Aracınız Sonbahara Hazır mı? 

yazar MAPFRE
Aracınız Sonbahara Hazır mı

Yaz mevsiminin sonuna geldik. Artık havaların yavaş yavaş serinlediği ve güneşin yerini bulutların aldığı sonbahara hazırlanma zamanı. Peki, aracınız sonbahara hazır mı? Bu sorunun cevabını verebilmek için gelin, “Araç sonbahar bakımı nasıl yapılır?” ve “Araç bakımı sırasında neler kontrol edilir?” birlikte keşfedelim. 

Aracınız İçin Sonbahar Bakımının Önemi

Yaz ayları boyunca tatile gitmek için araçlar, uzun yolda daha sık kullanılır. Aracın bu sık kullanımına yaz sıcakları da eklenince araçta yıpranmalar meydana gelebilir. Sonbahara girerken yapacağınız araç bakımı ile tüm bu yıpranmaları gidermek ve kışa daha hazırlıklı olmak mümkün. 

Genel olarak araç bakımı için hava şartlarının sert geçtiği yaz ve kış mevsimlerine önem verilse de aslında aracın bahar bakımları da oldukça önemli. Çünkü araç düzenli olarak kontrol edildiği için yaşanabilecek büyük arızaların da önüne geçilmiş olur. Böylelikle aracınızı her mevsim güvenle kullanabilir ve araç bakım maliyetlerinizi azaltabilirsiniz. 

Sonbahara Hazırlık İçin Araç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şimdi, aracınız için sonbahar bakımı sırasında özellikle dikkat etmeniz gerekenleri inceleyelim. 

1. Bakıma Lastiklerden Başlayın

Lastik Bakımı

Yaz boyunca arabanızla farklı şehirleri gezmiş, kilometrelerce yol yapmış olabilirsiniz. Bu keyifli yolculukların en çok yorulanı ise tabii ki aracınızın lastikleri oldu. “Zaten kış gelince kış lastiklerini takacağız.” diyerek lastik bakımını ihmal etmeyin. Çünkü güvenli sürüş için lastiklerin hava basıncı ve aşınması oldukça önemli detaylar. 

Lastik bakımlarını yaptırıp sonbaharın yağışlı havasında daha iyi bir yol tutuşu sağlayabilirsiniz. Ancak havalar iyice soğumaya başlayıp 7 derecenin altına düşünce kış lastiklerinizi takmayı unutmayın. 

2. Sileceklerin Düzgün Çalıştığından Emin Olun 

Silecek Bakımı

Yaz ayları boyunca cam sileceklerini çok aktif kullanmamış olabilirsiniz. Ama sonbaharın gelişi ile yağmurlu günler artık daha da yakın. Bu da demek oluyor ki sileceklere daha fazla ihtiyaç duyacağınız zamanlar geldi. 

Sıcak havalarda sileceklerin lastikleri eriyebilir veya incelebilir. Lastiklerde oluşan bu hasar ise hem sileceklerin düzgün çalışmamasına hem de camların çizilmesine neden olur. Sileceklerin düzgün çalışmaması, özellikle yağmurlu havalarda görüşün azalmasıyla tehlikeli durumlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle sonbahar bakımında silecekleri kontrol etmeli ve düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Eğer silecekler çalışmıyorsa veya sileceklerin lastikleri yıpranmışsa yenilemeyi ihmal etmemelisiniz.  

3. Kötü Hava Koşullarına Karşı Farları Kontrol Edin

Far Kontrolü

Yaz ayları ile beraber güneşin gökyüzünde sürekli parladığı, daha aydınlık havalar geride kaldı. Sonbaharla artık bulutlu ve gündüzleri bile karanlık olabilen havalar bizi bekliyor. Böyle zamanlarda ise aracın farları daha büyük öneme sahip.

Aracınıza bakım yaparken stop lambaları, sis farları, park lambaları, sinyaller gibi arabanın aydınlatma sistemine bağlı tüm farları kontrol edin. Çalışmayan ya da düşük seviyede aydınlatma yapan farlar varsa daha kapalı havaların yaşanacağı günlere gelmeden gerekli bakımları yaptırmanızda fayda var. 

4. Hava Filtresini Temizleyin 

Araç Hava Filtresi Temizliği

Tatil yerlerinde toprak yollardan geçip sahil kenarlarına gittiyseniz aracınızın daha çok toza maruz kalması oldukça doğal. Ancak bu durumdan dolayı arabanın hava filtresi tıkanmış olabilir. Hava filtresinin tıkanması sonucunda da aracın çekiş gücü azalır ve motor silindirlerinin verimi düşer. 

Eğer ki hava filtresi tıkalı bir şekilde aracı kullanmaya devam edersiniz aracın motoruna zarar verebilirsiniz. Daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için önleminizi almalı ve hava filtresini temizlemelisiniz. Ayrıca filtre çok tıkandıysa temizlemek yerine hava filtresini değiştirebilirsiniz. 

5. Cam Rezistansı ve Klima Bakımını Aksatmayın 

Cam Rezistantı ve Klima Bakımı

Sıcak havalarda yolculuk yaparken klimanın kurtarıcı olduğu kesin. Ancak unutmayın ki araç klimaları sadece sıcak havada değil, soğuk havalarda da kurtarıcı. Çünkü soğuk havada aracı çalıştırdığınızda nem farkından dolayı camlar buğulanır. Buğulanma sorununu çözmenin yolu ise klima ve arka cam rezistansından geçiyor. 

Arka camda bulunan cam rezistansı ile buğulanma engellenerek arka camın görüşü açılır. Ön cam için de cama sıcak hava verilerek görüşü engelleyen buğulanma sorunu, kısa süre içerisinde çözülebilir. Tabii ki bunun için araç klima sisteminin sorunsuz çalışması oldukça önemli. Yaz boyunca yoğun bir şekilde çalışan klimanın bakım zamanı gelmiş olabilir. Klima bakımında dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için “Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.  

6. Fren Sisteminde Sorun Olmamasına Dikkat Edin 

Fren Sistemi Kontrolü

Fren sistemindeki bileşenlerin nemlenmesi, fren hidroliğinin zarar görmesine neden olabilir. Çünkü yüksek nemden dolayı fren hidrolik yağının kaynama noktası düşer. Bu düşüş fren sistemini etkileyerek performansının azalmasına sebep olur. Ayrıca yoğun trafikte yapılan dur kalktan dolayı da fren balataları zamanla aşınır. 

Periyodik bakımda fren sistemi kontrol edilse de yaz aylarında yoğun bir şekilde araç kullandıysanız periyodik bakımı beklemeden, yaz bitiminde fren sistemini de kontrol ettirmenizde fayda var. Unutmayın ki sonbahar boyunca daha sık karşılaşacağımız yağışlı havalarda fren sistemi, hayati bir öneme sahip. 

Aracınızı sonbahara hazırlamak için tüm kontrol ve bakımları yaptırdıysanız şimdi, güvenle trafiğe çıkma zamanı. Ancak trafikte her zaman risklerin olduğunu unutmayın. Tüm bu risklere karşı hazırlıklı olmak için MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Kasko teklif sayfamız üzerinden ihtiyaç ve taleplerinize göre size en uygun kasko poliçesini saniyeler içerisinde oluşturabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap