Aracınızla Yurt Dışına Çıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

yazar MAPFRE

Özel araçla yurt dışında seyahat etmek, hiç kuşkusuz ki şehirleri daha özgür bir şekilde keşfetmenize imkân tanıyor. İstediğiniz yerde durabiliyor, manzaranın tadını çıkarabiliyor ya da keşfedilmemiş restoranlarda yerel lezzetleri tadabiliyorsunuz. Siz de bizim gibi düşünüyor ve aracınızla yurt dışına çıkmak istiyorsanız tam yerindesiniz! Çünkü şimdi, arabayla yurt dışına çıkarken dikkat edilmesi gerekenleri paylaşacağız!

Özel Araçla Yurt Dışına Çıkmak Zor mu?


Yurt dışına çıkmak için aracınızın belirli belgelere sahip olması gerekir. Bu sürecin zor olduğunu düşünmeyin sakın; ihtiyacınız olan sadece bu aşamada sizi yönlendirecek bir yol haritası. Oldukça keyifli ve keşif dolu bir seyahatin sizi beklediğini kendinize hatırlatıp bu süreçte motive olabilirsiniz.
Yurt dışına araçla çıkmak için gerekli belgeler hakkında bilgi vereceğiz ama öncelikle kişisel araçla yurt dışına çıkmanın avantajlarını ve dezavantajlarını anlatalım.

Özel Araçla Yurt Dışına Çıkmanın Artıları Nelerdir?


Bahsettiğimiz gibi, özel araçla seyahat etmek size hareket özgürlüğü kazandırır; istediğiniz yerlere istediğiniz zamanda gidebilmenize olanak tanır. Yanınızda götüreceğiniz bavulun ağırlığı ve boyutu, güvenlik sınırlarını aşmadığı sürece, sizin isteğinizle şekillenir. Kendi aracınızda rahatça oturabilir, dilediğiniz yerde durarak mola verebilirsiniz. Yakın mesafelerdeki ülkelere günübirlik yolculuklar yaparak, yeni yerleri keşfederken tur ücreti gibi ekstra masraflardan kaçınabilirsiniz.

Özel Araçla Yurt Dışına Çıkmanın Eksileri Nelerdir?

Kendi arabanızla yurt dışına çıkmanın dezavantajları arasında kabul edebileceğimiz noktalardan biri, sınır kapısından geçebilmek için pek çok belge hazırlamanız gerekmesi. Fakat bahsettiğimiz gibi, güzel bir seyahatin sizi beklediğini düşündüğünüzde bu aslında göz ardı edilebilir bir eksi.

Araçla yurt dışına çıkmak için gerekli evrakı hazırlamanın yanı sıra; gittiğiniz ülkenin trafik kurallarını, trafiğin akış yönünü, arabada bulundurulması zorunlu ekipmanlarını da bilmeniz gerekir. Yanınızda herhangi bir rehber bulunmadığından rotanızı kendiniz bulmak durumunda kalıp yanlış yollara sapma ihtimaliniz olabilir. Ayrıca yolda herhangi bir sebeple yardıma ihtiyacınız olduğunda, yabancı dil hâkimiyetiniz tek güvenceniz olur. Kültürüne alışık olmadığınız diyarlarda yanlış anlaşılabilecek davranışlar sergileme olasılığınız olduğunu da hatırlatalım. Tüm bu saydıklarımızın dezavantaja dönüşmemesi için gitmeden önce bol araştırma ve hazırlık yapmakta fayda var.

Özel Araçla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Yurt dışına araçla çıkılacağınız zaman gereken en öncelikli belge, uluslararası ehliyet sahibi olmanızdır.
  • Yeni çıkan çipli ehliyet uygulaması sayesinde, ilk ehliyet başvurularında artık herkes uluslararası ehliyet sahibi oluyor ya da mevcut ehliyetini yenileyerek yine bu avantajdan faydalanabiliyor. Böylece, çipli ehliyet almanız, yurt dışında araba kullanabilmeniz için yeterli oluyor. Dilerseniz sürücü belgesini yenileme aşamasında “Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
  • Pasaport, Schengen vizesi, aracın ruhsatı, seyahat sigortası poliçesi ve Yeşil Kart Sigortası belgelerinizi de yolculuktan önce hazırlamalısınız. Ayrıca, uçakla seyahatte olduğu gibi, pasaport bitiş süresi vize bitiş tarihinden önce sonlanıyorsa, seyahate çıkmadan önce pasaportunuzu yenilemeniz gerekiyor.
  • Yolculuk yapacağınız aracın, ya sizin üzerinize kayıtlı olması ya da aracın üzerine kayıtlı olduğu kişinin de sizinle birlikte seyahat etmesi bekleniyor. Aracın sahibi sizinle gelmiyorsa tasdikli bir vekaletname hazırlayarak aracın ruhsatıyla beraber yanınızda bulundurmanız yeterli oluyor. Eğer araç kiralayarak sınır kapılarından geçmek istiyorsanız bu konuda kiralama yaptığınız şirkete de danışabilirsiniz.
  • Yurt dışında güvenli seyahat etmeniz için, gidebileceğiniz bazı ülkelerin vize şartlarında seyahat sigortası bulunuyor. Bir yıla kadar değişen sürelerde yapılabilen seyahat sigortası, sahip olduğu teminatlar doğrultusunda hastalık veya kaza durumlarında tedavinizi karşılayabiliyor.
  • Aracınızla yurt dışında bir kaza yapmanız durumunda, karşı tarafın masraflarını karşılayabileceğinize dair güvence vermeniz isteniyor. Bunun için yaklaşık kırk altı ülkede kabul edilen Yeşil Kart Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sigorta şirketlerinden kolayca yaptırabileceğiniz uygulamayı, mevcut araç sigortası poliçenize de ekletebilirsiniz. Trafikte güvenli seyahat amacıyla geliştirilmiş bu uygulama ile oluşabilecek olumsuzluklardan hem siz hem de karşı taraf korunuyor. Bu sigorta ile karşı tarafın kaza masrafları poliçe limitleri dâhilinde ödeniyor.

Güvenli Bir Yurt Dışı Seyahati İçin MAPFRE Sigorta Yanınızda

Yurt dışına çıkarken yaptırmanız gereken sigortalar konusunda paniğe kapılmanıza hiç gerek yok! Uluslararası sigorta şirketi MAPFRE Sigorta’nın ürünlerini inceleyebilir, güvenli ve keyifli bir tatil için önemli bir adım atabilirsiniz.

Yolculuğunuz belki Yunanistan’a belki Bulgaristan’a belki de Gürcistan’a… Rotanız neresi olursa olsun, güzel bir tatil geçireceğinize eminiz.  Hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra, kontağı çevirip gaza basın ve sürüş keyfiyle tatilin tadını birleştiren yolculuğunuza başlayın!

Benzer Yazılar

Yorum Yap