklar, duydukları kaygıdan dolayı okula gitmek istemez ve bunun için sürekli olarak bahaneler geliştirir. Hatta bu kaygı onlarda mide bulantısı, halsizlik gibi fiziksel tepkilere neden olabilir. Okulun başlamasından bir süre geçmesine rağmen çocuğunuzda böyle tepkiler gözlemliyorsanız okul fobisini aşmak için destek almanızda fayda var. 

Tabii ki çocuğunuzun okul fobisini aşma sürecinde ebeveynler olarak sizin de bu durumu anlamanız ve çocuğunuza yönelik desteğiniz çok önemli. “Peki, ben ne yapmalıyım?” diye merak ediyorsanız okul fobisi hakkında detaylı bilgi almak için “Çocuğunuza Okulu Sevdirmek İçin Tavsiyeler” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap